+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. július 16. csütörtök, 16:51
Igor Matovičról kiderült, hogy forrásmegjelölés nélkül vett át egy csomó szöveget a szakdolgozatában. Most azt mondja: ha tényleg plagizált, akkor „de facto tolvaj” lett belőle.

Igor Matovič szlovák miniszterelnök 79 oldalas mesterképzéses szakdolgozata nagyrésze plágium – erről számolt be csütörtökön a Denník N szlovák hírportál a Sme tudósítása szerint. Eszerint a kormányfő annak idején a szakdolgozata jelentős részét két szlovák közgazdász két publikációjából vette át pontos forrásmegjelölés nélkül, ez pedig már lefedi a plágium fogalmát.

 

Matovič 1998-ig tanult a pozsonyi Comenius Egyetem Menedzsment Karán, szakdolgozatában pedig az adórendszer vállalkozókra gyakorolt hatásait vizsgálta. Most a pozsonyi Új Szó arról ír, hogy arra, hogy a kormányfő diplomamunkája gyanús lehet, még a cseh üzleti lap Hospodarske Noviny hívta fel a figyelmet 2012-ben, mikor Matovič még az ellenzéki padsorokban ült a szlovák parlamentben.

 

Akkor arról írtak, hogy elég gyanús, hogy a szakdolgozat címével azonos egy gazdasági szakemberek által közölt kiadvány is,

 

de Jozef Komorník, Matovič témavezetője akkor védelmébe vette volt tanítványát: azt mondta, nem észlelt plágiumra utaló jeleket a szakdolgozatban, különben is, Matovič az egyik legjobb diákja volt.

 

Komorníkot azonban az esetről már nem lehet megkérdezni, hiszen azóta elhunyt. Matovič 2012-ben azzal védekezett, hogy a diplomamunka tárgyát ő maga vetette fel, de az iskola témakínálatából választotta azt – így mihelyst rájött, hogy ilyen címmel már létezik publikáció, természetesen felhasználta azt a munkája írásánál.

 

De facto tolvaj lett

 

A Denník N most kikérte a kormányfő diplomamunkáját az egyetemi könyvtárból, és arra jutott, hogy

 

Matovič több oldalt és táblázatot az azonos címen publikáló közgazdászok tanulmányából vett át forrásmegjelölés nélkül.

 

A kormányfő már lényegében elismerte a plágium tárgyát: egy csütörtök délutáni Facebook-bejegyzésben beismerte, hogy tisztességtelen módon szerezte meg akadémiai címét.

 

 

„Őszintén szólva nem tudom, hogy 22 éve a szakdolgozatomban mit és mennyit nem hivatkoztam le.

 

Ha valóban elloptam valamit, ami nem az enyém, akkor ebben az esetben de facto tolvaj vagyok, ami szomorú, és semmiképp sem elismerésre méltó”

 

– vallotta a miniszterelnök.

 

Azt is elmondta: ő bizony sohasem verte a mellét a diplomájával, mert az egyetem utolsó két évében gyakorlatilag lógott az iskolából, és ezt már számtalanszor elmondta korábban is. „A negyedik évben vállalkozást alapítottam, az ötödikre pedig már kétezer embert foglalkoztattam. Aki már volt vállalkozó, tudja, hogy ebben az ütemben az iskola volt az egyik legkevésbé fontos a számomra” – jelentette ki.

 

Előbb az ígéretek, aztán a lemondás

 

Hozzátette: erre a két évre egyáltalán nem büszke, hiszen nem járt be az órákra és a cégén járt az esze. Elmondta, az akadémiai címét is el kéne veszítenie ezért, elvégre is ő szerette volna, ha az igazságügyi és az oktatási minisztérium erre vonatkozóan törvényt módosít. És Matovič azt is bejelentette:

 

Lemond, de csak akkor, ha teljesítette a választási ígéreteit.

 

„Aztán majd visszamegyek a magánéletembe. Tiszta lelkiismerettel és akadémiai cím nélkül” – mondta, bocsánatot kérve mindazoktól a diákoktól, akik becsületesen szerezték meg a diplomájukat. „1998 óta bele se néztem a szakdolgozatomba, és soha többé nem is fogok” – zárta a bejegyzését.

 

Matovič plágiumbotrányát különösen pikánssá teszi, hogy az előző ciklusban hangosan kritizálta az akkori házelnököt, Andrej Danko ugyanis szintén plagizálta a szakdolgozatát. Ámde Matovic akkor még az ellenzéki padsorokban ült, és a Robert Ficóval együttműködő SNS ház- és pártelnökét többször is lemondásra szólította fel emiatt.

 

Matovič aztán most márciusban hatalomra került, összefogva a nacionalista Sme Rodina (Család Vagyunk) párttal, a pártelnök Boris Kollár pedig megkapta Danko házelnöki tisztségét. Azonban pár hete maga Kollár is plágiumgyanúba keveredett, ennek ellenére Matovic saját koalíciós partnerét már nem szólította fel távozásra, főleg nem olyan vehemenciával, mint tette azt Danko esetében.

 

BORÍTÓKÉP: OLaNO / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás