+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. július 17. péntek, 17:36
A semmiből lett igazi Facebook-balhé a 4000 fős borsodi faluban: az önkormányzat képviselői nem szeretik a kritikát, a falu ügyeit tárgyaló Facebook-csoportokkal a polgármesternek meg az a baja, hogy az emberek nem tájékozódnak mindenről, ráadásul olyan kérdéseket is feltesznek, ami nem releváns. Úgyhogy elővett egy évekkel korábbi rendeletet, ami a falu nevének a használatát szabályozza.

Bár az országos politika szép lassan pihenőre vonul, az önkormányzatoknál soha nem áll le a dilivonat, ami halmozottan igaz a faluvilágra. Kiváló példa erre a Borsodban található Mályi: a Miskolctól nagyjából tíz kilométerre lévő falu a környéken leginkább bányataváról ismert, de közelről nézve igazi House of Cards kerül az ember szeme elé, ráadásul mindez főleg az interneten. 

 

 

A falu független polgármestere, Viszokai István közleményt adott ki Facebookon, ami szerint „a Mályi község névhasználatáról szóló 17/2016. (XI.25.) rendelet értelmében Mályi község polgármesterétől engedélyt kell kérni azokban az esetekben, ha a Mályi településnevet elnevezésben használni szeretné.”

 

Ez nem is lenne olyan érdekes, ha nem lenne ott a lezárás:

 

„kérem azon Facebook-oldalak adminisztrátorait, akik elnevezésükben a Mályi nevet használják, a leírtak szerint eljárni szíveskedjenek.”

 

Tehát Viszokai egy valóban létező rendeletre hivatkozva engedélykötelessé tenne minden Facebook-csoportot, aminek nevében szerepel a Mályi szó. A hivatkozott önkormányzati rendelet a település nevének engedély nélküli használatát „a közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartásként” írja le, amely miatt közigazgatási bírságot lehet kiszabni, ami még akkor is nagy ár egy helyi ügyekkel foglalkozó Facebook-csoport létrehozásáért, ha a létrehozó bírósági jogorvoslathoz folyamodik és végül neki adnak igazat.

 

 

De miért zavarják a borsodi falu polgármesterét a Facebook-csoportok?

 

Erre egy mályi lakos adta meg a választ, akit az anonimitás kedvéért csak Lajosként fogunk hívni: mint kiderült, a mai napig létező Egységes Mályit Építünk névre hallgató Facebook-csoportot hagyományosan arra használták az emberek, hogy elpanaszolják a faluval kapcsolatos gondjaikat, és mivel egy valamivel több, mint 4000 fős faluról beszélünk, ez a 2500 csoporttag már szinte reprezentatív. Így ez a csoport lett a megszokott terepe a közösséget érintő ügyek megvitatásának és elintézésének, mint ahogy az önkormányzat is minden esetben ezen a felületen is megjelentette közleményeit.

 

A fordulat a 2019-es önkormányzati választáson jött: „A 2019-es önkormányzati választásokon a falu független polgármesterét újraválasztották, viszont az addigi – nem derült ki pontosan, hogy gátló fékként, vagy inkább törvényességi egyensúlyozóként funkcionáló –, a polgármesterrel ellenséges képviselő-testület helyett a polgármestert mindenben támogató képviselő-testületet választottak meg.

 

A győztescsináló kampánykommunikáció az volt, hogy az előző ciklusban azért nem történt semmi, mert a képviselők minden érdemi tervében megakadályozták a polgármestert” 

 

– mondta Lajos.

 

Még mielőtt valaki elkezedene NER-t kiabálni, itt most nem erről van szó: az önkormányzatban épp 2019 októberéig volt fideszes többség, most viszont egy tisztán függetlenekből álló testület irányítja a várost.

 

A változás ehhez képest egész másban volt tettenérhető: az új képviselő-testület felállása óta az önkormányzat teljesen leszokott a lakosság tájékoztatásáról, Mályi hivatalos honlapja pedig nem csak hiányos, de még átláthatatlan is egy átlagos internetező számára Lajos szerint,

 

Miközben nem tájékoztattak, a faluban többen úgy érezték, romlott a közbiztonság, mivel Lajos elmondása szerint több, jellemzően időseket érintő betörés történt az elmúlt fél évben. Amikor ezt többen az Egységes Mályit építünk csoportban panaszolták el, előbb csak ignorálta őket a település vezetése, majd egy idő után vagy nem engedték publikálni a kritikus bejegyzéseket, vagy később törölték őket, esetleg kitiltották őket a csoportból.

 

De hogy lehet, hogy egy civilekből álló Facebook-csoport felett teljesen átveszi a hatalmat egy önkormányzat? Erre szintén Lajos adta meg a választ:

 

„A csoportnak jelenleg két adminja van. Az egyik egy önkormányzati képviselő, a másik egy önkormányzati képviselő felesége.”

 

Informátorunknak igaza volt: a csoport egyik adminisztrátora valóban a pénzügyi bizottságban dolgozó Lojek Nándor. Mivel már panaszkodni sem hagyták a lakosságot, megszülettek a Mályi-kötődésű partizán Facebook-csoportok, ahol a lakosság megosztotta a közérdekű információkat, de megvitattak problémákat is, ez pedig kifejezetten zavarta az önkormányzatot. 

 

A csoportok alapítói és adminisztrátorai Lajos szerint sok támadást kaptak egyes, a jelenlegi önkormányzati vezetéshez köthető emberekről, amelyek hatására az egyik csoportot inkább törölték is, így jelenleg már csak a Mályi Most elnevezésű csoport maradt az önkormányzattal kritikus vélemények megfogalmazására.

 

Valószínűleg ennek a következménye a fent idézett közlemény is, amiben egyértelműen az adminisztrátorok felé szól a felhívás, hogy a csoportok engedélykötelesek, ha benne van a nevükben Mályi.

 

A polgármester szerint nincs is semmi baj

 

Felhívtuk Viszokai István polgármestert is, hogy megtudjuk, pontosan mi a baj a többi Facebook-csoporttal, és miért törölnek hozzászólásokat a sajátjukban.

 

„Nincs semmi baj ezekkel a csoportokkal, csak van erről egy rendelet. Ahogy más nevet, úgy a Mályit is engedélyeztetni kell, és én vagyok arra jogosult, hogy kiadjam a használati jogot” – mondta az Azonnalinak Viszokai. Azt mondta, nem arról van szó, hogy ő akarja kijelölni, melyik a jó csoport és a rossz, de még átfutja majd alaposan a rendeletet.

 

Arra a kérdésre, hogy ha nem a partizán Facebook-csoportoknak szól, akkor miért hívja fel kifejezetten ezeknek a csoportoknak az adminisztrátorainak a figyelmét a rendeletre, kitérő válaszként annyit kaptunk: Viszokai nem néz Facebookot, és szerinte amúgy sem ez a megfelelő formája a hivatali kommunikációnak.

 

„Nem nézem, nem vagyok admin, nem tudom, ki törli és ki nem. Nem foglalkozok vele, ha valaki akar valamit, akkor van fogadóóra, de a telefonszámom is nyilvános.”

 

A polgármester szerint a Facebook-csoportban főleg az a baj, hogy az emberek nem tájékozódnak mindenről, ráadásul olyan kérdéseket is feltesznek, amik nem relevánsak, viszont kibeszélőként használhatják a csoportokat.

 

„Ha kérnek egy engedélyt egy Mályival kapcsolatos csoport alapítására Facebookon, biztos nem fogom azt mondani, hogy ne csinálják.” Arra a kérdésre, hogy ez vehető-e garanciának is, és nem érzi-e kicsit indokolatlannak polgármesteri engedélyt kérni egy Facebook-csoporthoz azt mondta, ezt a rendeletet nem ő találta ki, és a kérvények biztosan el lesznek bírálva. „Én nem foglalkozom a Facebookkal, azt ócsárolnak, akit akarnak.”

 

Arra Viszokai nem tért ki, hogy akkor tulajdonképpen miért jelent meg a neve alatt egy kifejezetten a Facebook-csoportok létrehozói számára szóló közlemény, meg arra sem, hogy 2016-ban, az ominózus rendelet meghozásakor is ő volt már a polgármester, ő írta alá a kérdéses rendeletet, csak eddig azt a jelek szerint nem alkalmazták a Facebook-csoportokra.

 

Bár a falu problémáinak felerősödésével mintha egy időben kezdtek volna cenzúrázni a csoportban, Viszokai szerint ezek a problémák sem különösebben nagyok: „A közbiztonságról annyit mondok, hogy a rendőrőrs-parancsnok elmondta, az elmúlt fél évben kettő darab nagyértékű lopás volt Mályiban.

 

A másodiknál már fújták ezen az oldalon, hogy milyen rossz a közbiztonság, de azt elfelejtették hozzátenni, hogy a néni nyitva hagyta az ajtaját, és a legfelső fiókban a nappaliban tartotta a hárommillió forintját”

 

– magyarázta a polgármester, aki szerint nem olyan sok ez a két eset fél év alatt.

 

A kommunikáció hiányát viszont maga Viszokai is elismerte, de állítása szerint hamarosan online videós tájékoztatást fognak indítani, itt fogja a beruházásokról és felújításokról tájékoztatni a lakosságot.

 

Zárásként megkérdeztük, akkor leszól-e az alatta dolgozóknak, hogy a továbbiakban ne cenzúrázzák a falu legnépszerűbb Facebook-csoportját. Elég egyértelmű választ adott: 

 

„Mit érdekel engem? Nem az én dolgom. Nem szólok oda senkinek, hogy törölje vagy ne, nincs jogosultságom. Arra van jogsultságom, hogy eldöntsem, a Mályi nevet ki használhatja és ki nem.”

 

Mivel saját bevallása szerint Viszokainak teljesen mindegy, ki mit ír, csak a szabályra hívta fel a figyelmet, megkerestük kérdéseinkkel a cenzúrázott csoport adminisztrátorait is, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

 

KIEMELT KÉP: Mályi polgármesteri hivatala / Google Streetview

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás