+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Antal Róbert-István
2020. július 18. szombat, 16:58
Horn Gyula örökségét felvállalva, az Aranybullával példálózva döntené meg a NER-t az MSZP-ből év elején kilépett, saját pártot alapító Szanyi Tibor. Az ISZOMM résztvenne a 2022-es ellenzéki összefogásban is, de csak akkor, ha bérköveteléseiket a többiek is átveszik. Ott voltunk az alakuló kongresszuson!

A magyarországi baloldal régi hagyományaihoz visszanyúlva nem máshol, mint az egyik szakszervezeti székházban került sor az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) szombati országos alakuló kongresszusára. A valódi munkáskörnyezetben a rendezvény a magyar himnusszal keződött: már a himnusz felcsendülése is cáfolta azt a jobboldali mítoszt, hogy a baloldaliak csupán egy hazaáruló társaság lennének. Lám, mégis szorult hazaszeretet ebbe a „csürhébe”, mégsem a külföld zsoldjában állnak. A kongresszus nyilvános részének sokkal inkább sajtótájékoztató jellege volt, ugyanis a mikrofonnál nem történt más, mint hogy nevesítették az

 

ISZOMM miniszterelnök-jelöltjét, aki nem lett más, mint „dr. Szanyi Tibor, Szanyi Kapitány”

 

– mint azt Huszti Andrea, a párt elnöke bejelentette. Így a 2022-es ellenzéki választási kampányt előkészítő miniszterelnök-jelölti előválasztás eddigi egyetlen biztos indulója, Márki-Zay Péter jobboldali hódmezővásárhelyi polgármester kapott is egy baloldali kihívót.

 

Kik ők és mit akarnak?

 

Az MSZP-ből év elején nagy visszhangot kapott interjúk sorával kilépő Szanyi Tibor az „igyatok szódát, mindenki igyon szódát” mondattal érkezett meg a terembe. A szóda végül is ideális megoldás a felszolgált, valódi szociáldemokrata puritanizmusról tanúbizonyságot tett paprikás-hagymás zsíroskenyér mellé, amivel a párt sajtóreferense volt szíves megkínálni érkezésem után. Úgy tűnik, jó választás volt ez a kulináris fogás, mivel a hátam mögött valaki elégedetten meg is jegyezte, hogy „már két zsíroskenyeret benyomtam”.

 

SZANYIÉK NEM A KAVIÁR-, HANEM A ZSÍRBALOLDALISÁG HÍVEI

 

Az ISZOMM elvileg több baloldali pártból érkezett személyek gyülekezőhelye. A kongresszus előtti ideiglenes vezetőséget Huszti Andrea (szakszervezeti aktivista a Magyar Szolidaritás Mozgalomból), Kalmár Szilárd (a Balpártból), Szanyi Tibor (volt MSZP-s EP-képviselő) és Székely Sándor (DK-listáról bejutott független képviselő az Országgyűlésben) alkották. Székely Sándor a beszédében fel is vázolta, hogy radikális baloldalitól kezdve szakszervezeti aktivistán keresztül a civil szféráig mindenki megtalálható az ISZOMM-ban. Én már csak azt várom, hogy mikor fogják kinőni magukat egy magyar Szirizává, ha már ennyi kis irányzatot sikerült összefogni. Azt is tudjuk ugyanakkor, hogy a kis baloldali csoportok egymás esküdt ellenségei szoktak lenni (most régi történeti példával élve a trockisták vs. sztálinisták, vagy a szovjet kommunizmus vs. maoizmus ellentétét idézem fel).

 

A résztvevők átlagéletkorát tekintve a rendezvény sokkal inkább egy nyugdíjastalálkozó benyomását keltette, semmit egy fiatalos, újbaloldali mozgalomnak a kongresszusát. Ám ez nem tűnik akkora problémának, mivel a felszólalásokat végighallgatva sokkal inkább egy

 

gazdasági- és társadalmi egyenlőtlenségekre fókuszáló párt képe körvonalazódik,

 

amely jelenleg még nem kíván identitáspolitizálni és kulturális baloldali kérdésekkel foglalkozni. Kicsit plasztikusabban azt is mondhatnánk, hogy ez a „melósok” pártja, nem pedig a „körúton belüli kávéházi baloldali értelmiségi” társaságé. Amit a környezet is kidomborított, ugyanis nem valami négycsillagos hotel fogadótermében, hanem szakszervezeti székházban, legalább 50 éves csillárok alatt, régi izzólámpák fényében, régi idők zakóit és nyakkendőit viselő résztvevők biztosították a hangulatot.

 

Az államszocialista rendszert és kommunista politikusokat kutató történészként nem kellett nagyon megerőltetnem magam, hogy az 1989 előtti rendszerbe képzeljem magam.

 

EZ BENNE LESZ AZ ESTI HÍRADÓKBAN IS

 

A magát egyaránt vörösnek és zöldnek is tituláló ISZOMM már párttá alakulása alkalmával is konkrét ígéretekkel hívta fel magára a figyelmet. Így kormányzásuk esetén 200 ezer forintos minimálbért, 37 500 forintos családi pótlékot és 100 ezer forintos legkisebb öregségi nyugdíjat biztosítanának a magyar állampolgároknak. Eszmei síkon pedig a szociális válság megoldására tettek ígéretet, ehhez én csakis a legjobbakat tudom kívánni.

 

Beszállnak az ellenzékbe, a NER ugyanis érvénytelen

 

A veteránok ugyanakkor nemcsak saját vezetőséget és miniszterelnök-jelöltet állítottak, hanem

 

jó magyarországi politikai zűrösben halászókként a mágikus ellenzéki összefogástortába is be kívánnak szállni. Feltétellel, természetesen.

 

Ez pedig nem más, mint hogy az ellenzéknek el kell fogadni a bérekre vonatkozó ISZOMM-programot, és azt tegyék a közös ellenzéki program alapjává, és akkor Magyarország végre a boldog melósok hazája lehet.

 

Az ISZOMM miniszterelnök-jelöltje, Szanyi Tibor beszédében személyes fogadalmat is tett. Horn Gyula ikonikus mondatát felidézve kijelentette:  „»Egyedül vagyunk Tibor«. Egyszerű mondatok, világos üzenettel. A baloldalnak nincs és nem lehet más szövetségese, mint a dolgozó ember. Horn Gyula nekem átadott örökségével kívánok dolgozni!”

 

Ekkor végképp átléptem minden tér-idő kontinuumot: lelki szemeim előtt felbukkantak az állampárti PB-ülések jegyzőkönyvei, amelyeket olvasgatni szoktam, és szellemi munkás öntudatomat valami furcsa melegség járta át. Elérkezett volna a kapitalizmus megdöntésének az ideje?

 

Szanyi azonban nemcsak Hornnal, hanem még az 1222-es Aranybullával is példázódott.

 

Ezzel pedig teljesen elvarázsolta történész énemet. Ugyanis a bullának arra a tételére hívta fel a résztvevők figyelmét, amely írásba foglalta, hogy a magyar nemességnek jogában áll szembeszállni a királlyal, ha ő azok érdekeivel ellentétes lépéseket tesz. Szanyi ezt pedig mai nyelvre lefordítva megállapította, hogy „a NER érvénytelen, tehát megváltoztatandónak tekintjük”.

 

Azok a személyek, akiket sikerült egy-két mondat elmondására rávennem a helyszínen, úgy nyilatkoztak, hogy nagy reményekkel tekintenek az ISZOMM szereplésére az elkövetkező választások alkalmával és reménykednek, hogy sikerül majd egy közvélemény-kutatások által mérhető pártot kiépíteni.

 

FOTÓK: Antal Róbert-István / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A járvány miatt nem közlekedő reptéri járatra árult 900 forintos jegyek a BKK-t 14 millió forinttal gazdagították. Mi történt?

Korábban napokkal előre beharangozták, hogy Európa utolsó diktátora leteszi hivatali esküjét. Ez most elmaradt.

Két mondatban összefoglalva ez az Európai Bizottság új terve.

Az elmúlt hét nap átlaga bőven meghaladja azt az értéket, amely felett a WHO szerint a járvány nincs kordában tartva.

És ráadásul még gmailes is vagy? Van megoldás, olvasd el itt Bakó Bea szerdai hírlevelét!

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

A Csehszlovákiából a második világháború után a kollektív bűnösség elve alapján üldözött német és magyar kisebbség sorsa a szlovákok és a csehek körében nagyrészt máig kibeszéletlen.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás