+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. július 23. csütörtök, 07:04
Már több, mint 290 főből áll a kormányzati apparátus 2020 nyarára. Melyik tárcánál dolgozik a legtöbb államtitkár, helyettes államtitkár és miniszteri biztos? Milyen fizetést kaphat, aki kormánybiztos vagy miniszterelnöki megbízott lesz? Mik a legfurcsább kinevezések? Az Azonnali összeszedett mindent.

Államtitkárok, helyettes államtitkárok, miniszterelnöki megbízottak, miniszterelnöki, miniszteri- vagy éppen kormánybiztosok – nincs hiány a kormányt segítő kinevezettekből. Vajon 2020 nyarán hány megbízott van és mennyit keresnek, mikor Orbán Viktor jó pár éve még puritán és plebejus kormányzást ígért? Az Azonnali összesítette a kormányzati honlap adatai alapján!

 

Jöjjenek a számok!

 

Az Azonnali összesítése szerint már több, mint 290-en dolgoznak a kormányzati apparátusban 2020 júliusában.

 

Eszerint így alakul a munkatársak száma:

 

+ kormánytag, vagyis miniszter: 14 fő

államtitkár: 66 fő

helyettes államtitkár: 113 fő

+ miniszterelnöki biztos: 10 fő

+ miniszterelnöki megbízott: 17 fő

+ kormánybiztos: 20 fő

+ miniszteri biztos: 53 fő

+ összesen: 293 fő

 

A tárcák közül az alábbi háromnak a legnagyobb az apparátusa: a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM), a Kásler Miklós irányította Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) és Gulyás Gergely miniszter Miniszterelnökségének.

 

Ha összesítjük az államtitkárok, helyettes államtitkárok és miniszteri biztosok számát, az ITM-nél jelenleg 40 fő, az EMMI-nél 38 fő, míg a Miniszterelnökségen 35 fő dolgozik ezekben a tisztségekben.

 

Igaz, az ITM egyik államtitkára, Perényi Zsigmond maga mondott le egészségügyi okokra hivatkozva június végén, tehát előtte 41 fő volt ez a létszám az ITM-nél. Érdekesség, hogy 2018 decemberében még – ahogy a Napi.hu beszámolt róla –  a 13 miniszter mellett összesen „csak” 237 államtitkára, helyettes államtitkára és miniszteri biztosa volt az Orbán-kormánynak, továbbá 14 kormánybiztos és 6 miniszterelnöki biztos, valamint 12 miniszterelnöki megbízott. Vagyis 2020-ra további tíz fővel nőtt az apparátus.

 

 

Mennyibe kerül ez az adófizetőknek?

 

Az mfor összesítése szerint 2020-ban a miniszterek már bruttó 1 979 400 forintot keresnek, akik pedig a miniszterség mellett a parlamentben is képviselők, azok bruttó 3 082 800 forintot. A miniszterek közül ugyanakkor Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter keres a legjobban, miután képviselői fizetése mellé ötmilliós miniszteri illetmény is jár: így összesen havi bruttó 6 103 400 forintot kap. Ahhoz egyébként, hogy Sülinek az átlagos miniszteri fizetés helyett magasabb összeg járjon, Orbán Viktor jóváhagyása kellett, ugyanis a miniszterelnök a miniszterek részére, ha szeretne, az alapfizetéstől eltérő személyi illetményt állapíthat meg.

 

Ami az államtitkárokat illeti, nekik bruttó 1,75 millió forint jár, azoknak közülük pedig, akik egyben parlamenti képviselők is, bruttó 2 399 700 forint a havi illetmény.

 

A helyettes államtitkárok bruttó 1,3 és 1,65 millió forint között kereshetnek, a pontos összeget munkáltatójuk határozza meg, méghozzá a vonatkozó törvény szerint teljesítményértékelés nélkül, mérlegelés alapján.

 

A miniszteri biztosok akár helyettes államtitkári illetménynek megfelelő összegű díjazást is kaphatnak, míg a kormánybiztosoknak, miniszterelnöki biztosoknak, illetve a miniszterelnöki megbízottaknak akár államtitkári illetmény is járhat. Ugyanakkor mindegyik poszt esetén alacsonyabb összeg is megállapítható, sőt, van, aki egyáltalán nem is kap a tevékenységéért pénzt.

 

Mit csinálnak a kinevezettek?

 

Például van, aki a csángó-magyar együttműködés feladatait koordinálja, az illető pedig nem más, mint Járai Zsigmond volt jegybankelnök, aki miniszterelnöki megbízottként felel a területért.

 

Van miniszterelnöki megbízott a „keresztény mozgalmakkal és közösségekkel” való kapcsolattartással és támogatással összefüggő feladatok ellátására, ezt Giró-Szász Áron végzi. A kormány oldala nem részletezi jobban a két megbízott feladatait. Az Azonnali szerette volna megtudni, pontosan mennyit keresnek a miniszterelnöki megbízottak (vagyis hogy megkapják-e a törvény által lehetővé tett maximális összeget), de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a Miniszterelnöki Kabinetirodától.

 

Külön helyettes államtitkárt tart fenn a kormány a „migrációs kihívások kezelésére”, a feladat Dancs Ferencre hárul. Dancs önéletrajza szerint itt olyan feladatai vannak, mint „Magyarország migrációs kihívásokkal kapcsolatos nemzetközi álláspontja kialakításának koordinációja”,  a migrációval kapcsolatos magyar álláspont és érdekek megfelelő képviseletének biztosítása, vagy például az ENSZ és más nemzetközi szervezetek napirendjén szereplő kérdésekkel kapcsolatos magyar álláspontok kialakítása.

 

Hogy a helyettes államtitkárok pontosan mennyit keresnek a külügynél, arra a tárca csak annyit írt: „Az állami vezetők fizetését törvény szabályozza. A Külgazdasági és Külügyminisztérium ennek megfelelően jár el.” Vagyis nem derült ki, mindegyik helyettes államtitkárnak jár-e a maximum fizetés.

 

Ugyancsak van felelőse a magyar zenei nevelésnek is, ezért miniszteri biztosként egy volt fideszes országgyűlési képviselő, Rónaszékiné Keresztes Monika felel. Az ő feladata többek között  „koordinálni a magyarországi és határon túli zenei nevelés stratégiai céljait”, „figyelemmel kísérni a zenei nevelés intézményeiben folyó szakmai munkát”, „szerepet vállalni a  magyar zenei nevelés népszerűsítésében”, vagy éppen „a szakmai elvek gyakorlati megvalósíthatóságának érdekében egyeztetést kezdeményezni az Oktatásért Felelős Államtitkárság állami vezetőivel” (igaz, hogy milyen konkrét szakmai elvekre gondolhatnak, az nem derült ki a kinevezésből). Hogy pontosan mennyit keres Rónaszékiné – és más miniszteri biztosok is az Emminél –, arról kérdeztük a tárcát, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

 

Érdekesség, hogy ugyan

 

Fekete Péter eleve kultúráért felelős államtitkár, emellé még külön miniszteri biztosi kinevezést is kapott,

 

hogy a „cirkuszművészet megújítása és az új Nemzeti Cirkuszművészeti Központ elhelyezése céljából” tevékenykedjen, igaz, a miniszteri biztosságért plusz díjazásban nem részesül. Fekete feladata egyebek mellett folyamatosan figyelemmel kísérni a Fővárosi Nagycirkusz művészeti tevékenységét, ápolni és építeni a hazai és a nemzetközi cirkuszművészeti kapcsolatokat, részt venni a művészeti ágat érintő konferenciákon, egyéb rendezvényeken.

 

Nem hagyták az exminisztereket sem az út szélén

 

A korábbi Orbán-kormányok lecserélt minisztereinek is jutott megbízás. Például Fazekas Sándor volt agrárminiszter jelenleg „a földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős kormánybiztos”, ezért neki államtitkári fizetés jár a kinevezéséről szóló kormányhatározat szerint, a már említett bruttó 1,75 millió forint. Fazekas így például a kinevezéséről szóló határozat szerint „megvizsgálja és nyomon követi a  zsebszerződések visszaszorítását célzó szabályozás hatályosulását, ennek érdekében elemzi a kérdés kapcsán megszületett bírósági döntéseket és hatósági határozatokat”. Emellett áttekinti a földügyi szabályozást „különös tekintettel a  haszonélvezet, haszonbérleti jog intézményének vizsgálatára”.

 

Ami Seszták Miklós egykori fejlesztési minisztert illeti, ő „egyes Kárpát-medencei gazdaságélénkítő programok és összehangolt fejlesztési feladatok, valamint turisztikai fejlesztések koordinációjáért felelős kormánybiztos”, amiért államtitkári fizetést kap, míg Simicskó István volt honvédelmi miniszter „a hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos”, amiért szintén jár neki fizetés. 

 

Az Azonnali kereste Simicskó munkájával kapcsolatban a Miniszterelnökséget, illetve a Kormányzati Tájékoztatási Központot, ám ők sem válaszoltak. Holott Simicskóval kapcsolatban az is kérdés, folytathatja-e kormánybiztosi munkáját, ugyanis a kormányzati honlapon még szerepel a kormánybiztosok között, de elvileg csak idén május 17-ig szólt a megbízatása.

 

A legtöbb megbízás ugyanakkor Lázár János volt Miniszterelnökséget vezető miniszternek jutott.

 

Ő nemcsak, hogy a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos, de egyben a mezőhegyesi nemzeti ménesbirtok koordinálásáért felelős kormánybiztos is, sőt: szintén kormánybiztosként felel a Hódmezővásárhely és Szeged között megépülő tram-train projektért.

 

„Ezen túlmenően a kormánybiztos feladata a regionális jelentőségű, határon átnyúló, Szeged-Szabadka-Baja vonal kialakításának koordinációja” – írják a politikus feladatairól a kinevezésében. Ugyanakkor Lázárnak a miniszteri biztosságért és a ménesbirtokkal kapcsolatos feladataiért nem jár díjazás, csak a tram-train projektért. 

 

Egyébként Tarlós Istvánnak, Budapest volt főpolgármesterének is jutott megbízás azt követően, hogy tavaly az önkormányzati választáson veszített Karácsony Gergellyel szemben: azóta miniszterelnöki megbízott, akinek feladata „személyes tanácsadás az országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztése vonatkozásában”, ezért államtitkári fizetést kap. A miniszterelnöki megbízotti feladatairól Tarlós nemrég külön nagyinterjúban beszélt az Azonnalinak, bár a beszélgetést többször félbe akarta szakítani.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

GRAFIKONOK: Karóczkai Balázs / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás