Megállapodtak a tagállami vezetők az EU költségvetéséről és a koronavírus-mentőcsomagról

Szerző: Galavits Patrik
2020.07.21. 08:00

Megállapodtak az Európai Unió tagállamainak vezetői a következő hétéves költségvetési ciklus és a koronavírus-járvány utáni segélyalap kereteiről. A jogállamisági kérdésben engednie kellett Orbán Viktornak, de nem lehet elégedetlen.

Megállapodtak a tagállami vezetők az EU költségvetéséről és a koronavírus-mentőcsomagról
Deal!

– írta ki Twitterén Charles Michel, az Európai Tanács belga elnöke kedden hajnalban, utalva ezzel arra, hogy az EU állam- és kormányfői pontot tettek a péntek óta tartó tanácskozásuk végére, és megegyeztek az Unió következő hétéves költségvetési ciklusának és a koronavírus-járvány gazdasági mentőcsomag részleteiről.

A megegyezést több vitás kérdés is hátráltatta: a „fukar” országok közé tartozó Ausztria és Hollandia például sokallták a válságkezelő csomag vissza nem térítendő támogatásként nyújtandó részét.

A teljes, 750 milliárd eurót kitevő összeg így végül megmaradt, de a vissza nem térítendő támogatás összege 500-ról 390 milliárdra csökkent a visszakozó országok nyomására.

További 360 milliárd euró hitelként áll rendelkezésre a tagállamoknak.

A következő hét év, 2021-27 közötti költségvetéséről is megállapodtak a tagállami vezetők: e szerint 1074 milliárd  euró finanszírozási alap áll majd rendelkezésre gazdáknak, az egyes régióknak, vállalkozásoknak vagy éppen kutatóknak.

Mi lesz a jogállamisági feltétellel?

„Ha nem lesz megállapodás, nem az én hibám, hanem a holland fickóé!” – mondta újságíróknak hétvégén Orbán Viktor, miután az egyeztetéseken Mark Rutte holland miniszterelnök kardoskodott leginkább amellett, hogy a támogatások kifizetését kössék szigorú jogállamisági feltételekhez.

A kérdésben végül mindenki engedett a követeléseiből. A Frankfurter Allgemeine Zeitung EU-s diplomatákra hivatkozva azt írja, hétfőn több tagállam, köztük Németország és Franciaország egyes kelet-európaiakkal dolgozott ki egy koncepciót, amelyet este aztán Krisjanis Karins lett miniszterelnök mutatott be a többi 27 ország vezetőjének, akik ezt elfogadhatónak is találták.

A végső megállapodásba bekerült ugyan a jogállamisági feltétel, de hogy mennyire lesz alkalmazható, az majd a konkrét EU-s jogszabály elfogadásakor fog kiderülni, ami a minisztereket tömörítő Tanács és az Európai Parlament dolga.

Arról ugyanis nem határoztak a tagállamok, hogy pontosan mi alapján döntenének a jogállamisági kritériumokról. Az Európai Tanács által kedd hajnalban közzétett konklúziókban a jogállamiság kapcsán csak annyi szerepel: az Európai Tanács hangsúlyozza az EU pénzügyi érdekeinek tiszteletben tartását és a jogállamiság tiszteletben tartásának fontosságát. Az ugyanakkor eldőlt, hogy jogállamiságsérelem esetén a pénzek felfüggesztéséről szóló konkrét döntést az Európai Bizottság javaslatára az Európai Tanács minősített többséggel hozhat meg – ehhez a tagállamok 55 százalékának és az uniós állampolgárok legalább 65 százalékát kitevő országoknak a szavazatára lenne szükség.

Ebben a magyar miniszterelnöknek kellett engednie: ő egyhangú döntéshez kötötte volna a jogállamisági kérdésekhez kötött kifizetéseket, ami egyébként az uniós jog működésének fényében teljesen irreális felvetés.

Orbán Viktor szerint nem fogják vizsgálni a jogállamisági kérdéseket

A megállapodás megszületése után kedden reggel Orbán Viktor a Facebookon üzente követőinek, hogy „kiharcoltuk”. A megállapodás bejelentése után pedig közös sajtótájékoztatót is tartott a lengyel miniszterelnökkel, Mateusz Morawieckivel, ahol a Politico tudósítása szerint a magyar miniszterelnök elmondta, hogy

a siker, hogy Magyarország mellett Lengyelország is több pénzt kap a következő költségvetési ciklusból, az lengyel kollégájának köszönhető,

aki Orbán elmondása szerint a V4-ek vezetője volt a tárgyalások során. Orbán szerint a megállapodás bizonyítja, hogy ha határozottan lép fel a lengyel és a magyar vezetés, akkor nincs ellenség, aki sikeres lehet ellenük – tette hozzá a magyar miniszterelnök. Ugyanakkor újságírói kérdésre, hogyan sikerült Orbánnak több pénzt kiharcolnia, arra már azt válaszolta, hogy ez maradjon az ő titka. „Van néhány előnyöm, ami abból fakad, hogy én öreg vagyok és nem ez volt az első csúcstalálkozóm. Hét éve is ugyanígy tettem.”

Orbán emellett győzelmet hirdetett: szerinte ugyanis a lengyelekkel közösen sikerült elérni azt, hogy a jogállamisági kérdéseket ne vegyék figyelembe a kifizetések kapcsán, bár ez így önmagában nem teljesen igaz. „A tárgyalások alatt, ugyan azt nem mondanám, hogy megaláztak, de mindenesetre megpróbáltak kioktatni minket jogállamisági kérdésekből” – véli Orbán, majd hozzátette, hogy szerinte „nem elfogadható, hogy olyanok, akik örökölték a jogállamiságot, kritizálnak minket, szabadságharcosokat, akik a nehéz kommunista időkből származnak. Senki sem oktathatja ki a Szolidaritás Mozgalom nemzetét vagy az '56-os szabadságharcosok nemzetét” – fejezte be gondolatait Orbán Viktor.

NYITÓKÉP: Európai Tanács

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek