+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. július 21. kedd, 13:40
Tovább dagad a plágiumbotrány Szlovákiában: Peter Pellegrini, a Smer korábbi miniszterelnöke bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a plágiumbotrányba keveredett szlovák miniszterelnökkel, Igor Matovičcsal szemben, mivel annak ellenére, hogy elismerte a vádakat, önszántából nem hajlandó lemondani.

A Smerből kivált korábbi miniszterelnök, Peter Pellegrini kedd késő este Facebokon jelentette be, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be Igor Matovič szlovák miniszterelnökkel szemben, amiért a plágiumbotrányba került politikus nem mondott le.

 

Pellegrini a videóban arról beszélt, hogy hiába szólították fel a lemondásra pénteken Matovičot, érdemben nem reagált a felszólításra, „csak annyit tudtunk meg, hogy mit reggelizett, ebédelt és vacsorázott Brüsszelben, de azt már nem, hogy a tárgyalások során milyen álláspontot képviselt és kikkel tárgyalt”.

 

Pellegrini ezért bejelentette, hogy a többi ellenzéki párttal együttműködve bizalmatlansági indítványt fog benyújtani Matovič ellen, kiemelve, hogy a miniszterelnök saját magát is tolvajnak titulálta,

 

miután kiderült, hogy a 79 oldalas mesterképzéses szakdolgozatában több helyen is forrásmegjelölés nélkül közölt újra több oldalt és táblázatot. „Egy hazug tolvaj nem lehet Szlovákia miniszterelnöke” – zárta gondolatait Pellegrini.

 

Az indítványt a Pellegrini körül csoportosuló 10 független képviselő mellett korábbi pártja, a Smer-SD is támogatja, ahonnan még júniusban vált ki a korábbi miniszterelnök, mivel nem sikerült kiszorítania párt elnökét, Robert Ficot.

 

Mennyi az esélye, hogy Matovič elbukik?

 

Ahhoz, hogy egyáltalán egy rendkívüli parlamenti ülésen szavazzanak a bizalmatlansági indítványról, a Szlovák Nemzeti Tanács egyötödének támogató aláírására van szükség, azaz 30 képviselőre. Ez Pellegriniéknek és a Smernek nem gond, hiszen a Smerből kivált politikussal tíz korábbi Smer képviselő tartott, emellett pedig a Smernek még továbbra is egy 26 főből álló koalíciója van.

 

Valószínű, hogy ezt támogatni fogja a szélsőjobboldali-nacionalista Kotleba-párt is, akiknek 14 képviselőjük van, így azzal nem lesz probléma, hogy szavazásra bocsátsák a bizalmatlansági indítványt.

 

Azonban számukra a problémát nem is ez jelenti, hanem hogy

 

Matovič elmozdításához, ami esetén a teljes kormány bukna, a képviselők többségének, azaz 76 főnek kellene támogatnia a bizalmatlansági indítványt,

 

de míg az ellenzéknek összesen 55 mandátuma van, addig a kormányzó koalíciónak 95, akik nem valószínű, hogy hátat fordítanak a miniszterelnöküknek.

 

Főleg azt is figyelembe véve, hogy a február végi választások után megalakult, négy pártot magában foglaló koalícióban (a Matovič vezette OĽaNO, a jobboldali-nacionalista Sme Rodina, és két liberális párt, az SaS és a korábbi köztársasági elnök, Andrej Kiska alapította Za ľudí) már mások is kerültek plágiumbotrányba: például a jelenlegi házelnököt, a Sme Rodina (Család vagyunk) elnökét, Boris Kollárt szintén plágiummal vádolták meg idén júniusban. Ő bizalmi szavazást is kért maga mellett, amit ugyan 103 képviselő szavazatával napirendre vettek, de a bizalmi indítványnál mindössze öt képviselő szavazott Kollár ellen, így nem hívták vissza házelnöki posztjából.

 

Matovič ügyével szinte egy időben robbant az oktatási miniszter, az SaS-es Branislav Gröhling plágiumbotránya is, azonban az ő ügye kapcsán mind Matovič, mind a koalíció más tagjai is kijelentették, hogy nem várják el a minisztertől a lemondást, mondván, Gröhling nem plagizált, csak rosszul írta meg a dolgozatát.

 

Így Matovič ellen hiába nyújtják be a bizalmatlansági indítványt Pellegriniék, vélhetően mögötte is össze fog zárni a négy pártot tömörítő kormánykoalíció,

 

főleg, mivel Matovič már korábban is belengette lemondását, igaz, csak azután, ha teljesítette a választási ígéreteit. Ugyanakkor egy Facebook-bejegyzésben már arról írt a kormányfő, hogy ha tudta volna, hogy a 22 évvel ezelőtt írt szakdolgozatával problémák vannak, akkor nem lépett volna fel ilyen vehemensen a korábbi házelnök, a választáson mandátumot sem szerző SNS-es Andrej Danko plágiumügye kapcsán, ahol Matovič követelte a leghangosabban Danko lemondását.

 

Ezzel valószínűleg Pellegriniék is tisztában vannak, ennek ellenére mégis elindítják a bizalmatlansági indítványt, amit vélhetően július 21-én nyújtanak majd be. A korábbi miniszterelnök célja valószínűleg csak a közbeszéd tematizálása lehet, amivel megpróbálhatja kikezdeni a miniszterelnöki pozícióban őt váltó Matovič népszerűségét.

 

FOTÓ: OĽaNO / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A járvány miatt nem közlekedő reptéri járatra árult 900 forintos jegyek a BKK-t 14 millió forinttal gazdagították. Mi történt?

Korábban napokkal előre beharangozták, hogy Európa utolsó diktátora leteszi hivatali esküjét. Ez most elmaradt.

Két mondatban összefoglalva ez az Európai Bizottság új terve.

Az elmúlt hét nap átlaga bőven meghaladja azt az értéket, amely felett a WHO szerint a járvány nincs kordában tartva.

És ráadásul még gmailes is vagy? Van megoldás, olvasd el itt Bakó Bea szerdai hírlevelét!

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

A Csehszlovákiából a második világháború után a kollektív bűnösség elve alapján üldözött német és magyar kisebbség sorsa a szlovákok és a csehek körében nagyrészt máig kibeszéletlen.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás