+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2020. július 24. péntek, 14:36
Három évig tartottam a hátam, ennyire szabadok sosem voltak, mint ebben a három évben – mondja az Index szerkesztőségéről a lapot tulajdonló alapítványt vezető Bodolai László, aki szerint onnantól, hogy a függetlenségi barométert átállították, ő már csinálhatott bármit. Azt mondta: nem politikai szándék volt Dull Szabolcs főszerkesztő kirúgása, az viszont zsarolás volt a szerkesztőség részéről, hogy Dull visszahelyezését követelték.

Lehetetlen feltétellel zsaroltak – mondta Bodolai László, az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnöke, amikor a lapnál történt pénteki tömeges felmondásról kérdeztük. Bodolai az Azonnalinak elmondta: nem gondolta, hogy ilyen létszámú felmondás várható, de a felmondások már a csütörtöki állománygyűlésen benne voltak a levegőben.

 

Bodolai szerint lehetetlen feltételt támasztott a szerkesztőség azzal, hogy az általa kirúgott Dull Szabolcs főszerkesztő visszavételét követelték.

 

Dull üzleti titkot szivárogtatott ki a konkurenciának és a vezetőséggel való egyeztetés nélkül átállította az Index függetlenségét jelző barométert a veszélyzónába – sorolta Bodolai, hogy miért rúgta ki Dullt, és miért nem hajlandó a szerkesztőség követelésének megfelelően visszavenni az újságírót. Mint mondta: ő próbált egyeztetni a főszerkesztővel az elmúlt időszakban, de annyira elfajultak a dolgok, hogy kénytelen volt felmondani neki.

 

Ennyi felmondásra nem számított

 

Ennek ellenére sem gondolta, hogy ilyen nagyszámú felmondás lesz,

 

mondta az Azonnalinak Bodolai, aki azt is méltatlannak tartotta, ahogy a szerkesztőség tagjai a csütörtöki állománygyűlésen beszéltek vele, azok után, hogy tizennyolc éven át védte őket ügyvédként.

 

Kérdésünkre, hogy tényleg nem ment-e be átvenni a felmondásokat, mint az a sajtóban megjelent, azt mondta: azért nem ment be az Index szerkesztőségébe, mert telefonon és e-mailen is kapott névtelen fenyegetéseket, ezért az Index mellett a Momentum által szervezett péntek esti szimpátiatüntetés előtt nem tartotta volna jó ötletnek, hogy bemenjen a szerkesztőségbe:

 

„Egyébként a felmondás hatályát nem érinti, hogy én ezt ma átveszem-e vagy sem.”

 

Hozzátette: távolmaradása indokát, a fenyegetéseket közölte is a szerkesztőség tagjaival, és a megromlott viszonyukra jellemző, hogy az azonnal ki is szivárgott a hvg.hu-nak.

 

Mi lesz most, ki lesz a főszerkesztő, egyáltalán megmarad-e az Index?

 

Erre a kérdésünkre Bodolai kitérő választ adott. Mint mondta: most felmérik, kik maradtak, és gondolkodnak a dolog rendbehozatalán. Hangsúlyozta: nem volt politikai szándék sem Dull kirúgása, sem vissza nem helyezése mögött. „Ez az én saját személyi döntésem volt” – így Bodolai, aki szerint egyértelműen zsarolás volt a szerkesztőség részéről a Dull visszavételére vonatkozó követelés.

 

„Most a kárfelmérés zajlik, szerencsére maradtak olyanok, akik dolgozni szeretnének.”

 

Kérdésünkre, hogy Vaszily Miklóssal, az Indamedia résztulajdonosával miben maradtak az ügyben, annyit mondott: beszélt vele telefonon a feszült helyzetről, ám ezt nem kívánta részletezni. Bodolai közölte azt is: azért nem mond le az Indexet tulajdonló alapítvány éléről, mert akkor exlex állapot lenne, még a fizetéseket se tudnák kifizetni.

 

Bodolai kifejezte: nagyon csalódott a szerkesztőségben, hiszen három évig „tartotta a hátát” tulajdonosi képviselőként (ügyvédként pedig még régebb óta képviselte őket). Ez 

 

„nagyon kényelmes állapot volt nekik, ennyire szabadok sosem voltak, mint ebben a három évben.

 

A függetlenségi barométer átállításával viszont olyan helyzetet teremtettek, hogy onnantól már csinálhattam bármit...”

 

Arra a kérdésre, hogy nem bánta-e meg Dull kirúgását, Bodolai határozott nemmel válaszolt, mondván: „az Indexet nem én vertem szét, ők szabtak nekem lehetetlen feltételt”.

 

Az Azonnali keresett több, felmondott indexes újságírót is, de szerződésükre hivatkozva nem akartak nyilatkozni.

 

FOTÓ: Bődey János / Index

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hiába táncolnak ki a lengyelek az uniós költségvetési vétóból, Orbán egyedül is kitart – de minek? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Varsó kötelező érvényű értelmezést kér az EU-s pénzek védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmusról.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás