+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence & Vitárius Bence
2020. július 16. csütörtök, 19:59
Tíz év Fidesz után is ezerrel pörög a kultúrharc, Schmidt Máriáék pedig most konferenciát is rendeztek a témában. Elmentünk és megkérdeztük, hogy mi ellen is harcolunk még mindig Magyarországon. Videó!

Magyar és külföldi előadókkal rendezett konferenciát a héten a Schmidt Mária által vezetett XXI. Század Intézet Mozgásban – Kultúrharc a XXI. században címmel. Az online is közvetített, reggeltől délutánig tartó eseményen úgy negyven-ötven néző vett részt, akik többek között Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Schmidt Mária és Békés Márton történészek előadásait hallgathatták meg, illetve az esemény egy kerekasztal-beszélgetéssel zárult, amin a 888.hu-t főszerkesztő G. Fodor Gábor és az Alapjogokért Központot vezető Szánthó Miklós is a résztvevők között volt.

 

Az Azonnali is elment a konferenciára, ahol arról kérdeztük az előadókat, hogy

 

a Fidesz kormányzásának tizenegyedik évében mégis mi szükség van a kultúrharcra.

 

Schmidt Mária szerint azért, mert nem szigeten élünk, így érnek minket kulturális impulzusok például a tengerentúlról, Gulyás Gergely szerint pedig ugyan a Fidesznek köszönhetően itthon még van helyük a konzervatív hangoknak, küzdeni kell a liberális mainstream ellen. G. Fodor Gábor már általánosabban tekintett a kérdésre, szerinte a kultúrharc nem más, mint a különböző értékrendek megmérettetése, amire mindig szükség van.

 

A konferencián többször is elhangzott, hogy a kultúránk megőrzésének előfeltétele az etnikai stabilitás, erre is rákérdeztünk, és többek közt megtudtuk Szánthó Miklóstól, hogy Nagy-Magyarország ugyan soketnikumú volt, de nem olyan volt a multikulturalizmus, mint most Nyugaton.

 

Részletek a videóban!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az ellenzék továbbra sem nyugszik bele az elcsalt választásba, de Aljakszandr Lukasenka sem tűnik engedékenynek.

A 2020-ra tervezett játékokat a járvány miatt egy évvel elhalasztották – szakértők szerint 2021-ben sem biztos, hogy jó ötlet megszervezni,
de a japán miniszterelnök ragaszkodik hozzá.

Az ügyvédként dolgozó Alexandra Wilsont ketten is ki akarták küldeni ugyanazon a napon a tárgyalóteremből.

Az alkotmánybíróság elnöke külön leszögezte: a szájmaszk kötelező viselete nem sérti senki szabadságát, az alkotmány nem ad jogot a megtagadására.

Idén már alapszakos képzéseket is elindított az egyetem. Bécsben, nem Budapesten.

Romániában a megyei és helyi önkormányzatokban lévő női képviselők aránya eddig is eléggé alacsony volt, egy civil szervezet adatai szerint ez az arány a mostani választások után sem fog sokat javulni.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás