+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. július 20. hétfő, 15:47
Elzász Franciaország egyik leginkább koronavírus-fertőzöttebb régiója volt. Noha a maszkot eleve itt sokan önkéntesen hordták az utcákon, hétfőtől ez kötelező lesz egész Franciaországban. Van, aki biztonsági őrrel verette össze magát emiatt, és van, aki szerint a németeket kéne eleve követni, nem Párizst. Helyszíni riport!

Miközben Franciaország lakosságának alig tizede él a Elzászt is magában foglaló Grand Est (Nagy Kelet) régióban, a kínai koronavírus tekintetében a párizsi régió után ez a legfertőzöttebb: az 19 591 eddigi franciaországi halott majdnem húsz százaléka innen származik.

 

A helyzet különösen a járvány első heteiben volt drámai: mára a számok stabilizálódtak, gyakorlatilag május közepe óta az új fertőzések és halálozások száma egy százalék alatti. Ez azzal is összefügghet, hogy a régióban szigorú szabályokat vezettek be.

 

MULHOUSE-BA (AZ ELZÁSZI NYELVEN MÍLHÜSÁBA) VISSZATÉRT MOSTANRA AZ ÉLET, EGY HELYI SÖRÖZŐ PINCÉRE SZERINT 30-40 SZÁZALÉKOS EDDIG A FORGALOMBELI VISSZAESÉS, DE Ő ROSSZABBRA SZÁMÍTOTT ELEVE. FOTÓ: TECHET PÉTER / AZONNALI

 

Az egyik legkorábban és leginkább érintett város a franciaországi autógyártás központja, a 110 ezer lakosú dél-elzászi Mulhouse (Mülhausen/Mìlhüsa) volt, itt jelent meg hivatalosan legelőször a vírus, vélhetően egy februári protestáns találkozón – amin elzászi, svájci, német és belga szabadegyházi gyülekezetek vettek részt – fertőződhettek meg sokan.

 

Csak márciusban több, mint ezer fertőzött került kórházba. Ahogy a Le Point-nek a helyi kórház vezetője fogalmazott:

 

március első heteiben mást se lehetett hallani a városban, mint helikopterek zúgását, mert más dél-elzászi városból is hozták be a sürgős eseteket.

 

Altkirchben (Àltkìrechben), egy közeli kisvárosban például a képviselő-testület nagyrésze is megbetegedett. Az egész megyében márciusban és áprilisban félárbócon volt a zászló a polgármesteri hivatalokon és a megyei tanácson. Altkirchben például az addig szokásos napi egy halott helyett 8-9 halott volt. A helyi kapacitások a mulhouse-i kórházban már áprilisra annyira kimerültek, hogy katonai sátorkórházat kellett létesíteni. Svájc és Németország, amely amúgy jelentősen össze van nőve a régióval (Baselnek és Freiburgnak például közös a reptere Mulhouse-szal) lezárta a határait, de baden-württembergi kórházak átvettek több intenzív ellátásra szoruló beteget is az elzászi városból.

 

Mostanra a helyzet kezd lecsengeni a felső-rajnai megyében. A helyi napilap, a DNA tudósítása szerint július 10-én 500 ember volt még koronavírus-fertőzés miatt kórházban, de csak alig húszan szorulnak közülük lélegeztetőgépekre.

 

PIACOZÁS JÚLIUS KÖZEPÉN. FOTÓ: TECHET PÉTER / AZONNALI

 

Újra kötelező lesz mindenütt beltéren a szájmaszk

 

A helyzet inkább Franciaország más részein kezd rosszabbodni. Főleg azon megyékben növekszik a fertőzések száma – például Provence-ben, Bretagne-ban vagy a tengerentúli, Brazíliával határos Guyanában –, amelyeket az első hullám elkerült. Azonban ahogy az SOS Médecins főtitkára, Serge Smadja a France Internek elmondta:

 

nem a második hullámról, hanem az elsőnek a távolibb régiókba való megérkezéséről lehet beszélni.

 

A helyzet olyan súlyos lett, hogy már múlt héten, a július 14-i francia nemzeti ünnep előtt a Le Parisien/Aujourd´hui bulvárnapilap vasárnapi számában több orvos is a szájmaszk kötelező viseletének kiterjesztését javasolta. Vasárnapig csak a tömegközlekedési eszközökön volt kötelező szájmaszkot viselni, a többi zárt térre vonatkozó rendelkezések nem csak városonként voltak eltérőek – például már Mulhouse-ban se kellett a boltokban vagy éttermekben maszkot hordani –, hanem a betartásuk és betartatásuk is változó volt.

 

A MULHOUSE-I VILLAMOSOKON MINDEN MÁSODIK SZÉKET ELEVE LEZÁRTAK, HOGY ÍGY CSÖKKENTSÉK A KÖZELSÉGET. FOTÓ: TECHET PÉTER / AZONNALI

 

Vasárnap Mulhouse főterén egy vendég kifogásolta is az egyik étteremben, hogy miért ül mindenki maszk nélkül: „Belgiumban már kötelező újra a maszkviselet mindenütt!”

 

A pincér elnézést kérve mondta el: Franciaország egésze csak hétfőtől tér vissza a szabályozáshoz.

 

„Mi elzásziak fegyelmezettek vagyunk, most a többieken a sor”

 

Hétfőtől ugyanis minden zárt térben, de akár a piacok sátorral zárt tereiben is, kötelező lesz a maszkviselet újra. Isabelle, egy mulhouse-i nyugdíjas, aki már szombaton is szájmaszkban vásárolt a főtéri piacon, nagyon üdvözli „Macron elnök úr bölcs döntését”. Hozzátette:

 

„Itt, nálunk Elzászban szabálykövető emberek élnek, de sajnos nem mindenütt ez a helyzet Franciaországban...”

 

Paul, aki a környékről jár be Mulhouseba, de a svájci és badeni (német) részekre is átjár piacolni, szintén arra panaszkodott, hogy „az elzásziak fegyelmezettek, mint a németek és a svájciak, de nem csak elzásziak élnek már itt”.

 

A MULHOUSE-I PIACON SZOMBATON, AMIKOR MÉG NEM VOLT KÖTELEZŐ; NEM MINDENKI HORDTA A MASZKOT. FOTÓ: TECHET PÉTER / AZONNALI

 

Noha Bruno, aki pincér egy helyben kedvelt sörözőben, magát „tőzsgyökeres elzásziként” írja le, már nem annyira örül az új rendelkezésnek, mert szerinte így „a végre kicsit beindult turizmus, vendéglátás vissza fog megint esni”. A sörözőjükben, ahova szívesen járnak át svájci és német turisták is, már most 30-40 százalékos visszaeséssel számolnak, „bár én rosszabbra voltam felkészülve”.

 

A vita, hogy kell-e maszkot hordani, már szombat éjjel is kitört ebben a sörözőben. Bent – noha akkor még nem volt kötelező – maszkban lehetett csak ugyanis rendelni, ami nem mindegyik fiatalnak tetszett. Az eredmény:

 

az egyik biztonsági őr olyan szerencsétlenül fejelte le a felháborodott fiatalt, hogy az egyik fogát ki is verte közben.

 

EGY MULHOUSE-I FALRAGASZ (ÖSSZEFIRKÁLT SZÁJMASZKOS FOTÓK MELLETT) AZT MONDJA: „MÁR NEM IS TUDOM, KELL-E FÉLNEM VAGY SEM.” FOTÓ: TECHET PÉTER / AZONNALI

 

Serge (barátainak Sergio, ezt többször hangsúlyozza), aki a Peugeot-gyári munkások negyedében él, szintén nem ért egyet a kötelező maszkkal, noha ő maga hordja, és az olasz katolikus misszió templomában eddig is ez volt az előírás. Szerinte azonban a kötelező jelleg „megint tipikus francia megoldás: ha baj van Párizsban, mindenütt lépnek, ha nincs, akkor nem foglalkoznak velünk”. Úgy látja: Elzász már túl van az első hullámon, „most a többi megyén a sor, mi itt fegyelmezettek voltunk, már legyőztük a vírust”.

 

SERGE, AZAZ SERGIO CSAK ADDIG TOLTA LE A MASZKOT, AMÍG KIMENT CIGIZNI A BÁR ELÉ. FOTÓ: TECHET PÉTER / AZONNALI

 

Neki az tetszik, amit a németek és svájciak csinálnak: „csak azon régiók szigorítanak, ahol baj van”.

 

Szerinte a mostani rendelet árt Elzásznak, mert „úgy nézhet ki, mi is visszaestünk”.

 

Barátja, a szintén a Peugeot-gyárban dolgozó Abdullah hozzátette: „Csodálkoztam volna, ha sikerül ebben a németeket követnünk...”

 

A mulhouse-i régió most a tesztelésben akar példamutató lenni: hétfőn a megyei elöljáróság bejelentette, hogy a következő hetekben 100-120 ezer Covid-tesztet fognak végrehajtani Mulhouse agglomerációjában – ez a szám majdnem le is fedi a teljes ottani lakosságot.

 

NEM AKARNAK ÚGY KINÉZNI, MINT AKIK VISSZAESTEK. FOTÓ: TECHET PÉTER 

 

NYITÓKÉP: Place de la Réunion (Rothüsplatz), Mulhouse (Mìlhüsa) / Techet Péter, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás