+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. július 20. hétfő, 14:18
Románia, Horvátország, Görögország, Olaszország és Ciprus van csak mögöttünk a nyaralásokról szóló EU-s statisztikában.
Az EU állampolgárainak 29 százaléka nem engedhette meg magának 2019-ben az egyhetes, otthonától távoli üdülést,

 

derült ki az Eurostat hétfőn közzétett adataiból, amelyeket nem kifejezetten külföldi nyaralásokra végeztek, hanem általában az „otthontól távol” eltöltött nyaralásokat vizsgálták.

 

Arra rá kell mutatni, hogy a különbség a tavalyi adat és az erre vonatkozó legutóbbi, 2010-es adat között éppen 10 százalékpontos, vagyis az elmúlt tíz évben 39 százalékról 29-re csökkent összességében azon EU-s állampolgárok száma, akik nem engedhették meg maguknak az egyhetes nyaralást. Magyarán az elmúlt tíz évben az EU népességének jóléte nőtt. Az idei évben viszont a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések valószínűleg ezeket az adatokat majd jelentősen módosítani fogják.

 

Az Eurostat adatai szerint keleti szomszédunk,

 

Románia áll a lista utolsó helyén.

 

A romániai népesség 54 százaléka nem engedhette meg magának 2019-ben az otthontól távoli nyaralást. Romániát Görögország (49 százalék), Horvátország (48 százalék), Ciprus (45 százalék), és Olaszország (44 százalék) követi.

 

A listán Magyarország éppen ezen államok után következik, vagyis

 

a magyar állampolgárok 42 százaléka nem engedhette meg magának 2019-ben azt, hogy egy hetet otthonától távol töltsön el nyaralási céllal.

 

Az ellenkező póluson a jóléti államok állampolgárai szerepelnek. Eszerint az EU-ból a svédek (10 százalék), a dánok és luxemburgiak (10-10 százalék), a finnek (12 százalék), és Németország és Ausztria (13-13 százalék) állampolgárai nem engedhették meg maguknak az egyhetes nyaralást. 

 

NYITÓKÉP: Strand a horvátországi Cres szigetén. Fotó: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az ellenzék továbbra sem nyugszik bele az elcsalt választásba, de Aljakszandr Lukasenka sem tűnik engedékenynek.

A 2020-ra tervezett játékokat a járvány miatt egy évvel elhalasztották – szakértők szerint 2021-ben sem biztos, hogy jó ötlet megszervezni,
de a japán miniszterelnök ragaszkodik hozzá.

Az ügyvédként dolgozó Alexandra Wilsont ketten is ki akarták küldeni ugyanazon a napon a tárgyalóteremből.

Az alkotmánybíróság elnöke külön leszögezte: a szájmaszk kötelező viselete nem sérti senki szabadságát, az alkotmány nem ad jogot a megtagadására.

Idén már alapszakos képzéseket is elindított az egyetem. Bécsben, nem Budapesten.

Romániában a megyei és helyi önkormányzatokban lévő női képviselők aránya eddig is eléggé alacsony volt, egy civil szervezet adatai szerint ez az arány a mostani választások után sem fog sokat javulni.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás