+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. július 17. péntek, 07:09
Ugyan a zempléni fideszes Koncz Ferenc tragikus halálával papíron megdőlt a Fidesz-kétharmad, az Azonnali konkrét parlamenti szavazások eredményein keresztül mutatja be, hogy miért nem kell emiatt aggódnia a kormánypárti képviselőknek. Egy biztos támaszuk van ugyanis.

Tragikus haláleset rázta meg a hazai közéletet a napokban: motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc szerencsi fideszes képviselő. A tragédia egyben azt is jelenti, hogy a parlamenti Fidesz-kétharmad papíron véget ért, mivel új választást kell kiírni a Koncz által megnyert Borsod-Abaúj-Zemplén megyei választókerületben. De vajon tényleg lőttek a kétharmadnak?

 

Röviden: nem, és azt is levezetjük, miért.

 

Öt éve tényleg elbukták a kétharmadot

 

Az Európai Bizottság tagja lett, ezért lemondott képviselői mandátumáról a fideszes Navracsics Tibor – számoltak be róla a lapok még 2014 végén. A 2014 tavaszán Veszprémben egyéni választókerületben győzelmet arató Navracsics lemondása egyben azt is jelentette: időközi választást kell írni, miután a Fidesz elvesztette a lemondással a kétharmadot, hiszen az addigi 133 képviselő helyett csak 132 politikusuk maradt. Ám az időközi választást végül a baloldali ellenzék támogatta független Kész Zoltán nyerte Veszprémben.

 

2020-ban viszont azért nem jelent semmit, hogy csak 132 képviselője maradt a Fidesznek, mert ha másra nem is, a papíron nemzetiségeket képviselni hivatott, egyébként Fidesz-tag Ritter Imre is a parlamentben ül. Legalábbis az Azonnali összesítése szerint még nem igazán szavazott másként a kormánypártoknak fontos ügyekben, mint a Fidesz-KDNP, de a részletekre még később visszatérünk.

 

Akikre még számíthatnak a kormánypártiak

 

Elméletben nem Ritter a Fidesz-KDNP egyetlen reménye. Miután 2018-ban a Jobbik pártszakadáson ment át, ezért a parlamentben ott ülnek a Jobbik-frakcióból kivált, hivatalosan frakciónélküli, de egyébként mi hazánkos politikusok is – Dúró Dóra, Apáti István és Fülöp Erik – akiket gyakran ér az a kritika, hogy őket valójában a kormánypártok futtatják (ezt ők rendre vissza szokták utasítani), illetve Volner János, aki szintén otthagyta a Jobbikot, majd közeledett a Mi Hazánkhoz, de azóta már utóbbi párttal is szakított.

 

Azért, hogy megnézzük, kell-e aggódnia a Fidesznek most, megnéztük, hogy az elmúlt néhány évben néhány, a kormánypártoknak fontos, egyébként megosztó ügyben hogyan szavazott Ritter Imre, Volner János, illetve a mi hazánkosok. Az alábbit kaptuk:

 

ÍGY SZAVAZTAK A FIDESZ TOVÁBBI POTENCIÁLIS TÁMASZAI. GRAFIKA: ILLÉS GERGŐ

 

Vagyis a parlamentben a sokszínű német kisebbséget képviselni hivatott Ritter Imre tízből tízszer, Volner János tízből nyolcszor tartott a Fidesszel, a mi hazánkosok csak háromszor.

 

Ez azt jelenti, hogy bár az ellenzéknek szimbolikusan nagy győzelem lenne megnyerni a 2014-2018 között még az azóta börtönben ülő Mengyi „Voldemort” Roland által képviselt szerencsi-tokaji-tiszaújvárosi körzetet, ez azonban érdemben nem fog változtatni a parlamenti erőviszonyokon.

 

FOTÓ: Ritter Imre / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A figyelemfelkeltés érdekében még egy nemlétező appot is indított egy aktivistacsoport. Na de hogy áll Budapest közvécék tekintetében? Szavazz!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás