+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. július 21. kedd, 11:23
Kösz, Vučić! A szerbiai választásról szóló cikksorozattal nyerte el a díjat Bukovics Martin és Bakó Bea, az Azonnali két főszerkesztője.
Papírunk lett róla: a júniusi szerbiai választásról szóló cikk- és interjúsorozatért az Azonnali két főszerkesztője, Bukovics Martin és Bakó Bea kapták a 2020 júniusi Minőségi Újságírás-díjat.

 

A díjat odaítélő Főszerkesztők Fóruma ezt a közleményt tette közzé:

 

„Az egyéves szünet után újraindult Minőségi Újságírás Díjat 2020 júniusában Bukovics Martin és Bakó Bea, az Azonnali.hu újságírói kapták a szerb választási kampányt és politikai térképet mindenki másnál alaposabban bemutató cikksorozatukkal (amelynek egy részét közösen, más részét külön-külön jegyezték).

Az Azonnali.hu általában is kiemelkedik a kelet-közép-európai régió ügyeiben tanúsított aktivitásával, amelynek nagyszerű példája volt a nyolc nagyobb részből álló, interjúkkal, elemzésekkel tarkított szerb választási sorozat.

A győztes íráson túl a beérkezett nevezések közül a zsűri három másikat is kiemelésre méltónak tartott. Csabai Károly a Privátbankár.hu-n talált eddig mások által fel nem tárt összefüggéseket a CIG-Pannónia Biztosító bonyolult tulajdonviszonyi fejleményei és az alakulóban lévő MKB-Takarékbank-Budapest Bank tranzakció között.

Jankovics Márton interjúja Háy Jánossal a 24.hu-n jelent meg és azzal vívta ki a zsűri elismerését, hogy még az egyébként színvonalas író-interjúk soránál is mélyebbre ment, sikerült elkerülnie a kliséket és így meglepő irányokba menő valódi beszélgetés készült. Kovács Bálint, az Index újságírója pedig az Operettszínházon belüli zaklatási ügyeket és vezetési válságot tárta fel részleteiben, a témában szükséges nagy tapintattal.

A Minőségi Újságírásért Díj zsűrijének tagjai: Both Vilmos, Hermann Irén, Nyáry Krisztián, Veiszer Alinda, Varró Szilvia, Dudás Gergely és Weyer Balázs.”

 

Visszaolvasnád a díjazott cikkeinket? Ezek azok:

 

+ Mintha Ungár és Bajna együtt indulna a választáson, Gyurcsány pedig bojkottálná azt

 

A szerb politikát egybites (jók vs. rosszak, EU-pártiak vs. moszkoviták) szemlélettel nem lehet megérteni, az egyes politikusok és pártok elé tett kategorizáló jelzőkkel pedig végképp nem. Ezért arra tettünk kísérletet, hogy magyarországi példákon keresztül meséljük azt el.

 

+ Mi a tétje a szerbiai választásnak, ahol újrázni készül Orbán tanítványa?

 

Rastislav Dinić niši politikai elemző részletesen elmagyarázta az egyes pártok és politikusok közötti viszonyt, az ellenzéki bojkott és az Orbán-Vučić-barátság okait. (Ő azóta a választást követő kormányellenes tüntetések kapcsán is megszólalt az Azonnalin.)

 

+ Globalista libernyákok, hazazavart momentumosok: a Vajdaságban kampányolt a Fidelitas

 

Miután a szerb ellenzék jelentős része bojkottálta a választást, a kisebbségi pártok megfelelő mozgósítás mellett jóval több mandátumot is szerezhettek, mint amennyit amúgy kapni szoktak. Az ennek megfelelően szép sikert elért Vajdasági Magyar Szövetségnek besegített ebben a Fidesz is: Szabadkán Illés Boglárka Fidelitas-elnök számottevő érdeklődés nélkül zajló fórumát néztük meg.

 

+ Ezek óriási bűnözők, mindig is azok voltak

 

Sergej Trifunović az egyik legismertebb délszláv színész, az interjúra egy átizzadt Pink Floyd-pólóban, a kutyájával jött, majd mikor kérdezte, hogy lesz-e fotó is, mondtuk, igen, de át ne öltözzön. „Nem is akartam” – jött a válasz. A választáson a bojkott ellenére liberális pártjával dafke elinduló színész a hatalom ellenzékieket ért erőszakos cselekedeteiről és a nép birkaságáról beszélt nekünk.

 

+ Én vagyok az egyetlen, aki Vučićot legyőzte, és még él is

 

Dragan Đilas a szerb ellenzéki bojkott de facto vezére volt, Belgrád volt főpolgármestereként kicsit egy Demszky Gáborba oltott Gyurcsány Ferenc, a szerb kormánypárt kedvenc huligánjai a koronavírus-járvány alatt ugyanis képesek voltak országszerte háztetőkről üvöltözni pirózás mellett, hogy ő egy tolvaj. „Olyan vagyok, mint Charlie Chaplin a némafilmjeiben. Minden nap látják a képemet az újságokban és a tévében, de a szerbek soha egy szót sem hallottak tőlem. Ez tényleg olyan, mint egy némafilm” – mondja erről ő maga.

 

+ Vučić nem patrióta, eladja a nemzeti érdeket

 

A legérdekesebb interjúalanyaink a klerikálfasisztából klerikálnacionalista párttá szelídült Dveri vezetői voltak: az ortodox oltárajtókról elnevezett párt politikusai ugyanúgy bojkottálták a választást, mint Đilasék, noha ők nem liberális, baloldali, vagy épp valamiféle EU-párti alapállásból, hanem épp ellenkezőleg, keményen szerb nacionalista alapról kritizálják Vučićékat. Az általuk bejárt út nagyon hasonlít a Jobbikéra, noha kezdeti ideológiájukból nem adtak annyit föl, mint Vonáék-Jakabék.

 

Asszisztálnia kell a szerb ellenzéknek Vučić színházához, hogy később megbuktassa

 

Az egyik legizgalmasabb nézőpontot Pressburger Csaba újvidéki újságíró hozta a cikksorozatba: mint mondta, noha semmi esélye a szerb ellenzéknek legyőznie a korántsem tiszta választásokon Vučić Haladó Pártját, helytelen a bojkott, most ugyanis éppen hogy legitimálni kell az elnök hatalmát, hogy aztán a Koszovó elismerése jelentette banánhéjon később majd elcsúszhasson. Az interjú és több más szerbiai anyagunk podcastként is meghallgatható.

 

+ Így uralta le egész Szerbiát kampányával Vučić kormánypártja

 

Rengeteg fotó arról, ahogyan a Haladó Párt egész Szerbiát nyomasztotta a semmitmondó plakátaival. És megmutattuk azt is, mit kommunikál magáról az ellenzék.

 

És persze azóta is rengeteget foglalkozunk Szerbiával.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás