+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 17. péntek, 12:34
A momentumos polgármester, Balogh Csaba újratárgyaltatná a felfüggesztését, a többi momentumos pedig ígéri: javaslatot tesznek a képviselő-testület feloszlatására.
Fegyelmi eljárást indít a gödi momentumos polgármester, Balogh Csaba ellen a város képviselő-testülete, a vizsgálat idejére pedig megszavazták, hogy a polgármestert felfüggeszthessék pénteken.

 

Balogh ugyanakkor jelezte a péntek délelőtt még zajló ülésen, hogy szerinte a döntés a város érdekeivel ellentétes, ezért annak újratárgyalását kéri – derül ki az ülésről, amelyet Göd önkormányzatának közvetített.

 

Mint az Azonnali korábban már több alkalommal foglalkozott vele, súlyos feszültségek alakultak ki Gödön a városi képviselő-testület többségét adó ellenzéki koalíció tagjai, a Momentum és a DK, LMP, illetve Jobbik között. Ez odáig vezetett, hogy az LMP-s és DK-s alpolgármesterek, Fülöp Zoltán, illetve Lőrincz László politikailag és emberileg alkalmatlannak nevezték Baloghot a polgármesterségre, Balogh pedig arról beszélt, nem dolgoznak megfelelően az alpolgármesterek. Ennek a vége az lett, hogy a polgármesterrel szemben álló pártok külön frakciót alapítottak, majd a Fidesszel közösen szavazva megnyirbálták Balogh jogköreit, illetve visszavonták több, a veszélyhelyzet alatt – egyébként a hatályos szabályok szerint jogszerűen – egy személyben hozott döntését, például azt, hogy a Sólyom Airways bukásához köthető Lucsik János legyen a város közbeszerzési tanácsadója (aki mellett Balogh kitart, szerinte igenis jó szakember). Balogh cserébe visszavonta alpolgármesterei jogköreit, vagyis gyakorlatilag a címük megmaradt, de mezei képviselőkké lettek lefokozva.

 

Ezt könnyen megtehették, hiszen a momentumosok hárman vannak a testületben, velük csak egy párbeszédes képviselő tart, az LMP, DK és a Jobbik politikusai összesen szintén négyen vannak, míg a Fidesz-KDNP-s képviselőkből is négy van. Balogh a testületi döntések ellen szintén tiltakozott, és azok újratárgyalását kérte, ez szintén a jelenleg is zajló pénteki ülésen esedékes.

 

Ám nem ezek tárgyalásával indított a testület, hanem azzal, hogy Balogh ellen induljon fegyelmi eljárás, amelynek idejére a polgármestert felfüggesztik, erre törvényi lehetőség van.

 

Ugyan az indítványozó LMP-s és DK-s alpolgármester zárt ülésen tárgyalta volna Balogh fegyelmijét, a polgármester ragaszkodott a nyílt üléshez, és ahhoz is, hogy Fülöp ismertesse az előterjesztést, ami miatt a politikus eleinte vonakodott. Később viszont többek között az alábbiakra hivatkozva kérte a fegyelmit Balogh ellen:

 

+ hat, egyébként elfogadott napirendi pontot nem tárgyalt meg egy márciusi testületi ülésen,

 

+ a veszélyhelyzet ideje alatt indoklás nélkül felmentette a Gödi Nonprofit Szolgáltató Kft. vezetőjét,

 

a veszélyhelyzet alatt kizárta az alpolgármestereket a vezetői értekezletekről, holott ha Balogh akadályoztatva lett volna valami miatt, ez megnehezítette volna a helyettesítését,

 

+ anélkül nyújtott be a Gödtől kormány által a megyei közgyűlésekhez rendelt területek kapcsán alkotmányjogi panaszt, hogy a képviselő-testületet értesítette volna. Fülöp hangsúlyozta, elvi szinten nincs vita arról köztük, hogy alkotmányjogi panasznak helye van, de annak tartalmáról a testületnek kellett volna dönteni,

 

+ alapos a gyanú, hogy Balogh a beszerzési szabályzattal ellentétesen kötött szerződéseket és teljesített kifizetéseket

 

Mit szólt Balogh?

 

Szerinte a kifogásolt pontok egy részére eleve nem fegyelmi eljárást kell indítani, hanem a kormányhivatalhoz fordulni jogorvoslatért, de például szerinte a jegyző szerint is szabályos volt, hogy márciusban nem tárgyalta az említett napirendi pontokat. A polgármester szerint ő hívta az alpolgármestereket vezetői értekezletre, csak nem jeleztek vissza, „ami roppant kínos”, mert a többi dolgozónak példát kellett volna mutatniuk.

 

Az alkotmányjogi panasz kapcsán pedig arra hivakozott, nem lehetett tudni, mikor lesz vége a veszélyhelyzetnek, valójában relatíve hosszú tárgyalások mentek róla, mielőtt beadták, és ha amúgy a testület egyetért a tartalmával, nem is érti, miért akarják számon kérni.

 

Mit kritizáltak még a momentumosok? 

 

Például azt, hogy a fegyelmi eljárást vizsgáló bizottság bruttó hárommilliós keretet kapott szakértők bevonására, szerintük ez sok. Fülöp Zoltán LMP-s alpolgármester szerint viszont ez csak egy keret, vagyis bízik benne, hogy nem fogják kihasználni. Nehezményezték azt is a momentumosok, hogy a háromtagú bizottságban csak jobbikos, DK-s és fideszes képviselő ülne, így indítványozták, hogy a jobbikos Hives Gábor helyett a párbeszédes Hlavács Judit kapjon helyet, ezt el is fogadta végül a testület, de a keretösszeg maradt. A momentumosok egyébként azzal is kritizálták a két alpolgármestert, hogy míg Baloghot fegyelmi eljárás alá vonnák, ők maguk nem lennének hajlandóak szembe nézni egy ilyen eljárással, ugyanis mikor indítványozta ezt velük kapcsolatban Balogh, levetették ezt a napirendről a testület segítségével.

 

Miután Balogh ellen nemcsak fegyelmi eljárás indult, hanem fel is függeszették az eljárás idejére, ő jelezte: ugyan nem ért egyet a fegyelmivel (egyébként nemmel is szavazott annak elindítása ellen, mondván gyenge lábakon áll az indoklása), de annak nem kéri újratárgyalását, a felfüggesztésnek viszont igen. Ezt azzal indokolta: tartani lehet attól, hogy az egész fegyelmi eljárás a polgármesteri hatalom megszerzésére irányult, és a hatalmat átvenni szándékozók köztisztviselők elbocsátására és a korábban ellehetetlenült, a város érdekeit sértő döntéseik meghozatalára kívánják felhasználni. 

 

Fülöp Zoltán – aki ha Baloghot felfüggesztenék, a polgármesteri székbe lépne a felfüggesztés időtartamára – ennek hallatára úgy reagált: visszautasítja a vádakat, és bár eddig tartózkodott minden bírósági eljárástól, de ez olyan szintű becsületsértés, hogy a jövő héten megteszi a jogi lépéseket. Korábban már Lőrincz László DK-s alpolgármester is jelezte egyébként, hogy jogi lépéseket tesz Baloghék ellen.

 

A momentumos Vajda Viktória – aki egyébként Balogh felesége – azt mondta: ha már a jövő heti tervekről van szó, ő azt említené meg, hogy hétfőn frakciójuk, a Gödi Összefogás kezdeményezni fogja a képviselő-testület feloszlatását.

 

Kérdés, érdemben van-e esélyük arra, hogy ezt el is fogadja a testület, jelenleg nem tűnik valószínűleg, hogy az LMP-DK-Jobbik, illetve a Fidesz ezt elfogadja.

 

Mi lesz most?

 

Jelen állás szerint úgy tűnik, Balogh tizenöt napig még egészen biztosan nem lesz felfüggesztve, akkor kell a testületnek ismét szavaznia erről, viszont mivel a fegyelmi eljárást nem akarja újratárgyaltatni, annak majd harminc napon belül le kell futnia. Ha pedig Baloghot felfüggesztik, akkor a döntést a polgármester annak közlésétől számított nyolc napon belül megtámadhatja, ezt követően a bíróság nyolc napon belül dönt.

 

FOTÓ: Göd / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az ellenzék továbbra sem nyugszik bele az elcsalt választásba, de Aljakszandr Lukasenka sem tűnik engedékenynek.

A 2020-ra tervezett játékokat a járvány miatt egy évvel elhalasztották – szakértők szerint 2021-ben sem biztos, hogy jó ötlet megszervezni,
de a japán miniszterelnök ragaszkodik hozzá.

Az ügyvédként dolgozó Alexandra Wilsont ketten is ki akarták küldeni ugyanazon a napon a tárgyalóteremből.

Az alkotmánybíróság elnöke külön leszögezte: a szájmaszk kötelező viselete nem sérti senki szabadságát, az alkotmány nem ad jogot a megtagadására.

Idén már alapszakos képzéseket is elindított az egyetem. Bécsben, nem Budapesten.

Romániában a megyei és helyi önkormányzatokban lévő női képviselők aránya eddig is eléggé alacsony volt, egy civil szervezet adatai szerint ez az arány a mostani választások után sem fog sokat javulni.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás