Karácsony Gergely is elmegy az LMP kongresszusára

Szerző: Hutter Marianna
2020.07.23. 15:45

Bár tisztújítás is vár az LMP-re, most szombaton még csak az alapszabályukat szeretnék módosítani: a társelnökök hozzáférhetnek majd közvetlenül olyan belsős levelezőlistákhoz, amikhez korábban csak a párt titkára.

Karácsony Gergely is elmegy az LMP kongresszusára

Most szombaton a 49. kongresszusát tartja az LMP. Bár a párt tisztújítás előtt áll, ezen a kongresszuson még csak az alapszabályukat tervezik módosítani. Az esemény érdekessége, hogy a korábban az LMP-Párbeszéd-közeledést felvető Karácsony Gergely párbeszédes főpolgármester is jelen lesz rajta, és beszédet is tart.

Miről dönt a párt?

Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségének titkára az Azonnali kérdésére elmondta, közel 250 ponton fog módosulni a párt alapszabálya. Például kicsit erősödnek a társelnökök jogkörei.

Míg eddig csak a titkár jogköre volt a kongresszus összehívása, bizonyos belső levelezőlistákhoz való hozzáférés, illetve az elnökségi ülések napirendjének összeállítása, továbbá az ülésvezetés, ezek mostantól már közös jogkörei lesz a titkárnak és a társelnököknek.

Emellett a párt nemcsak hogy átnevezné „választmánnyá” az országos politikai tanácsát, de annak is erősítené jogköreit. Például míg eddig csak a párt kongresszusa szólhatott bele a párt stratégiájának a meghatározásába, kijelölésébe, a jelöltállítási szabályzatba, vagy éppen a szövetségi politika kérdéseibe, ezt most már a választmánnyá átnevezz politikai tanács is megtehetné. Sőt: a jövőben nem mehetne olyan anyag a kongresszus elé, amit a tanács ne látott volna, és ne értene vele egyet. A jelenlegi országos politikai tanácsba egyébként az LMP területi szervezetei delegálhatnak tagot, ami hozzávetőlegesen 40 fős jelenleg, ám ezt a mostani módosításokkal az LMP országgyűlési frakciója által delegált tagokkal lehetne bővíteni.

Az LMP alapszabályának módosítása egyébként akkor fog átmenni, ha a kongresszuson jelenlévők háromnegyede igent mond rá.

Hogy áll a nagy közeledés?

Korábban, még idén január végén maga Karácsony Gergely dobta be: „egy csomó olyan ok már megszűnt, ami a Párbeszéd és az LMP különállását indokolta”, illetve hogy „ma két fél zöld pártunk van – nem lenne hasznosabb egy egész?”. Erre pedig az LMP azt reagálta, hogy ez egy előremutató gondolat. Vagyis úgy tűnt, akár össze is olvadhat a két párt, vagyis Karácsony jelenlétét a kongresszuson akár újabb ilyen jelként is lehet értelmezni.

Hogy hogyan áll az LMP és a Párbeszéd közeledése, arra Kanász-Nagy Máté mindössze annyit mondott: Magyarországon egy erős zöld képviseletre van szükség, a zöld politikusok, szereplők együttes gondolkodására, mást további kérdéseinkre sem kívánt hozzáfűzni. Ugyanakkor az Azonnalinak volt olyan LMP-s forrás, aki azt mondta:

2022-ig már nem jön szóba az összeolvadás, de a szorosabb együttműködésre van törekvés.

Mi lesz a tisztújítással?

Az LMP a tervek szerint augusztus végén tartja 50., immár tisztújító kongresszusát. Mint korábban írtunk róla, nem látszik, hogy Schmuck Erzsébet helyére lenne pályázó a női társelnöki poszton, ám Kendernay János férfi társelnöknek lehet kihívója. Korábban Kanász-Nagy Máté, illetve Keresztes László Lóránt, a párt frakcióvezetőjének (egyben volt társelnökének) nevét lehetett hallani az esetleges indulók között, ám úgy tudjuk, Keresztes végül nem fog indulni a posztért.

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

Mint az oldalon is jelezzük, az Azonnali többségi tulajdonosa Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Ez sem most, sem az Azonnalin megjelenő többi anyag esetén sem befolyásolja, mit írunk és jelentetünk meg.

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek