Szanyi Tibor már nincs egyedül, bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek

2020.07.18. 16:58

Horn Gyula örökségét felvállalva, az Aranybullával példálózva döntené meg a NER-t az MSZP-ből év elején kilépett, saját pártot alapító Szanyi Tibor. Az ISZOMM résztvenne a 2022-es ellenzéki összefogásban is, de csak akkor, ha bérköveteléseiket a többiek is átveszik. Ott voltunk az alakuló kongresszuson!

Szanyi Tibor már nincs egyedül, bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek

A magyarországi baloldal régi hagyományaihoz visszanyúlva nem máshol, mint az egyik szakszervezeti székházban került sor az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) szombati országos alakuló kongresszusára. A valódi munkáskörnyezetben a rendezvény a magyar himnusszal keződött: már a himnusz felcsendülése is cáfolta azt a jobboldali mítoszt, hogy a baloldaliak csupán egy hazaáruló társaság lennének. Lám, mégis szorult hazaszeretet ebbe a „csürhébe”, mégsem a külföld zsoldjában állnak. A kongresszus nyilvános részének sokkal inkább sajtótájékoztató jellege volt, ugyanis a mikrofonnál nem történt más, mint hogy nevesítették az

ISZOMM miniszterelnök-jelöltjét, aki nem lett más, mint „dr. Szanyi Tibor, Szanyi Kapitány”

– mint azt Huszti Andrea, a párt elnöke bejelentette. Így a 2022-es ellenzéki választási kampányt előkészítő miniszterelnök-jelölti előválasztás eddigi egyetlen biztos indulója, Márki-Zay Péter jobboldali hódmezővásárhelyi polgármester kapott is egy baloldali kihívót.

Kik ők és mit akarnak?

Az MSZP-ből év elején nagy visszhangot kapott interjúk sorával kilépő Szanyi Tibor az „igyatok szódát, mindenki igyon szódát” mondattal érkezett meg a terembe. A szóda végül is ideális megoldás a felszolgált, valódi szociáldemokrata puritanizmusról tanúbizonyságot tett paprikás-hagymás zsíroskenyér mellé, amivel a párt sajtóreferense volt szíves megkínálni érkezésem után. Úgy tűnik, jó választás volt ez a kulináris fogás, mivel a hátam mögött valaki elégedetten meg is jegyezte, hogy „már két zsíroskenyeret benyomtam”.

SZANYIÉK NEM A KAVIÁR-, HANEM A ZSÍRBALOLDALISÁG HÍVEI

Az ISZOMM elvileg több baloldali pártból érkezett személyek gyülekezőhelye. A kongresszus előtti ideiglenes vezetőséget Huszti Andrea (szakszervezeti aktivista a Magyar Szolidaritás Mozgalomból), Kalmár Szilárd (a Balpártból), Szanyi Tibor (volt MSZP-s EP-képviselő) és Székely Sándor (DK-listáról bejutott független képviselő az Országgyűlésben) alkották. Székely Sándor a beszédében fel is vázolta, hogy radikális baloldalitól kezdve szakszervezeti aktivistán keresztül a civil szféráig mindenki megtalálható az ISZOMM-ban. Én már csak azt várom, hogy mikor fogják kinőni magukat egy magyar Szirizává, ha már ennyi kis irányzatot sikerült összefogni. Azt is tudjuk ugyanakkor, hogy a kis baloldali csoportok egymás esküdt ellenségei szoktak lenni (most régi történeti példával élve a trockisták vs. sztálinisták, vagy a szovjet kommunizmus vs. maoizmus ellentétét idézem fel).

A résztvevők átlagéletkorát tekintve a rendezvény sokkal inkább egy nyugdíjastalálkozó benyomását keltette, semmit egy fiatalos, újbaloldali mozgalomnak a kongresszusát. Ám ez nem tűnik akkora problémának, mivel a felszólalásokat végighallgatva sokkal inkább egy

gazdasági- és társadalmi egyenlőtlenségekre fókuszáló párt képe körvonalazódik,

amely jelenleg még nem kíván identitáspolitizálni és kulturális baloldali kérdésekkel foglalkozni. Kicsit plasztikusabban azt is mondhatnánk, hogy ez a „melósok” pártja, nem pedig a „körúton belüli kávéházi baloldali értelmiségi” társaságé. Amit a környezet is kidomborított, ugyanis nem valami négycsillagos hotel fogadótermében, hanem szakszervezeti székházban, legalább 50 éves csillárok alatt, régi izzólámpák fényében, régi idők zakóit és nyakkendőit viselő résztvevők biztosították a hangulatot.

Az államszocialista rendszert és kommunista politikusokat kutató történészként nem kellett nagyon megerőltetnem magam, hogy az 1989 előtti rendszerbe képzeljem magam.

EZ BENNE LESZ AZ ESTI HÍRADÓKBAN IS

A magát egyaránt vörösnek és zöldnek is tituláló ISZOMM már párttá alakulása alkalmával is konkrét ígéretekkel hívta fel magára a figyelmet. Így kormányzásuk esetén 200 ezer forintos minimálbért, 37 500 forintos családi pótlékot és 100 ezer forintos legkisebb öregségi nyugdíjat biztosítanának a magyar állampolgároknak. Eszmei síkon pedig a szociális válság megoldására tettek ígéretet, ehhez én csakis a legjobbakat tudom kívánni.

Beszállnak az ellenzékbe, a NER ugyanis érvénytelen

A veteránok ugyanakkor nemcsak saját vezetőséget és miniszterelnök-jelöltet állítottak, hanem

jó magyarországi politikai zűrösben halászókként a mágikus ellenzéki összefogástortába is be kívánnak szállni. Feltétellel, természetesen.

Ez pedig nem más, mint hogy az ellenzéknek el kell fogadni a bérekre vonatkozó ISZOMM-programot, és azt tegyék a közös ellenzéki program alapjává, és akkor Magyarország végre a boldog melósok hazája lehet.

Az ISZOMM miniszterelnök-jelöltje, Szanyi Tibor beszédében személyes fogadalmat is tett. Horn Gyula ikonikus mondatát felidézve kijelentette:  „»Egyedül vagyunk Tibor«. Egyszerű mondatok, világos üzenettel. A baloldalnak nincs és nem lehet más szövetségese, mint a dolgozó ember. Horn Gyula nekem átadott örökségével kívánok dolgozni!”

Ekkor végképp átléptem minden tér-idő kontinuumot: lelki szemeim előtt felbukkantak az állampárti PB-ülések jegyzőkönyvei, amelyeket olvasgatni szoktam, és szellemi munkás öntudatomat valami furcsa melegség járta át. Elérkezett volna a kapitalizmus megdöntésének az ideje?

Szanyi azonban nemcsak Hornnal, hanem még az 1222-es Aranybullával is példázódott.

Ezzel pedig teljesen elvarázsolta történész énemet. Ugyanis a bullának arra a tételére hívta fel a résztvevők figyelmét, amely írásba foglalta, hogy a magyar nemességnek jogában áll szembeszállni a királlyal, ha ő azok érdekeivel ellentétes lépéseket tesz. Szanyi ezt pedig mai nyelvre lefordítva megállapította, hogy „a NER érvénytelen, tehát megváltoztatandónak tekintjük”.

Azok a személyek, akiket sikerült egy-két mondat elmondására rávennem a helyszínen, úgy nyilatkoztak, hogy nagy reményekkel tekintenek az ISZOMM szereplésére az elkövetkező választások alkalmával és reménykednek, hogy sikerül majd egy közvélemény-kutatások által mérhető pártot kiépíteni.

FOTÓK: Antal Róbert-István / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek