+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. július 23. csütörtök, 07:04
Már több, mint 290 főből áll a kormányzati apparátus 2020 nyarára. Melyik tárcánál dolgozik a legtöbb államtitkár, helyettes államtitkár és miniszteri biztos? Milyen fizetést kaphat, aki kormánybiztos vagy miniszterelnöki megbízott lesz? Mik a legfurcsább kinevezések? Az Azonnali összeszedett mindent.

Államtitkárok, helyettes államtitkárok, miniszterelnöki megbízottak, miniszterelnöki, miniszteri- vagy éppen kormánybiztosok – nincs hiány a kormányt segítő kinevezettekből. Vajon 2020 nyarán hány megbízott van és mennyit keresnek, mikor Orbán Viktor jó pár éve még puritán és plebejus kormányzást ígért? Az Azonnali összesítette a kormányzati honlap adatai alapján!

 

Jöjjenek a számok!

 

Az Azonnali összesítése szerint már több, mint 290-en dolgoznak a kormányzati apparátusban 2020 júliusában.

 

Eszerint így alakul a munkatársak száma:

 

+ kormánytag, vagyis miniszter: 14 fő

államtitkár: 66 fő

helyettes államtitkár: 113 fő

+ miniszterelnöki biztos: 10 fő

+ miniszterelnöki megbízott: 17 fő

+ kormánybiztos: 20 fő

+ miniszteri biztos: 53 fő

+ összesen: 293 fő

 

A tárcák közül az alábbi háromnak a legnagyobb az apparátusa: a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM), a Kásler Miklós irányította Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) és Gulyás Gergely miniszter Miniszterelnökségének.

 

Ha összesítjük az államtitkárok, helyettes államtitkárok és miniszteri biztosok számát, az ITM-nél jelenleg 40 fő, az EMMI-nél 38 fő, míg a Miniszterelnökségen 35 fő dolgozik ezekben a tisztségekben.

 

Igaz, az ITM egyik államtitkára, Perényi Zsigmond maga mondott le egészségügyi okokra hivatkozva június végén, tehát előtte 41 fő volt ez a létszám az ITM-nél. Érdekesség, hogy 2018 decemberében még – ahogy a Napi.hu beszámolt róla –  a 13 miniszter mellett összesen „csak” 237 államtitkára, helyettes államtitkára és miniszteri biztosa volt az Orbán-kormánynak, továbbá 14 kormánybiztos és 6 miniszterelnöki biztos, valamint 12 miniszterelnöki megbízott. Vagyis 2020-ra további tíz fővel nőtt az apparátus.

 

 

Mennyibe kerül ez az adófizetőknek?

 

Az mfor összesítése szerint 2020-ban a miniszterek már bruttó 1 979 400 forintot keresnek, akik pedig a miniszterség mellett a parlamentben is képviselők, azok bruttó 3 082 800 forintot. A miniszterek közül ugyanakkor Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter keres a legjobban, miután képviselői fizetése mellé ötmilliós miniszteri illetmény is jár: így összesen havi bruttó 6 103 400 forintot kap. Ahhoz egyébként, hogy Sülinek az átlagos miniszteri fizetés helyett magasabb összeg járjon, Orbán Viktor jóváhagyása kellett, ugyanis a miniszterelnök a miniszterek részére, ha szeretne, az alapfizetéstől eltérő személyi illetményt állapíthat meg.

 

Ami az államtitkárokat illeti, nekik bruttó 1,75 millió forint jár, azoknak közülük pedig, akik egyben parlamenti képviselők is, bruttó 2 399 700 forint a havi illetmény.

 

A helyettes államtitkárok bruttó 1,3 és 1,65 millió forint között kereshetnek, a pontos összeget munkáltatójuk határozza meg, méghozzá a vonatkozó törvény szerint teljesítményértékelés nélkül, mérlegelés alapján.

 

A miniszteri biztosok akár helyettes államtitkári illetménynek megfelelő összegű díjazást is kaphatnak, míg a kormánybiztosoknak, miniszterelnöki biztosoknak, illetve a miniszterelnöki megbízottaknak akár államtitkári illetmény is járhat. Ugyanakkor mindegyik poszt esetén alacsonyabb összeg is megállapítható, sőt, van, aki egyáltalán nem is kap a tevékenységéért pénzt.

 

Mit csinálnak a kinevezettek?

 

Például van, aki a csángó-magyar együttműködés feladatait koordinálja, az illető pedig nem más, mint Járai Zsigmond volt jegybankelnök, aki miniszterelnöki megbízottként felel a területért.

 

Van miniszterelnöki megbízott a „keresztény mozgalmakkal és közösségekkel” való kapcsolattartással és támogatással összefüggő feladatok ellátására, ezt Giró-Szász Áron végzi. A kormány oldala nem részletezi jobban a két megbízott feladatait. Az Azonnali szerette volna megtudni, pontosan mennyit keresnek a miniszterelnöki megbízottak (vagyis hogy megkapják-e a törvény által lehetővé tett maximális összeget), de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a Miniszterelnöki Kabinetirodától.

 

Külön helyettes államtitkárt tart fenn a kormány a „migrációs kihívások kezelésére”, a feladat Dancs Ferencre hárul. Dancs önéletrajza szerint itt olyan feladatai vannak, mint „Magyarország migrációs kihívásokkal kapcsolatos nemzetközi álláspontja kialakításának koordinációja”,  a migrációval kapcsolatos magyar álláspont és érdekek megfelelő képviseletének biztosítása, vagy például az ENSZ és más nemzetközi szervezetek napirendjén szereplő kérdésekkel kapcsolatos magyar álláspontok kialakítása.

 

Hogy a helyettes államtitkárok pontosan mennyit keresnek a külügynél, arra a tárca csak annyit írt: „Az állami vezetők fizetését törvény szabályozza. A Külgazdasági és Külügyminisztérium ennek megfelelően jár el.” Vagyis nem derült ki, mindegyik helyettes államtitkárnak jár-e a maximum fizetés.

 

Ugyancsak van felelőse a magyar zenei nevelésnek is, ezért miniszteri biztosként egy volt fideszes országgyűlési képviselő, Rónaszékiné Keresztes Monika felel. Az ő feladata többek között  „koordinálni a magyarországi és határon túli zenei nevelés stratégiai céljait”, „figyelemmel kísérni a zenei nevelés intézményeiben folyó szakmai munkát”, „szerepet vállalni a  magyar zenei nevelés népszerűsítésében”, vagy éppen „a szakmai elvek gyakorlati megvalósíthatóságának érdekében egyeztetést kezdeményezni az Oktatásért Felelős Államtitkárság állami vezetőivel” (igaz, hogy milyen konkrét szakmai elvekre gondolhatnak, az nem derült ki a kinevezésből). Hogy pontosan mennyit keres Rónaszékiné – és más miniszteri biztosok is az Emminél –, arról kérdeztük a tárcát, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

 

Érdekesség, hogy ugyan

 

Fekete Péter eleve kultúráért felelős államtitkár, emellé még külön miniszteri biztosi kinevezést is kapott,

 

hogy a „cirkuszművészet megújítása és az új Nemzeti Cirkuszművészeti Központ elhelyezése céljából” tevékenykedjen, igaz, a miniszteri biztosságért plusz díjazásban nem részesül. Fekete feladata egyebek mellett folyamatosan figyelemmel kísérni a Fővárosi Nagycirkusz művészeti tevékenységét, ápolni és építeni a hazai és a nemzetközi cirkuszművészeti kapcsolatokat, részt venni a művészeti ágat érintő konferenciákon, egyéb rendezvényeken.

 

Nem hagyták az exminisztereket sem az út szélén

 

A korábbi Orbán-kormányok lecserélt minisztereinek is jutott megbízás. Például Fazekas Sándor volt agrárminiszter jelenleg „a földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős kormánybiztos”, ezért neki államtitkári fizetés jár a kinevezéséről szóló kormányhatározat szerint, a már említett bruttó 1,75 millió forint. Fazekas így például a kinevezéséről szóló határozat szerint „megvizsgálja és nyomon követi a  zsebszerződések visszaszorítását célzó szabályozás hatályosulását, ennek érdekében elemzi a kérdés kapcsán megszületett bírósági döntéseket és hatósági határozatokat”. Emellett áttekinti a földügyi szabályozást „különös tekintettel a  haszonélvezet, haszonbérleti jog intézményének vizsgálatára”.

 

Ami Seszták Miklós egykori fejlesztési minisztert illeti, ő „egyes Kárpát-medencei gazdaságélénkítő programok és összehangolt fejlesztési feladatok, valamint turisztikai fejlesztések koordinációjáért felelős kormánybiztos”, amiért államtitkári fizetést kap, míg Simicskó István volt honvédelmi miniszter „a hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos”, amiért szintén jár neki fizetés. 

 

Az Azonnali kereste Simicskó munkájával kapcsolatban a Miniszterelnökséget, illetve a Kormányzati Tájékoztatási Központot, ám ők sem válaszoltak. Holott Simicskóval kapcsolatban az is kérdés, folytathatja-e kormánybiztosi munkáját, ugyanis a kormányzati honlapon még szerepel a kormánybiztosok között, de elvileg csak idén május 17-ig szólt a megbízatása.

 

A legtöbb megbízás ugyanakkor Lázár János volt Miniszterelnökséget vezető miniszternek jutott.

 

Ő nemcsak, hogy a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos, de egyben a mezőhegyesi nemzeti ménesbirtok koordinálásáért felelős kormánybiztos is, sőt: szintén kormánybiztosként felel a Hódmezővásárhely és Szeged között megépülő tram-train projektért.

 

„Ezen túlmenően a kormánybiztos feladata a regionális jelentőségű, határon átnyúló, Szeged-Szabadka-Baja vonal kialakításának koordinációja” – írják a politikus feladatairól a kinevezésében. Ugyanakkor Lázárnak a miniszteri biztosságért és a ménesbirtokkal kapcsolatos feladataiért nem jár díjazás, csak a tram-train projektért. 

 

Egyébként Tarlós Istvánnak, Budapest volt főpolgármesterének is jutott megbízás azt követően, hogy tavaly az önkormányzati választáson veszített Karácsony Gergellyel szemben: azóta miniszterelnöki megbízott, akinek feladata „személyes tanácsadás az országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztése vonatkozásában”, ezért államtitkári fizetést kap. A miniszterelnöki megbízotti feladatairól Tarlós nemrég külön nagyinterjúban beszélt az Azonnalinak, bár a beszélgetést többször félbe akarta szakítani.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

GRAFIKONOK: Karóczkai Balázs / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás