+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. július 16. csütörtök, 18:06
A bécsi magyar nagykövet szerint nem igaz, hogy a magyar kormány iszlámellenes lenne, arról van szó, hogy a keresztények érdekében lépnek fel.

Nagy Andor régi, kipróbált embere a Fidesznek. Noha Orbán Viktor Bibó-kollégiumi szobatársát nem gyakran emlegetik a magyar sajtóban, ő mindig ott volt, amikor bizalmi ember kellett egy aktuálisan fontossá vált feladatra. 1995-től Nagy Andor volt Orbán Fidesz-elnöki, majd miniszterelnöki kabinetfőnöke 2002-ig, és noha a Fidesz 2002-es vereségét követően kiszállt a politikából, hogy üzleti tanácsadó céget indítson, csak elindult a 2004-es szécsényi időközi választáson az EP-képviselővé avanzsált Surján László megüresedett mandátumáért. A parlamentből 2013 nyarán távozott, ezt követően ő volt az izraeli nagykövet 2013-2018 között, azaz Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és Orbán közeledése idején, 2018 óta pedig Bécsben Magyarország ausztriai nagyköveteként szolgál.

 

Nagy nemrég a Kirche Innek, egy osztrák liberális katolikus havilapnak adott interjút, hogy elmagyarázza az Orbán-kormány politikáját.

 

Az interjú főleg a keresztényüldözésre adott magyar válaszról, azaz a Hungary Helps-programról és az üldözött keresztények megsegítéséért 2016-ban létrehozott államtitkárságról szól. Erre – mint azt a nagykövet kifejtette – azért van szükség, mert a Közel-Keleten és az afrikai Száhel-övezetben kifejezetten diszkriminálják és üldözik a keresztényeket: a 245 millió, ezekben a régiókban a vallása miatt üldözött embernek több, mint fele keresztény, vagyis „ez a 21. század leginkább elhallgatott tragédiája”. A világ nyilvánosságának határozott és sürgős intézkedéseket kell tennie ezen népirtás ellen, Magyarország pedig ehhez szállít példákat, magyarázta.

 

Nagy Andor elkezdte sorolni ezeket: Irakban az Iszlám Állam által 2014-ben lerombolt keresztény települések és templomok, kórházak, iskolák újjáépítésének finanszírozását vállalta magára a magyar állam, helyenként nemzetközi szervezetekkel közösen. A Kongói Demokratikus Köztársaságban egészségügyi, szociális és oktatási kezdeményezéseket is támogattak. Hogy mindez miért éri meg?

 

Mert cserébe Magyarország „azt kapja, amire Európának a leginkább szüksége van: ezek a keresztény hit, szeretet és türelem”.

 

A bécsi magyar nagykövet szerint Orbán abból indul ki, hogy a nyugati világ a maga keresztény gyökerei miatt morális felelősséggel tartozik ezen vallási és etnikai kisebbségekért, így a magyar kormány kemény migrációs politikája akkor érthető meg a maga teljességében, ha ahhoz hozzáteszik azt is, hogy segítséget nyújt azon országokban a stabilitás helyreállításában, ahonnan a kivándorlók elindulnak Európa felé. Ez az elköteleződés az egyik jele „az Orbán által újradefiniált keresztény demokrácia fogalmának” gyakorlati megvalósításának: „a problémákat helyben kell megoldani ahelyett, hogy Európába importálnánk őket”, vagyis az lenne fontos, hogy az emberek ne induljanak útnak.

 

Nagy Andor elmondta:

 

visszautasítja a vádat, miszerint a magyar kormány iszlámellenes lenne,

 

ez nem igaz, az viszont tény, hogy hangsúlyosan a keresztények érdekében lépnek fel. Szerinte ezt azért teszik, mert „Magyarország hagyományai és társadalma, vagyis komplett nemzeti identitása azon keresztény és szociális értékeken és etikán alapul, amelyek a római joggal és a görög filozófiával is összhangban vannak”. A magyar kormányt érő szekuláris kritikákra a nagykövet azt mondta, Magyarországon az állam és az egyház „noha szét van választva, de nem ellenfele egymásnak”: főleg szociális téren működnek együtt. Az interjú végén Nagy Andor az Orbán-kormány családpolitikáját ismertette, mondván a bevándorlás helyett Budapesten ezekben az „innovatív és okos” megoldásokban hisznek, ezért költi a kormány a magyar GDP 4 százalékát erre.

 

Apró érdekesség, hogy az interjút közlő Kirche In honlapján a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotelsnek van a főoldalon egy, a hévízi fürdőt reklámozó bannerje, de rákattintani sajnos nem lehet.

 

NYITÓKÉP: Nagy Andor előadást tart. Fotó: Bécsi magyar nagykövetség

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyhónapos szünet után megújul és visszatér az Azonnali podcastja, a Helyzet – új formátummal, logóval és tartalommal. Tartsatok velünk!

Budapestről már csak Szkopjéba és Podgoricába lehet repülni.

Mint írják, az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyja az európai polgárok hangját, és hiányzik belőle az empátia az EU őshonos nemzeti és nyelvi közösségeivel szemben.

A huszonhároméves ötletgazda szerint szakítani kell azzal, hogy a király többet ér, mint a dáma, mert azt üzeni, hogy a nők kevesebbet érnek, mint a férfiak.

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás