+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 22. szerda, 08:03
A falvakban is azért van kevesebb bűncselekmény, mert figyelik egymást az emberek – mondja Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter arról, miért vezetnek be nyomravezetői díjat az egyes bűncselekménytípusok feltárása esetén.

Az „1950-es évek legsötétebb időszakát idézi” a hódmezővásárhelyi Fidesz szerint az, hogy a független Márki-Zay Péter polgármester vezette önkormányzat nemrég elfogadta: az önkormányzat fizessen legfeljebb százezer forintnyi pénzdíjat azoknak, akik olyan bizonyítékot juttatnak el az önkormányzatnak, amely alapján jogerősen elítélik az elkövetőket.

 

Mint az ATV írja, a fideszes Benkő Zsolt szerint ez elfogadhatatlan, és fennáll a veszélye annak, hogy Márki-Zay Péter olyanokat „büntethet”, akik elégedetlenek a városvezetés munkájával. Sőt: állítása szerint míg a polgármester azt mondta, a kormányhivatal csak kisebb módosításokat kér a rendelet kapcsán, addig valójában felszólították a polgármestert, helyezze hatályon kívül a rendeletet. Például azért, mert a polgármester nem jogosult bizonyítékok gyűjtésére, értékelésére, kezelésére.

 

A kommunizmusban ingyen jelentgettek

 

Márki-Zay Péter polgármester az Azonnalinak arról beszélt: szinte minden hétvégén előfordul a vandalizmus a városban, például összetörik a padokat, probléma náluk is – ahogy máshol is az országban – az illegális szemétlerakás, és már előfordult velük, hogy utólag tudták meg: megvesztegették egy kollégájukat.

 

Vagyis a város olyan ügyekben adna nyomravezetői díjat, ahol az önkormányzatnak jelentős vagyoni hátrányt okoznak.

 

Tehát szerinte „a Fidesz hiába riogatja az embereket” azzal, hogy majd azért osztanak jutalmat, ha valaki szól, hogy egy szomszédja nem nyírja le a füvet, vagy szájkosár nélkül sétáltat kutyát, ilyesmiről szó sincs.  „A rendeletben nem szerepel, hogy számítana a vandálok pártállása” – mondta.

 

A felvetésre, hogy szerinte nincs-e tényleg hasonlóság a rendelet és kommunista idők gyakorlata között, azt mondta: a kommunista időkben éppen, hogy ingyen jelentgették fel egymást az emberek. „Ha ez spicliskedés lenne, a police.hu oldalán miért lehet látni rendszeresen nyomravezetői díjakat?” – jegyezte meg Márki-Zay.

 

És mit tenne a polgármester, ha éppen ellene próbálna valaki bizonyítékot szállítani az önkormányzatnak?  „Kifizetnénk, ha jogerős ítélet születik ellenem” – mondta, hozzátéve: nem tud arról, hogy akár csak egy ilyen bejelentés is érkezett volna hozzájuk.

 

Nyugati hagyománya van

 

Hogy nem tart-e attól, hogy az új rendelet egymás ellen fordítja az embereket, arra pedig azt mondta:

 

a falvakban is azért van kevesebb bűncselekmény, mert figyelik egymást az emberek, de ehhez hasonló modell Amerikában is működik, vagyis „nyugati hagyománya van” ennek.

 

A polgármester szerint az sem igaz, hogy a kormányhivatal a rendelet megsemmisítését kérte volna, és azt ők is elismeri, hogy az önkormányzatnak jogában áll nyomravezetői jutalmat ajánlani. Így szerinte csak jogtechnikai módosításokat kell végrehajtaniuk, például konkretizálni, hogy milyen bűncselekményeknél adnak díjat. A felvetésre pedig, hogy a bűncselekmények felderítése nem a polgármesterhez, hanem a rendőrséghez tartozik, Márki-Zay azt mondta: éppen ezért nem is az önkormányzat nyomoz, csak jutalmat ad jogerős ítélet esetén.

 

FOTÓ: Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás