+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 16. csütörtök, 08:32
Müller Cecília tisztifőorvos dönthet arról, legyenek-e a fertőzöttként besorolt országokon belül alacsony esetszámúként megjelölt területek.

Máris változtatott a kormány a vasárnap kihirdetett, szerdától életbe lépett beutazási korlátozásokon, amelyeknek célja megelőzni, hogy a külföldről Magyarországra érkezők miatt ismét beinduljon a koronavírus-járvány hazánkban.

 

Az eredeti tervek szerint három kategóriába sorolták az országokat: zöld, vagyis koronavírussal csak alacsonyan fertőzött, sárga, tehát kevésbé súlyos, illetve piros, azaz súlyosan fertőzött területekre. A szerda este a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint viszont most már az egyes országokon belül kaphatnak eltérő besorolást a kevésbé fertőzött közigazgatási területek. 

 

Tehát ha egy országot sárga vagy piros jelzéssel soroltak be, azonban valamely közigazgatási területén az aktuális fertőzöttség mértéke alacsony, az országos tisztifőorvos, Müller Cecília a  közigazgatási területet zöld jelzéssel sorolhatja be.

 

A besorolás pedig nem mindegy, ugyanis akárcsak eddig, úgy a továbbiakban is a zöld kategóriájú országokból szabad a belépés, viszont aki sárga vagy piros besorolású helyről érkezik, azt egészségügyi vizsgálat alá vetik, és akkor is karanténba kell kerülnie, ha nem tűnik gyanúsnak. A karantén csak úgy úszható meg, ha valaki az elmúlt öt napból 48 óra különbséggel fel tud mutatni két negatív koronavírustesztet is. Az a külföldi állampolgár pedig, aki piros jelzésű országból jön, egyáltalán nem léphet be Magyarországra.

 

Jelenleg a sárga jelzést kapó országok az EU-ból Bulgária, Portugália, Románia és Svédország, az unión kívüliek közül pedig Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az Egyesült Államok. Piros jelzést pedig más országok mellett Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Ukrajna, Montenegró és Moldova kapott, de az ázsiai, afrikai és dél-amerikai országok is gyakorlatilag mind pirosak Ausztráliával és Óceánia országaival együtt. További részletek a beutazási korlátozásokról itt olvashatóak.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német szélsőjobboldali párt tavasz óta nem találja a megfelelő stratégiát a koronavírus kapcsán. Ez a népszerűségén is meglátszik.

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

Felesleges, hasznavehetetlen, messzi földön gyártott ajándéktárgyak helyett kultúrértékkel bíró, elvitathatatlan funkcionalitású és finom dolgot a fa alá!

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás