+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 15. szerda, 08:43
Ingyen adunk húsz lélegeztetőgépet a Türk Tanács egyik oszlopos tagjának.
„Figyelemmel a koronavírus világjárvány miatti járványügyi helyzetre, valamint a Kirgiz Köztársaság által diplomáciai jegyzék formájában jelzett adománykérésre”, húsz lélegeztetőgépet kap az ország ingyenesen Magyarországtól

 

– derül ki a Magyar Közlöny kedd esti számából. Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározat azzal is indokolja a döntést, még 2017-ben gazdasági együttműködési megállapodást kötött a kirgizekkel Magyarország, a 2,5 oldalas dokumentum valóban említi az egészségügyi területen való együttműködést is.

 

Tény, hogy Magyarország már máskor is közeledett a kirgizek felé, Orbán Viktor miniszterelnök például személyesen tekintette meg ott a Nomád Világjátékokat még 2018-ban, de Kirgizisztán is tagja annak a Türk Tanácsnak, aminek Magyarország 2018-ban lett megfigyelő tagja, Budapesten van az európai képviselete, ráadásul diplomáciai mentességgel.

 

A közép-ázsiai országnak hozzávetőlegesen 6,2 millió lakója van, és a Worldometers adatai szerint ehhez képest – már ha lehet hinni a posztszovjet ország adatszolgáltatásának – kedden még 7757 aktív koronavírus-fertőzöttje volt, közülük 327-et aznap diagnosztizáltak. 

 

Az adományozás már csak azért is érdekes, mert az Orbán-kormányt sokáig azért kritizálták, hogy stadionokat építtetett ahelyett, hogy mondjuk lélegeztetőgépeket venne. Ehhez képest a koronavírus-járvány alatt igen csak megváltozott a helyzet. Az Euronews június végi cikke szerint Magyarország összesen 16 ezer lélegeztetőgépet rendelt be, amiből tízezer már megérkezett. Ha pedig mindegyik megjön, akkor Magyarország lélegeztetőgép-nagyhatalom lesz, ugyanis százezer lakosra annyi ilyen eszköz fog jutni, mint sehol máshol a világon.

 

Egyébként a járvány kezdetén még csak 1600-2000 darab lélegeztetőgép volt az országban.

 

Ti mit szóltok a magyar adományozáshoz? Szavazzatok!

 

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás