+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. július 23. csütörtök, 15:17
Csak sikerült megállapodniuk a tagállamoknak az EU következő költségvetéséről és a koronavírus-mentőcsomagról. Mindenki azt állítja, hogy ő a győztes, de az Azonnalin döntsd el te, hogy ki is nyert valójában!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Kedd hajnalban az Európai Tanács belga elnöke, Charles Michel tett pontot a péntek óta tartó tanácskozásra, amikor kitweetelte, hogy sikerült megállapodniuk az állam- és kormányfőknek az Európai Unió következő hét évre szóló költségvetéséről, illetve a koronavírus-járvány miatti, hitelből finanszírozandó mentőcsomagról.

 

Orbán Viktor először a Facebookon üzente meg követőinek, hogy „kiharcoltuk”, majd a bejelentés után a lengyel miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ugyan próbálták őket megcsuklóztatni, de végül a lengyelekkel közösen kiharcolták, hogy a jogállamisági kérdéseket ne vegyék figyelembe a pénzosztások kapcsán.

 

A DK még aznap sajtóközleményben közölte, hogy Orbán vesztett, mivel a jogállamisági kérdéseket igenis figyelembe fogják venni, az nem került ki a megállapodást záró konklúzióból. Emiatt még rendkívüli parlamenti ülést is szeretnének összehívni, mondván, Orbán egyik feltételt sem teljesítette, amire a parlament fideszes többsége felszólította.

 

Arról már írtunk, hogy valóban

 

figyelembe fogják venni a jogállamisági kérdéseket az EU-s pénzek elosztásánál, de erről nem az Európai Tanács dönt, hanem a részleteket egy két éve napirenden lévő rendeletjavaslat tartalmazza.

 

A pénzügyek vonatkozásában a szakértők is másképpen látják a dolgokat: szerintük ugyanis Magyarország nem Orbán miatt kap az előző költségvetési ciklushoz arányaiban azonos mennyiségű pénzt, hanem mert a magyar gazdaság még mindig elmarad az EU-s átlagtól. 

 

De akkor hogy lehet, hogy a megállapodást mindenki ünnepelte: nemcsak Orbán veregette meg lengyel kollégája, a PiS-es Mateusz Morawiecki hátát, de a „fukar négyek” is, köztük „a holland fickóként” elhíresült holland miniszterelnök, Mark Rutte és az osztrák kancellár Sebastian Kurz is, mivel sikerült kiharcolniuk, hogy a 750 milliárdos koronavírus helyreállító alapból ne 500, hanem „csak” 390 milliárd eurót hívhassanak le a tagállamok vissza nem térítendő támogatásként.

 

Szóval mindenki boldog, de olyan nem lehet, hogy mindenki teljes mértékben elégedett lenne a megállapodással és igaziból mindenki győzött volna.

 

Döntsd el te, szerinted ki járt jól az EU-megállapodással!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezzel nemcsak a Fidesz, de az Európai Néppárt frakciójának egyik legbefolyásosabb politikusa is távozik az uniós politikai színtérről.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás