+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Nem mindennapi módon tiltakoznak Minszk belvárosában, a Belarusz Köztársaság választási bizottságának székháza előtt az ellenzékiek szerdán: a fővárosban ugyanis a Tut.by tudósítása alapján több százan gyűltek össze azért, hogy panaszt nyújtsanak be a bizottsághoz azért, mert a két legnépszerűbb ellenzéki jelöltet, Viktar Babarika bankárt és Valerij Capkala üzletembert a választási bizottság július 14-én elég átlátszó indokokkal nem vette nyilvántartásba jelöltként az augusztus 9-én esedékes elnökválasztásra.

 

A legesélyesebb az a Viktar Babarika lenne, aki jelenleg is a KGB börtönében van,

 

mert miután kiderült, hogy jelöltségét több százezren támogatják, a hatóságok pénzmosás vádjával letartóztatták. Babarika húsz évig vezette az orosz államhoz köthető Belgazprombank belarusz szárnyát, jelöltségét pedig azért fúrták meg, mert a választási szerv szerint nem volt megfelelő a vagyonnyilatkozata, továbbá külföldi szervezetek is részt vettek a kampánycsapatában – utóbbi konkrétan a Belgazprombankra vonatkozik.

 

A korábban amerikai nagykövet és a minszki high tech-parkot vezető Capkala jelölését pedig azért kaszálta el a választási szerv, mert elvileg nem volt meg az induláshoz szükséges százezer érvényes aláírása. Habár Capkala 160 ezer aláírást adott le a szerveknek, ebből azok csak alig több, mint 75 ezret találtak érvényesnek. A regnáló elnök Aljakszandr Lukasenka számára gyűjtött aláírásokkal már nem voltak ilyen szűkmarkúak, az ő 1 958 800 aláírásából végül 1 939 572 bizonyult érvényesnek.

 

Babarika kampánycsapata hamar reagált, először „ocsmányságról” és a hatalom „gyávaságáról” beszéltek, majd bejelentették, hogy panaszt tesznek a döntés ellen a választási bizottságnál. De itt következik a csavar: Babarika csapata ugyanis kedd este felszólította a támogatóikat, hogy

 

ők maguk is töltsenek ki egy, a döntés elleni panaszról szóló formanyomtatványt, és szerdán vigyék azt a választási bizottság épületéhez.

 

 

Így történt, hogy hirtelen több száz ellenzéki és aktivista jelent meg a választási bizottság épületénél,

 

és estére – a választási bizottság este 7-kor zárt – már kilométeres sorban ácsorogtak azért, hogy leadhassák a panaszukat.

 

Több szemtanú szerint ugyanakkor a belbiztonsági szervek elállták a környező utcákat, és aki távozott volna a választási bizottságnak is helyt adó Függetlenség teréről, letartóztatták.

 

 

Ha a választási szervek egyébként nem változtatnak a kedden meghozott döntésükön, akkor a két legnépszerűbb ellenzéki nem indulhat augusztus 9-én Lukasenka ellen. A regnáló elnök mellett indulni engedték azonban Szvjatlana Tihanovszkaját, egy ismert belarusz videoblogger férjét, Anna Kanapackaja volt parlamenti képviselőt, Szjarhej Cseracsenyt, a belarusz szociáldemokraták elnökét, valamint Andrej Dmitrijevet, a „Mondd az Igazat” nevű ellenzéki társadalmi szervezet társelnökét is.

 

Lukasenka ellen egyre nagyszabásúbb az elégedetlenségi hullám, miután az elnök nem vette komolyan a koronavírust,

 

így már több, mint 65 ezren betegedtek meg a tízmilliós országban.

 

Egyes online (egyáltalán nem reprezentatív) közvélemény-kutatások csupán 3-5 százalékra mérték a támogatottságát, ellenőrizhető, független közvélemény-kutatás viszont nincs, ilyet csak az állam ellenőrzése alatt álló tudományos akadémia engedélyével lehetne közölni. Egy most megjelent, hivatalos (tehát Lukasenkának lejtő) kutatás szerint a regnáló elnök támogatottsága 83 százalékos, de független adatok híján lehetetlen belőni, hol is az igazság.

 

BORÍTÓKÉP: Sorban állók a belarusz választási bizottság székháza előtt Minszkben. Viktar Babarika / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

Normális, többségi kormánya az országnak már 593 napja nincsen. És nem úgy látszik, hogy ez a közeljövőben változna.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás