+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. július 21. kedd, 16:14
A Párbeszéd volt Békés megyei elnöke belépett a békéscsabai Jobbikba. Mi jön ezután? Szabó Tímea a Mi Hazánk társelnökeként fog Dúró Dórával karöltve népviseletben zsidózni az ásotthalmi Magyar Szigeten?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Február végén, amikor Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület és Kiss László, Óbuda szocialista polgármesterei bejelentették, hogy átigazolnak Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójába, a közvéleménynél jobban csak a Magyar Szocialista Párt maradék politikusai lepődtek meg, mert a két polgármester elvesztése jelentősen átrendezte a fővárosi erőviszonyokat.

 

Az esetben igazából semmi meglepő nem volt, a két polgármester erősebb pártot akarhatott maga mögé, mint a haldokló MSZP, a DK pedig a legerősebb ellenzéki párt, így egyértelmű volt a döntésük, az erő felé húztak.

 

Ennél sokkal furcsább átigazolás az, ami hétfőn történt:

 

Csonki Dávid, a Párbeszéd volt Békés megyei elnöke belépett a békéscsabai Jobbikba.

 

Itt ugye már nem magyarázható olyan egyszerűen a pártváltás, mint az újdonsült DK-soknál. Igaz, a Jobbik jelentősen erősebb támogatottsággal bír, mint a Párbeszéd nevű törpepárt, de nehezen érthető, hogy egy volt párbeszédes miért nem az erősebb, és nem mellesleg a politikai palettán az előző pártjához sokkal közelebb álló DK-ban vagy a Momentumban találja meg a számítását.

 

Mi lesz a következő? Semjén Zsolt belép a Munkáspárt tiszakécskei alapszervezetébe? Vona Gábor visszatér és főnixmadárként éleszti újjá a Magyar Szocialista Pártot? Szabó Tímea a Mi Hazánk társelnökeként fog Dúró Dórával karöltve népviseletben zsidózni az ásotthalmi Magyar Szigeten?

 

Nagyjából ilyen szintű képzavar Csonki belépése a Jobbikba. Egy elvileg zöld, progresszív, szociálisan érzékeny, gyakorlatilag talán kriptomarxista pártból egy ööö… mibe is? Jobboldali néppártba?

 

Végülis ha úgy nézem, akkor egy másik szociálisan érzékeny pártot talált magának az ex-párbeszédes, elvégre a Jobbik manapság rendszeresen posztol a szalonna és a parizer magas áráról a közösségi oldalakra, na meg Jakab Péter is hasonló performanszokban utazik a parlamentben, mint Szabó Tímea.

 

Ha már Jakab Péter: a Jobbik elnöke készségesen segített a rejtvény megfejtésében, amikor remek kognitívdisszonancia-redukcióval jelentkezett a Facebook-oldalán.

 

Jakab először is azt sérelmezi, hogy a Fidesz-média az átigazoláson csámcsog, pedig ezen most kivételesen lehet is csámcsogni, mert teljesen érthetetlen. A Fidesz-média megfejtése persze valami olyasmi, hogy személyesen Gyurcsány Ferenc irányítja a Jobbikot, és neki állt érdekében az átigazolás, de ezt a konteózgatást nyilánvalóan kár lenne tényként elfogadnunk, viszont jó lehetőséget adtak Jakabnak a fideszezésre. Bár neki igazából nincs is szüksége ahhoz az ilyen feldobott labdákra.

 

Jakab következő érve még jobb: Csonki nem Borkai, nem Deutsch, nem Boldog, nem Simonka, és nem Mengyi, akiknek hát tudjuk, hogy mik vannak a rovásukon.

 

Az érvelés kiváló, folytatnám a sort, kicsit extrémebben: Csonki továbbá nem Sztálin, nem Hitler, és nem Pol Pot, tehát tök jó, hogy belépett a Jobbikba!

 

A Fidesz-média pedig azért állt rá a témára Jakab szerint, mert az ilyen átigazolások a „Fidesz-maffiát” a létében fenyegetik.

 

A létében. Fenyegetik.

 

Akkor hát meg is van a mesterterv a kormányváltáshoz, mindössze csak elegendő számú vidéki politikusnak kell átülnie egy önmagában nem is mérhető pártból a holtversenyben negyedik legerősebb, és egyben a negyedik leggyengébb pártba! Sakk-matt, Mr. Orbán.

 

Persze sarkítok, mert amennyire sikerült kihámoznom Jakab dadaista bejegyzéséből,

 

ő a fenyegetés alatt a nagybetűs ÖSSZEFOGÁST értette. Az egyetlen, igazi mestertervet, amivel már annyiszor leváltották a Fidesz-kormányt.

 

Azt viszont akkor még nem tudtuk, de most már tudjuk, hogy az összefogás valójában nem a különböző pártok és politikusok együttműködését jelenti, hanem a politikusok különböző pártokba való átigazolását.

 

Az összefogás végre nemcsak egy végtelenül unalmas és hazug mantra, hanem fel lett töltve valódi tartalommal.

 

Köszönjük, ma is tanultunk valamit.

 

Olvasnál még Varsányi Bencétől az Azonnalin? Ide kattints!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

Az Európai Tanács csütörtökön és pénteken tárgyal erről, Kurz kancellár már előre nyomást gyakorol a többiekre.

Elkezdődött a harmadik hullám, a kormány szerint kemény két hét áll előttünk. Hogy március 15-e után mi lesz, azt majd a számok ismeretében döntik el.

Míg az EU darabonként 3,5 dollárt fizet az AstraZeneca vakcináiért, a Dél-Afrikai Köztársaság már 5,25 dollárt.

1991. február 25-én szűnt meg a Varsói Szerződés katonai szervezete – többek között a magyar miniszterelnök, Antall József közreműködése folytán.

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás