+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Antal Róbert-István
2020. július 18. szombat, 16:58
Horn Gyula örökségét felvállalva, az Aranybullával példálózva döntené meg a NER-t az MSZP-ből év elején kilépett, saját pártot alapító Szanyi Tibor. Az ISZOMM résztvenne a 2022-es ellenzéki összefogásban is, de csak akkor, ha bérköveteléseiket a többiek is átveszik. Ott voltunk az alakuló kongresszuson!

A magyarországi baloldal régi hagyományaihoz visszanyúlva nem máshol, mint az egyik szakszervezeti székházban került sor az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) szombati országos alakuló kongresszusára. A valódi munkáskörnyezetben a rendezvény a magyar himnusszal keződött: már a himnusz felcsendülése is cáfolta azt a jobboldali mítoszt, hogy a baloldaliak csupán egy hazaáruló társaság lennének. Lám, mégis szorult hazaszeretet ebbe a „csürhébe”, mégsem a külföld zsoldjában állnak. A kongresszus nyilvános részének sokkal inkább sajtótájékoztató jellege volt, ugyanis a mikrofonnál nem történt más, mint hogy nevesítették az

 

ISZOMM miniszterelnök-jelöltjét, aki nem lett más, mint „dr. Szanyi Tibor, Szanyi Kapitány”

 

– mint azt Huszti Andrea, a párt elnöke bejelentette. Így a 2022-es ellenzéki választási kampányt előkészítő miniszterelnök-jelölti előválasztás eddigi egyetlen biztos indulója, Márki-Zay Péter jobboldali hódmezővásárhelyi polgármester kapott is egy baloldali kihívót.

 

Kik ők és mit akarnak?

 

Az MSZP-ből év elején nagy visszhangot kapott interjúk sorával kilépő Szanyi Tibor az „igyatok szódát, mindenki igyon szódát” mondattal érkezett meg a terembe. A szóda végül is ideális megoldás a felszolgált, valódi szociáldemokrata puritanizmusról tanúbizonyságot tett paprikás-hagymás zsíroskenyér mellé, amivel a párt sajtóreferense volt szíves megkínálni érkezésem után. Úgy tűnik, jó választás volt ez a kulináris fogás, mivel a hátam mögött valaki elégedetten meg is jegyezte, hogy „már két zsíroskenyeret benyomtam”.

 

SZANYIÉK NEM A KAVIÁR-, HANEM A ZSÍRBALOLDALISÁG HÍVEI

 

Az ISZOMM elvileg több baloldali pártból érkezett személyek gyülekezőhelye. A kongresszus előtti ideiglenes vezetőséget Huszti Andrea (szakszervezeti aktivista a Magyar Szolidaritás Mozgalomból), Kalmár Szilárd (a Balpártból), Szanyi Tibor (volt MSZP-s EP-képviselő) és Székely Sándor (DK-listáról bejutott független képviselő az Országgyűlésben) alkották. Székely Sándor a beszédében fel is vázolta, hogy radikális baloldalitól kezdve szakszervezeti aktivistán keresztül a civil szféráig mindenki megtalálható az ISZOMM-ban. Én már csak azt várom, hogy mikor fogják kinőni magukat egy magyar Szirizává, ha már ennyi kis irányzatot sikerült összefogni. Azt is tudjuk ugyanakkor, hogy a kis baloldali csoportok egymás esküdt ellenségei szoktak lenni (most régi történeti példával élve a trockisták vs. sztálinisták, vagy a szovjet kommunizmus vs. maoizmus ellentétét idézem fel).

 

A résztvevők átlagéletkorát tekintve a rendezvény sokkal inkább egy nyugdíjastalálkozó benyomását keltette, semmit egy fiatalos, újbaloldali mozgalomnak a kongresszusát. Ám ez nem tűnik akkora problémának, mivel a felszólalásokat végighallgatva sokkal inkább egy

 

gazdasági- és társadalmi egyenlőtlenségekre fókuszáló párt képe körvonalazódik,

 

amely jelenleg még nem kíván identitáspolitizálni és kulturális baloldali kérdésekkel foglalkozni. Kicsit plasztikusabban azt is mondhatnánk, hogy ez a „melósok” pártja, nem pedig a „körúton belüli kávéházi baloldali értelmiségi” társaságé. Amit a környezet is kidomborított, ugyanis nem valami négycsillagos hotel fogadótermében, hanem szakszervezeti székházban, legalább 50 éves csillárok alatt, régi izzólámpák fényében, régi idők zakóit és nyakkendőit viselő résztvevők biztosították a hangulatot.

 

Az államszocialista rendszert és kommunista politikusokat kutató történészként nem kellett nagyon megerőltetnem magam, hogy az 1989 előtti rendszerbe képzeljem magam.

 

EZ BENNE LESZ AZ ESTI HÍRADÓKBAN IS

 

A magát egyaránt vörösnek és zöldnek is tituláló ISZOMM már párttá alakulása alkalmával is konkrét ígéretekkel hívta fel magára a figyelmet. Így kormányzásuk esetén 200 ezer forintos minimálbért, 37 500 forintos családi pótlékot és 100 ezer forintos legkisebb öregségi nyugdíjat biztosítanának a magyar állampolgároknak. Eszmei síkon pedig a szociális válság megoldására tettek ígéretet, ehhez én csakis a legjobbakat tudom kívánni.

 

Beszállnak az ellenzékbe, a NER ugyanis érvénytelen

 

A veteránok ugyanakkor nemcsak saját vezetőséget és miniszterelnök-jelöltet állítottak, hanem

 

jó magyarországi politikai zűrösben halászókként a mágikus ellenzéki összefogástortába is be kívánnak szállni. Feltétellel, természetesen.

 

Ez pedig nem más, mint hogy az ellenzéknek el kell fogadni a bérekre vonatkozó ISZOMM-programot, és azt tegyék a közös ellenzéki program alapjává, és akkor Magyarország végre a boldog melósok hazája lehet.

 

Az ISZOMM miniszterelnök-jelöltje, Szanyi Tibor beszédében személyes fogadalmat is tett. Horn Gyula ikonikus mondatát felidézve kijelentette:  „»Egyedül vagyunk Tibor«. Egyszerű mondatok, világos üzenettel. A baloldalnak nincs és nem lehet más szövetségese, mint a dolgozó ember. Horn Gyula nekem átadott örökségével kívánok dolgozni!”

 

Ekkor végképp átléptem minden tér-idő kontinuumot: lelki szemeim előtt felbukkantak az állampárti PB-ülések jegyzőkönyvei, amelyeket olvasgatni szoktam, és szellemi munkás öntudatomat valami furcsa melegség járta át. Elérkezett volna a kapitalizmus megdöntésének az ideje?

 

Szanyi azonban nemcsak Hornnal, hanem még az 1222-es Aranybullával is példázódott.

 

Ezzel pedig teljesen elvarázsolta történész énemet. Ugyanis a bullának arra a tételére hívta fel a résztvevők figyelmét, amely írásba foglalta, hogy a magyar nemességnek jogában áll szembeszállni a királlyal, ha ő azok érdekeivel ellentétes lépéseket tesz. Szanyi ezt pedig mai nyelvre lefordítva megállapította, hogy „a NER érvénytelen, tehát megváltoztatandónak tekintjük”.

 

Azok a személyek, akiket sikerült egy-két mondat elmondására rávennem a helyszínen, úgy nyilatkoztak, hogy nagy reményekkel tekintenek az ISZOMM szereplésére az elkövetkező választások alkalmával és reménykednek, hogy sikerül majd egy közvélemény-kutatások által mérhető pártot kiépíteni.

 

FOTÓK: Antal Róbert-István / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezzel nemcsak a Fidesz, de az Európai Néppárt frakciójának egyik legbefolyásosabb politikusa is távozik az uniós politikai színtérről.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás