+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. július 21. kedd, 16:14
A Párbeszéd volt Békés megyei elnöke belépett a békéscsabai Jobbikba. Mi jön ezután? Szabó Tímea a Mi Hazánk társelnökeként fog Dúró Dórával karöltve népviseletben zsidózni az ásotthalmi Magyar Szigeten?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Február végén, amikor Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület és Kiss László, Óbuda szocialista polgármesterei bejelentették, hogy átigazolnak Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójába, a közvéleménynél jobban csak a Magyar Szocialista Párt maradék politikusai lepődtek meg, mert a két polgármester elvesztése jelentősen átrendezte a fővárosi erőviszonyokat.

 

Az esetben igazából semmi meglepő nem volt, a két polgármester erősebb pártot akarhatott maga mögé, mint a haldokló MSZP, a DK pedig a legerősebb ellenzéki párt, így egyértelmű volt a döntésük, az erő felé húztak.

 

Ennél sokkal furcsább átigazolás az, ami hétfőn történt:

 

Csonki Dávid, a Párbeszéd volt Békés megyei elnöke belépett a békéscsabai Jobbikba.

 

Itt ugye már nem magyarázható olyan egyszerűen a pártváltás, mint az újdonsült DK-soknál. Igaz, a Jobbik jelentősen erősebb támogatottsággal bír, mint a Párbeszéd nevű törpepárt, de nehezen érthető, hogy egy volt párbeszédes miért nem az erősebb, és nem mellesleg a politikai palettán az előző pártjához sokkal közelebb álló DK-ban vagy a Momentumban találja meg a számítását.

 

Mi lesz a következő? Semjén Zsolt belép a Munkáspárt tiszakécskei alapszervezetébe? Vona Gábor visszatér és főnixmadárként éleszti újjá a Magyar Szocialista Pártot? Szabó Tímea a Mi Hazánk társelnökeként fog Dúró Dórával karöltve népviseletben zsidózni az ásotthalmi Magyar Szigeten?

 

Nagyjából ilyen szintű képzavar Csonki belépése a Jobbikba. Egy elvileg zöld, progresszív, szociálisan érzékeny, gyakorlatilag talán kriptomarxista pártból egy ööö… mibe is? Jobboldali néppártba?

 

Végülis ha úgy nézem, akkor egy másik szociálisan érzékeny pártot talált magának az ex-párbeszédes, elvégre a Jobbik manapság rendszeresen posztol a szalonna és a parizer magas áráról a közösségi oldalakra, na meg Jakab Péter is hasonló performanszokban utazik a parlamentben, mint Szabó Tímea.

 

Ha már Jakab Péter: a Jobbik elnöke készségesen segített a rejtvény megfejtésében, amikor remek kognitívdisszonancia-redukcióval jelentkezett a Facebook-oldalán.

 

Jakab először is azt sérelmezi, hogy a Fidesz-média az átigazoláson csámcsog, pedig ezen most kivételesen lehet is csámcsogni, mert teljesen érthetetlen. A Fidesz-média megfejtése persze valami olyasmi, hogy személyesen Gyurcsány Ferenc irányítja a Jobbikot, és neki állt érdekében az átigazolás, de ezt a konteózgatást nyilánvalóan kár lenne tényként elfogadnunk, viszont jó lehetőséget adtak Jakabnak a fideszezésre. Bár neki igazából nincs is szüksége ahhoz az ilyen feldobott labdákra.

 

Jakab következő érve még jobb: Csonki nem Borkai, nem Deutsch, nem Boldog, nem Simonka, és nem Mengyi, akiknek hát tudjuk, hogy mik vannak a rovásukon.

 

Az érvelés kiváló, folytatnám a sort, kicsit extrémebben: Csonki továbbá nem Sztálin, nem Hitler, és nem Pol Pot, tehát tök jó, hogy belépett a Jobbikba!

 

A Fidesz-média pedig azért állt rá a témára Jakab szerint, mert az ilyen átigazolások a „Fidesz-maffiát” a létében fenyegetik.

 

A létében. Fenyegetik.

 

Akkor hát meg is van a mesterterv a kormányváltáshoz, mindössze csak elegendő számú vidéki politikusnak kell átülnie egy önmagában nem is mérhető pártból a holtversenyben negyedik legerősebb, és egyben a negyedik leggyengébb pártba! Sakk-matt, Mr. Orbán.

 

Persze sarkítok, mert amennyire sikerült kihámoznom Jakab dadaista bejegyzéséből,

 

ő a fenyegetés alatt a nagybetűs ÖSSZEFOGÁST értette. Az egyetlen, igazi mestertervet, amivel már annyiszor leváltották a Fidesz-kormányt.

 

Azt viszont akkor még nem tudtuk, de most már tudjuk, hogy az összefogás valójában nem a különböző pártok és politikusok együttműködését jelenti, hanem a politikusok különböző pártokba való átigazolását.

 

Az összefogás végre nemcsak egy végtelenül unalmas és hazug mantra, hanem fel lett töltve valódi tartalommal.

 

Köszönjük, ma is tanultunk valamit.

 

Olvasnál még Varsányi Bencétől az Azonnalin? Ide kattints!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás