+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 24. péntek, 08:06
Kézenfekvő lenne, hogy a 2018-ban második legtöbb szavazatot elért jobbikos Bíró László induljon a fideszes Koncz Ferenc tragikus halála miatti időközi választáson, közel sem lejátszott a kérdés.

Tragikus haláleset történt nemrég: július 10-én motorbalesetben elhunyt a fideszes Koncz Ferenc, aki Tiszaújváros egyéni országgyűlési képviselője volt. Emiatt időközi választást kell kiírni Borsod megye 6. számú választókerületében, méghozzá a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belül, magyarán novemberig bezárólag. Az biztos, már felmerültek előválasztást szorgalmazó hangok, például a tavalyi főpolgármesteri előválasztás lebonyolításában részt vevő Civil Bizottság elnöke, Magyar György már javasolta ezt a Klubrádióban.

 

De a pártok vajon mit akarnak? Körbekérdeztünk!

 

 

Mik is az erőviszonyok?

 

A 2018-as országgyűlési választáson Koncz Ferenc magabiztos 49,3 százalékkal nyert a megmérettetésen, utána a második helyen a jobbikos Bíró László végzett 31,6 százalékkal, míg az MSZP-Párbeszéd színeiben induló Pap Zsolt 14,9 százalékot, az LMP-s Tarnai Gábor pedig közel 2,3 százalékot hozott.

 

Tény, akkor még az ellenzék korántsem volt egységes abban, hogy a kormánypárti jelöltek ellen egyetlen jelöltet kell indítani, vagyis bár Koncz magabiztosan győzött két éve, egy ellenzéki együttműködés az időközin már hozhat győzelmet. Az pedig, hogy csak egy jelöltje lehet az ellenzéknek, az minden egyes, az Azonnalinak válaszoló párt számára alapvetés, ahogy az is, hogy ha kell, nyitottak az előválasztásra. Utóbbi mellett egyébként az szól, hogy

 

ez a 2022-es választásra jó főpróba lehet jelöltállítás tekintetében, de hátránya, hogy augusztus környékén kéne megtartani, vagyis akkor, amikor a nyári szabadságok miatt feltehetően kisebb lesz az érdeklődés az előválasztás iránt,

 

ráadásul több kisebb település is a körzetbe tartozik.

 

Eddig még csak a Jobbik nevezte meg a jelöltjét

 

„A 2018-as választáson 31 százalékot szerzett Bíró László vállalná az összellenzéki képviselő-jelöltséget és a Jobbik ebben maximálisan támogatja is őt” – válaszolta Szabó Gábor, a Jobbik országos választmányának elnöke az Azonnalinak. Mint írták, egyeztetések már vannak ebben a kérdésben az ellenzéki pártok között, de ennek a részleteiről nem kívánnak nyilatkozni, a végeredménnyel – reményeik szerint – a sikeres tárgyalások után állnak a nyilvánosság elé. 

 

Ami a szocialistákat illeti, ők nem válaszoltak arra, indítanának-e saját jelöltet, de megerősítették, hogy megkezdődtek az egyeztetések. Ugyanakkor úgy tudjuk, az MSZP is latolgatja, hogy saját jelöltet indítson. 

 

„Ha már ebbe a rettenetes helyzetbe kerültünk, és időközi választás lesz, saját jelölttel szeretnénk hozzájárulni a sikerhez”

 

– ezt már a DK alelnöke, Varju László nyilatkozta az Azonnalinak. Mint elmondta, ő maga személyesen is dolgozik azon, hogy a pártnak legyen jelöltje az időközi választáson, három személyt is alkalmasnak látnak rá, ám hogy végül kit szeretnének, arról még nem döntöttek. Varju egyelőre nem kívánta elmondani, kik a potenciális indulók.

 

Ami a Momentumot illeti, „a támogatandó jelöltek személyéről az elnökség még nem döntött, de természetesen Bíró László neve is felmerült, mint aki 2018-ban a legerősebb jelölt volt a Fidesszel szemben”. Más pártokhoz hasonlóan egyébként a Momentum is hangsúlyozta: a jelölt személyéről még nincsen összellenzéki, konszenzusos döntés, és amíg ez meg nem születik, addig nem is akarnak róla beszélni.

 

Az Azonnali egyébként úgy tudja, a Momentum még nem döntött, legyen-e saját jelöltje az időközin.

 

Az LMP-t is kereste az Azonnali, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Míg volt olyan LMP- forrásunk, aki elképzelhetőnek tartotta, hogy szeretnének egy zöld jelöltet, addig más ezt kizártnak tartotta.

 

Mint korábban írtuk, ugyan papíron a Fidesz elvesztette kétharmadát átmenetileg Koncz Ferenc halála miatt, de ha el is vesztenék a körzetet, akkor sem kell aggódniuk, több frakción kívüli politikusra is számíthatnak, például a német nemzetiségi képviselőként az Országgyűlésbe jutott Ritter Imrére.

 

FOTÓ: A jobbikos Bíró László Jakab Péter Jobbik-elnökkel / Fb

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

Ameddig nincs erős bizonyíték az iskolabezárások jótékony járványügyi hatására, nyitva kellene lenniük.

Az 1703-ban alapított Wiener Zeitungban kötelező jelleggel állami és gazdasági hirdetmények is megjelennek. Ennek vetnének véget.

Akik tavaly lettek nagykorúak és a járvány miatt lemaradtak erről, azok idén csaphatnak le ezekre.

Perón úgy foglalta össze karrierjét, hogy első elnökségét az apáknak, a másodikat az anyáknak, a harmadikat pedig a gyermekeiknek köszönheti.

Korábban egyszer már elkezdték a tanügyi alkalmazottak beoltását, de mivel kevés oltóanyag érkezett, ezért le kellett állítani a projektet. Most nagyon belehúznának.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságát elnöklő jobbikos Stummer János azt állítja: titkos alagutat építtetne magának Orbán Viktor a Puskás-stadionba. A kormányzat szerint ez nem teljesen van így.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás