+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Azonnali-szerkesztőség
2020. július 24. péntek, 20:55
Ami az Index körül történik, az nem egy nálunk sokkal nagyobb újság ügye. Itt a szabad, kritikus nyilvánosság, azon közszolgálatiság a tét, amit a Fidesz már első kormányzása idején is betámadott. Szolidaritás és politikai bátorság kell, hogy megvédjük a többséget.

Ez itt egy véleménycikk, ami ezúttal az Azonnali szerkesztőségének álláspontját is tükrözi. Vitatkozni vele ettől még lehet, ha megtennéd, írj nekünk!

 

Miután nagyjából a fél magyar internetet összekötő kompromisszum alakult ki arról, hogy

 

Magyarországon az Index (volt) a közszolgálat,

 

az Index ügye és sorsa a jelképe lett annak, hogy a magyar kormányt és a körülötte lévőket zavarja az a fajta újságírás, ami olyan egyszerű kérdések mentén dolgozik, mint hogy „igaz ez?”, „van ennek hírértéke?”, „mi is történt pontosan?”, „befolyással van az emberek mindennapjaira a hír?”, „érdekli a szomszédot?”, „hozzájárul ez ahhoz, hogy megfontolt döntést lehessen hozni a szavazófülkében?”, „több lesz ettől a magyar kultúra, a nyilvánosság, és eleve az ország, ha ezt megírjuk?”.

 

Az, hogy az Index Magyarországon a közszolgálat, önmagában botrány. És nem azért, mert a lap ennek nem tud(ott volna) eleget tenni, hiszen legtöbbször tudott, hanem azért, mert az adófizetők pénzével való kormányzati visszaélést semmi sem mutatja meg világosabban annál: piaci rés keletkezett amiatt, mert

 

az évente 100 milliárd forintnyi közpénzből működő MTVA nem képes (mert nem akarja) elvégezni a rábízott és tőle az adófizetői pénzért cserébe elvárt közszolgálati feladatokat,

 

illetve abból, hogy – mint azt Szijjártó Péter lényegében maga is elismerte nemrég – ezt az igényt a nemzetstratégiai jelentőségűnek nyilvánított KESMA-orgánumok az óriási szinergiáik és költségvetésük ellenére sem tudják teljesíteni.

 

Mi az Azonnalinál méretünknél fogva sem tudunk és nem is igazán akarunk mindenről, mindenhonnan beszámoló, ilyen formában közszolgálati pozíciójú, vagy ha így tetszik, néplapot csinálni, és az Index miatt eleve nem is ambicionáltuk ezt soha. A kezdetektől fogva olyan cikkek, helyszíni tudósítások, videók, interjúk, fotóriportok, és egy ideje podcastek készítésén dolgozunk, amelyek a magyar nyilvánossághoz egy bizonyos pluszt – új nézőpontokat, máshol meg nem jelenő témákat, országokat, ügyeket – adnak hozzá. Az Azonnali nem az esti híradó, az az Index. Mi a magazinműsor vagyunk utána.

 

Most azonban úgy néz ki, nem igazán lesz híradó.

 

Már látott Magyarország olyat, hogy a Fidesz megszáll egy médiumot. Mi még csak általános iskolába jártunk, amikor

 

az akkor még sokak szerint felettébb polgári Orbán Viktor kormánya hatalomra kerülése után pár hónappal felszámolta a Kurír bulvárnapilapot,

 

sőt, 2000-ben azzal, hogy a Magyar Nemzet név mögé az akkori szélsőjobboldali Napi Magyarországot vitte be, a gyakorlatot a jobboldali térfélen is megkezdte.

 

Az 1998 és 2002 közötti Fidesz sajtóhoz való hozzáállása lényegileg ugyanaz, mint a mostanié, csak ma több eszköze és pénze van leuralni. De meglepő senki számára se lehet, ami most éppen az Index körül zajlik.

 

Ami azonban nem csak azt jelenti, hogy a Fidesz nem változik, de az az „oldal” se, amely szereti a mindenkori hatalmat kritizáló sajtót. A Fidesz erőpolitikájával szemben ez az „oldal” még mindig a morál erejében bízik. Pedig látni kell: a sajtó is a politikai térfél része,

 

az újságírók is harcolnak – mégha nem is mindegy, hogy a propagandáért vagy a szabad, hiteles, kritikus tájékoztatásért teszik.

 

Márpedig amit az Index kapcsán most látunk, nem csak annak bizonyítéka, hogy a Fidesz betette a lábát oda (elvégre betette már oda tíz éve), hanem annak (is), hogy a magyar kritikus és szabad nyilvánosság egyik legfontosabb és mindenképpen legnagyobb médiumának szerkesztősége úgy érzi: olyan csapdába került, hogy fel kell állniuk, miközben ezzel éppen önként adja át a brandet és domainnevet a Fidesznek.

 

Nem állítjuk, hogy eleve tudnánk, milyen folyamatok vezettek a tömeges felmondáshoz, még kevésbé, hogy tudnánk, ilyen külső és belső nyomás esetén mit kéne bárkinek is tennie (és van-e egyáltalán helyes a helytelenségben), de az biztos: talán még a Fidesz se gondolta volna, hogy ilyen röviden szerezheti meg akár tartalmilag is az Indexet.

 

Azt ellenben állítjuk, hogy részükről bátor tett volt, ahogyan az Index újságírói a közös felmondásukkal kiálltak főszerkesztőjük mellett. Ezt szolidaritásnak hívják. De egyben ez most itt tényleg az Index vége is. Most azonban az olvasókon is a sor:

 

egy új, szabad Magyarország és egy új, kritikus nyilvánosság csak akkor születhet meg, ha mindannyian szolidárisak leszünk.

 

Elvégre Magyarországon a lakosság többsége sohasem szavazott a Fideszre. Rajtuk (rajtunk) is múlik, hogy 10 év múlva lesz-e még bármi, ami a hatalommal szemben áll – függetlenül attól, ki is lesz az akkori hatalom.

 

Az Azonnali annyit tud ígérni, hogy még a mostaninál is jobban igyekszünk jó újságot csinálni nektek.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás