+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 24. péntek, 08:06
Kézenfekvő lenne, hogy a 2018-ban második legtöbb szavazatot elért jobbikos Bíró László induljon a fideszes Koncz Ferenc tragikus halála miatti időközi választáson, közel sem lejátszott a kérdés.

Tragikus haláleset történt nemrég: július 10-én motorbalesetben elhunyt a fideszes Koncz Ferenc, aki Tiszaújváros egyéni országgyűlési képviselője volt. Emiatt időközi választást kell kiírni Borsod megye 6. számú választókerületében, méghozzá a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belül, magyarán novemberig bezárólag. Az biztos, már felmerültek előválasztást szorgalmazó hangok, például a tavalyi főpolgármesteri előválasztás lebonyolításában részt vevő Civil Bizottság elnöke, Magyar György már javasolta ezt a Klubrádióban.

 

De a pártok vajon mit akarnak? Körbekérdeztünk!

 

 

Mik is az erőviszonyok?

 

A 2018-as országgyűlési választáson Koncz Ferenc magabiztos 49,3 százalékkal nyert a megmérettetésen, utána a második helyen a jobbikos Bíró László végzett 31,6 százalékkal, míg az MSZP-Párbeszéd színeiben induló Pap Zsolt 14,9 százalékot, az LMP-s Tarnai Gábor pedig közel 2,3 százalékot hozott.

 

Tény, akkor még az ellenzék korántsem volt egységes abban, hogy a kormánypárti jelöltek ellen egyetlen jelöltet kell indítani, vagyis bár Koncz magabiztosan győzött két éve, egy ellenzéki együttműködés az időközin már hozhat győzelmet. Az pedig, hogy csak egy jelöltje lehet az ellenzéknek, az minden egyes, az Azonnalinak válaszoló párt számára alapvetés, ahogy az is, hogy ha kell, nyitottak az előválasztásra. Utóbbi mellett egyébként az szól, hogy

 

ez a 2022-es választásra jó főpróba lehet jelöltállítás tekintetében, de hátránya, hogy augusztus környékén kéne megtartani, vagyis akkor, amikor a nyári szabadságok miatt feltehetően kisebb lesz az érdeklődés az előválasztás iránt,

 

ráadásul több kisebb település is a körzetbe tartozik.

 

Eddig még csak a Jobbik nevezte meg a jelöltjét

 

„A 2018-as választáson 31 százalékot szerzett Bíró László vállalná az összellenzéki képviselő-jelöltséget és a Jobbik ebben maximálisan támogatja is őt” – válaszolta Szabó Gábor, a Jobbik országos választmányának elnöke az Azonnalinak. Mint írták, egyeztetések már vannak ebben a kérdésben az ellenzéki pártok között, de ennek a részleteiről nem kívánnak nyilatkozni, a végeredménnyel – reményeik szerint – a sikeres tárgyalások után állnak a nyilvánosság elé. 

 

Ami a szocialistákat illeti, ők nem válaszoltak arra, indítanának-e saját jelöltet, de megerősítették, hogy megkezdődtek az egyeztetések. Ugyanakkor úgy tudjuk, az MSZP is latolgatja, hogy saját jelöltet indítson. 

 

„Ha már ebbe a rettenetes helyzetbe kerültünk, és időközi választás lesz, saját jelölttel szeretnénk hozzájárulni a sikerhez”

 

– ezt már a DK alelnöke, Varju László nyilatkozta az Azonnalinak. Mint elmondta, ő maga személyesen is dolgozik azon, hogy a pártnak legyen jelöltje az időközi választáson, három személyt is alkalmasnak látnak rá, ám hogy végül kit szeretnének, arról még nem döntöttek. Varju egyelőre nem kívánta elmondani, kik a potenciális indulók.

 

Ami a Momentumot illeti, „a támogatandó jelöltek személyéről az elnökség még nem döntött, de természetesen Bíró László neve is felmerült, mint aki 2018-ban a legerősebb jelölt volt a Fidesszel szemben”. Más pártokhoz hasonlóan egyébként a Momentum is hangsúlyozta: a jelölt személyéről még nincsen összellenzéki, konszenzusos döntés, és amíg ez meg nem születik, addig nem is akarnak róla beszélni.

 

Az Azonnali egyébként úgy tudja, a Momentum még nem döntött, legyen-e saját jelöltje az időközin.

 

Az LMP-t is kereste az Azonnali, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Míg volt olyan LMP- forrásunk, aki elképzelhetőnek tartotta, hogy szeretnének egy zöld jelöltet, addig más ezt kizártnak tartotta.

 

Mint korábban írtuk, ugyan papíron a Fidesz elvesztette kétharmadát átmenetileg Koncz Ferenc halála miatt, de ha el is vesztenék a körzetet, akkor sem kell aggódniuk, több frakción kívüli politikusra is számíthatnak, például a német nemzetiségi képviselőként az Országgyűlésbe jutott Ritter Imrére.

 

FOTÓ: A jobbikos Bíró László Jakab Péter Jobbik-elnökkel / Fb

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az ellenzék továbbra sem nyugszik bele az elcsalt választásba, de Aljakszandr Lukasenka sem tűnik engedékenynek.

A 2020-ra tervezett játékokat a járvány miatt egy évvel elhalasztották – szakértők szerint 2021-ben sem biztos, hogy jó ötlet megszervezni,
de a japán miniszterelnök ragaszkodik hozzá.

Az ügyvédként dolgozó Alexandra Wilsont ketten is ki akarták küldeni ugyanazon a napon a tárgyalóteremből.

Az alkotmánybíróság elnöke külön leszögezte: a szájmaszk kötelező viselete nem sérti senki szabadságát, az alkotmány nem ad jogot a megtagadására.

Idén már alapszakos képzéseket is elindított az egyetem. Bécsben, nem Budapesten.

Romániában a megyei és helyi önkormányzatokban lévő női képviselők aránya eddig is eléggé alacsony volt, egy civil szervezet adatai szerint ez az arány a mostani választások után sem fog sokat javulni.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás