+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. július 21. kedd, 16:14
A Párbeszéd volt Békés megyei elnöke belépett a békéscsabai Jobbikba. Mi jön ezután? Szabó Tímea a Mi Hazánk társelnökeként fog Dúró Dórával karöltve népviseletben zsidózni az ásotthalmi Magyar Szigeten?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Február végén, amikor Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület és Kiss László, Óbuda szocialista polgármesterei bejelentették, hogy átigazolnak Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójába, a közvéleménynél jobban csak a Magyar Szocialista Párt maradék politikusai lepődtek meg, mert a két polgármester elvesztése jelentősen átrendezte a fővárosi erőviszonyokat.

 

Az esetben igazából semmi meglepő nem volt, a két polgármester erősebb pártot akarhatott maga mögé, mint a haldokló MSZP, a DK pedig a legerősebb ellenzéki párt, így egyértelmű volt a döntésük, az erő felé húztak.

 

Ennél sokkal furcsább átigazolás az, ami hétfőn történt:

 

Csonki Dávid, a Párbeszéd volt Békés megyei elnöke belépett a békéscsabai Jobbikba.

 

Itt ugye már nem magyarázható olyan egyszerűen a pártváltás, mint az újdonsült DK-soknál. Igaz, a Jobbik jelentősen erősebb támogatottsággal bír, mint a Párbeszéd nevű törpepárt, de nehezen érthető, hogy egy volt párbeszédes miért nem az erősebb, és nem mellesleg a politikai palettán az előző pártjához sokkal közelebb álló DK-ban vagy a Momentumban találja meg a számítását.

 

Mi lesz a következő? Semjén Zsolt belép a Munkáspárt tiszakécskei alapszervezetébe? Vona Gábor visszatér és főnixmadárként éleszti újjá a Magyar Szocialista Pártot? Szabó Tímea a Mi Hazánk társelnökeként fog Dúró Dórával karöltve népviseletben zsidózni az ásotthalmi Magyar Szigeten?

 

Nagyjából ilyen szintű képzavar Csonki belépése a Jobbikba. Egy elvileg zöld, progresszív, szociálisan érzékeny, gyakorlatilag talán kriptomarxista pártból egy ööö… mibe is? Jobboldali néppártba?

 

Végülis ha úgy nézem, akkor egy másik szociálisan érzékeny pártot talált magának az ex-párbeszédes, elvégre a Jobbik manapság rendszeresen posztol a szalonna és a parizer magas áráról a közösségi oldalakra, na meg Jakab Péter is hasonló performanszokban utazik a parlamentben, mint Szabó Tímea.

 

Ha már Jakab Péter: a Jobbik elnöke készségesen segített a rejtvény megfejtésében, amikor remek kognitívdisszonancia-redukcióval jelentkezett a Facebook-oldalán.

 

Jakab először is azt sérelmezi, hogy a Fidesz-média az átigazoláson csámcsog, pedig ezen most kivételesen lehet is csámcsogni, mert teljesen érthetetlen. A Fidesz-média megfejtése persze valami olyasmi, hogy személyesen Gyurcsány Ferenc irányítja a Jobbikot, és neki állt érdekében az átigazolás, de ezt a konteózgatást nyilánvalóan kár lenne tényként elfogadnunk, viszont jó lehetőséget adtak Jakabnak a fideszezésre. Bár neki igazából nincs is szüksége ahhoz az ilyen feldobott labdákra.

 

Jakab következő érve még jobb: Csonki nem Borkai, nem Deutsch, nem Boldog, nem Simonka, és nem Mengyi, akiknek hát tudjuk, hogy mik vannak a rovásukon.

 

Az érvelés kiváló, folytatnám a sort, kicsit extrémebben: Csonki továbbá nem Sztálin, nem Hitler, és nem Pol Pot, tehát tök jó, hogy belépett a Jobbikba!

 

A Fidesz-média pedig azért állt rá a témára Jakab szerint, mert az ilyen átigazolások a „Fidesz-maffiát” a létében fenyegetik.

 

A létében. Fenyegetik.

 

Akkor hát meg is van a mesterterv a kormányváltáshoz, mindössze csak elegendő számú vidéki politikusnak kell átülnie egy önmagában nem is mérhető pártból a holtversenyben negyedik legerősebb, és egyben a negyedik leggyengébb pártba! Sakk-matt, Mr. Orbán.

 

Persze sarkítok, mert amennyire sikerült kihámoznom Jakab dadaista bejegyzéséből,

 

ő a fenyegetés alatt a nagybetűs ÖSSZEFOGÁST értette. Az egyetlen, igazi mestertervet, amivel már annyiszor leváltották a Fidesz-kormányt.

 

Azt viszont akkor még nem tudtuk, de most már tudjuk, hogy az összefogás valójában nem a különböző pártok és politikusok együttműködését jelenti, hanem a politikusok különböző pártokba való átigazolását.

 

Az összefogás végre nemcsak egy végtelenül unalmas és hazug mantra, hanem fel lett töltve valódi tartalommal.

 

Köszönjük, ma is tanultunk valamit.

 

Olvasnál még Varsányi Bencétől az Azonnalin? Ide kattints!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német szélsőjobboldali párt tavasz óta nem találja a megfelelő stratégiát a koronavírus kapcsán. Ez a népszerűségén is meglátszik.

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

Felesleges, hasznavehetetlen, messzi földön gyártott ajándéktárgyak helyett kultúrértékkel bíró, elvitathatatlan funkcionalitású és finom dolgot a fa alá!

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás