+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 18. szombat, 08:55
Mennyit utazott a magyar belföldön az első negyedévben? Mik voltak a legnépszerűbb úticélok a koronavírus árnyékában, és mennyivel kevesebbet költöttünk utazásra, mint korábban? Mutatjuk!

Ugyan csak február végén bukkant fel a koronavírus igazoltan Magyarországon, de az emiatt március közepén bevezetett veszélyhelyzet, majd a március végén elrendelt kijárási korlátozások már így is hatalmas károkat okoztak a belföldi turizmusban. Ez azt jelenti, hogy a hazai utazások száma gyakorlatilag több, mint harmadával csökkent az elmúlt évhez képest.

 

Míg tavaly például majdnem közel 3 millió turisztikai célú út történt az első negyedévben, vagyis január és március között, addig az idei év hasonló időszakában már csak 1,8 millió körül alakult ez a szám

 

– derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összesítéséből.

 

 

Például míg tavaly a legnépszerűbb régióba, vagyis Budapestre és az ún. Közép-Dunavidék térségébe (akármennyire is furán hangzik, hivatalosan ez a neve a Budapest körüli turisztikai régiónak) több, mint 583 ezer utat szerveztek a magyarok, addig idén csak 326 ezret. Visszaesett a második legnépszerűbbnek számító észak-magyarországi régió is (490 ezer látogatás helyett csak 358 ezer történt), illetve a toplista harmadik helyén álló Balaton is (421 ezer út helyett csak 255 ezer volt).

 

A koronavírus mind a rövidebb, két-négy napos utakat, mind pedig az öt napnál hosszabb utakat egyformán rosszul érintette. Vagyis míg tavaly például összesen több, mint 10,7 millió napot utaztak a magyarok, addig idén csak alig több, mint 6,4 millió ez a szám.

 

 

Így nem meglepő, hogy jelentősen visszaesett az az összeg is, amit a magyarok utazásra fordítottak.

 

Ez tavalyelőtt még 53,2 milliárd, tavaly pedig már 63,3 milliárd forint volt, ám idén már csak 47,6 milliárd forint ebben a három hónapban.

 

A 47,6 milliárd forint nagy része, mintegy 32,5 milliárd forint olyan utakra ment, amelyeknek célja a szórakozás, pihenés volt, addig majdnem 6 milliárd forintot költöttek a magyarok rokon, barát vagy ismerős meglátogatására és csaknem 5,5 milliárdot egészségmegőrzésre, wellnessre.

 

Azzal kapcsolatban, hogy hol érdemes idén belföldön nyaralni, itt olvashatjátok az Azonnali cikkeit.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás