A határok lehetnének igazságosabbak is. Szlovák történészek Trianonról

Melyek voltak Trianon okai? Veszélyben voltak-e a szlovákok a Trianon előtti Magyarországon? Szemben állnak-e a trianoni határok a nemzeti önrendelkezés elvével? Tanult-e Csehszlovákia a magyar nemzetiségpolitika hibáiból? Szlovák történészek mondják el az Azonnalinak. Videó.

Mit gondolnak a mai szlovák történészek Trianonról? Akad szakértő, aki szerint a trianoni határok igazságtalanok és a téma mindaddig érzékeny kérdés lesz a magyarok számára, amíg a békeszerződés érvényben marad. Más szerint teljes képtelenség a békekonferencia döntnökein utólag számon kérni, hogy miért nem bántak méltányosan a világháborúban vesztes Magyarországgal, a szlovák kisebbségpolitika pedig összehasonlíthatatlanul nagyvonalúbb a történelmi Magyarország nemzetiségpolitikájához képest.

Riportunkban három különböző iskolához tartozó kutatóval beszélgettünk: a Trianonról monográfiát szerző Roman Holeccel, a magyarellenességéről hírhedt Szlovák Anyácska kultúrszervezetben ténykedő Róbert Letzcel, valamint

Ondrej Ficerivel, aki szerint a szlovák elitek a magyarok száz évvel ezelőtti hibáit követik el, amikor elutasítják a kisebbségi magyar követeléseket.

Mindannyiuktól az alábbiakra voltunk kíváncsiak:

+ Melyek voltak Trianon okai?

+ Veszélyben voltak-e a szlovákok a Trianon előtti Magyarországon?

+ Szembenállnak-e a trianoni határok a nemzeti önrendelkezés elvével?

+ Tanult-e Csehszlovákia a magyar nemzetiségpolitika hibáiból?

+ Meddig lesz még Trianon érzékeny téma?

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek