+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 23. csütörtök, 11:25
Siófok, a Balaton bulifővárosa betiltotta a közterületi alkoholizálást, ez azonban egyáltalán nem újdonság. Körbekérdeztünk pár tóparti települést, hogyan kezelik ezt.
Közel sem egyedülálló, hogy a Balaton bulifővárosának számító Siófok betiltotta a közterületi alkoholfogyasztást, korábban már több vízparti település is meglépett ehhez hasonlót

 

– derül ki az Azonnali által megkérdezett balatoni, illetve Velencei-tavi önkormányzatok hozzánk eljuttatott válaszaiból.

 

Mi is történt Siófokon? Az, hogy a független polgármester, Lengyel Róbert vezette város augusztus 1-jétől a közterületi alkoholfogyasztás megtiltását kiterjeszti a strandokat és a vendéglátóhelyeket kivéve a település egész területére. Sőt: az éjszaka nyitva tartó üzletekben – a vendéglátóhelyek kivételével – augusztustól szintén betiltják az alkoholárusítást 22 és 6 óra között.

 

Lengyel Róbert ezt azzal indokolta: újra megjelentek „a részegen, csordában vonuló bulituristák a városban, akik tonnaszám hagyják a szemetet maguk után”. „Feltankolnak az üzletekben, aztán mire a partra érnek, már dülöngélnek – rájuk nincs szüksége a városnak!”

 

Akár százötvenezres bírság is lehet az ivás vége

 

Teljes mértékben egyetértünk a siófoki szabályozással – írta az Azonnalinak Tóth István, a Velencei-tó partján lévő Gárdony polgármestere. Ezt azzal indokolta:

 

„a közterületen alkoholizáló, a dobozokat szétdobáló, a mámortól felbátorodó réteg nem igazán emeli Siófok és Gárdony presztízsét”.

 

Emiatt a település egyik helyi rendeletében 2015 óta szerepel a közterületen történő italozás tiltása, de mint azt a polgármester az Azonnalinak elmondta, sajnos nem tudtak érvényt szerezni a rendeletüknek. 

 

Gárdonyhoz hasonlóan Velence városának is van hasonló rendelete 2013 óta. Eszerint „aki közterületen szeszesitalt fogyaszt, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el”, de kivételt képeznek ez alól a közterületen lévő külön engedélyes kerthelyiségek. Aki megszegi a tilalmat,

 

azt megbüntetik a helyszínen. A bírság összege akár 50 ezer forint is lehet, illetve játszik a 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság is.

 

A 6000 lakosú Velence önkormányzata egyébként jelenleg a közterületi alkoholfogyasztás esetén további szabályozást, szigorítást nem tart indokoltnak. Ugyanakkor a siófoki döntésről csak annyit mondtak: önkormányzatuk nem kívánja véleményezni más települések döntéseit.

 

Mit szól a Balaton-part?

 

„Helyes és indokolt lépés” – válaszolta Tósoki Imre, Tihany polgármestere az Azonnalinak a siófoki szigorításról. A polgármester szerint ugyanis Siófokon a közterületi alkoholfogyasztás valós probléma az ismét megjelenő „bulituristák” miatt, melynek kezelése elengedhetetlenné vált, így a rendeleti tiltással egyetért. Ugyanakkor Tihany nem szabályozza a közterületi alkoholfogyasztást, és szigorítást sem tervez.

 

Ennek oka, hogy Tósoki szerint Siófokkal ellentétben az ő községüket első sorban nem a bulizni vágyó fiatalok látogatják, hanem a természeti és épített környezetben gyönyörködni vágyó turisták.

 

„Tihanyban nincsenek szórakozóhelyek, bárok, az éjszakai élet visszafogott, illetve este tíz óra után már nincs nyitva bolt a településen, így a 22-6 óra közötti, boltokban történő szeszesital árusítás tiltása nem is lenne indokolt községünkben”.

 

Keszthely önkormányzata az Azonnalinak eljuttatott válaszában arról írt, 2013 óta náluk is tilos közterületen szeszes italt fogyasztani. Náluk ez alól kivételt képez minden olyan vendéglátóegység vagy rendezvény, amelynek erre engedélye van.

 

Ami Balatonalmádit illeti, ott általános tiltás nincs, hanem „hanem jól körülhatárolt módon, területeket jelölt ki a tilalomra” az önkormányzat egy 2018-as módosítással, például van olyan park, ahol tilos szeszesitalt fogyasztani. Érdekesség, hogy az érintett területeken is lehetnek azért kivételek: például minden év december 31-én 6 órától következő év január 1-jén éjfélig terjedő időszakban lehet alkoholt inni.

 

Arra egyébként sem Keszthely, sem Balatonalmádi nem tért ki, egyetértenek-e siófoki szabályozással. Az Azonnali több más balatoni önkormányzatot is megkeresett az ügyben, például Balatonkenesét, Zamárdit, Balatonfüredet, ám tőlük cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

 

 

NYITÓKÉP: Fortepan / Hirschler András

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egyszerűsített logót kap Budapest, a fővárosi fenntartású cégek esetében pedig egységes ernyőarculattal cserélnék le a jelenlegi összevisszaságot.

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Toszkána az olasz baloldal fellegvára, 1921-ben a tengerparti Livornóban alapították meg az olasz kommunista pártot. Salvini és a jobbközép most egy keményvonalas EP-képviselővel hódítaná meg a vörös tartományt. Körbefotóztuk!

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás