+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. július 15. szerda, 15:32
Vladimir Bleszkebnyij tagadja a Szovjetunió megszűnését, és magát is szovjet állampolgárnak vallja, az orosz hatóságokat pedig nem tartja legitimnek.

Az orosz hatóságok szerint társaival a kormány megbuktatását tervezte az a Vladimir Bleszkebnyij, akit múlt héten szombaton vettek őrizetbe Omszkban szélsőséges csoport létrehozásának és bűncselekmény megtervezésének vádjával.

 

Bleszkebnyij akár tíz év börtönt is kaphat a Moscow Times szerint, viszont az kérdés, pontosan mit tervezhetett, ugyanis egy 72 éves mozgássérült férfiról van szó, aki saját bevallása szerint őszintén hisz abban, hogy a Szovjetunió még mindig létezik, mivel harminc évvel ezelőtt nem legálisan szűnt meg.

 

„Évek óta csak bottal tud járni egy autóbaleset miatt. Nem találják a hatóságaink furának, hogy magához akarja venni a hatalmat?”

 

– tette fel a kérdést a szintén őrizetbe vett Vladimir Zsigalin, a férfi egyik ismerőse és elvtársa, aki osztozik Bleszkebnyij gondolatain a Szovjetunióról. A harmadik ismert nevű gyanúsított, Larisza Hrutszkaja még fontosnak tartotta kiemelni, el kellene fogadni, hogy az ő csoportjuk nem ellenzék, csak a Szovjetunió támogatói.

 

A puccs összesen öt vélt szervezőjére az FSZB maszkos emberei törtek rá, és vitték el őket, és Zsigalint vádolják a szervezet irányításával, amit egy távoli szibériai faluból intézett.

 

Bleszkebnyij házát át is kutatták, a feleségének azt állítva, a férje fegyveres hatalomátvételt szervezett, és erre hivatkozva foglalták le személyes tárgyait, többek közt a szovjet útlevelét, amit soha nem cserélt be oroszra.

 

A Szovjetunió felbomlását tagadók köre országszerte tényleg több ezer főből áll, és 2016-ban alapította meg a csoportjukat az egykori olajvállalkozó, Szergej Gyomkin. A szervezet saját bevallása szerint egymás segítésére jött létre, és havi 1000 rubelért, vagyis úgy 4300 forintért kaphatunk tagságit. Gyomkin azt állítja, elnöki megegyezés alapján a tagoknak egyáltalán nem kell fizetni például az áramért és egyéb közszolgáltatásokért.

 

Erről értelemszerűen se Vlagyimir Putyin, se a szolgáltatók nem tudtak, de nehéz elszámoltatni az Union SSR névre hallgató csoport tagjait, mivel az orosz hatóságokat eleve el sem ismerik legitim hatóságként, hiszen szerintük még Szovjetunió van.

 

Az orosz hatóságok 2018 óta szálltak rá a mozgalomra, de ilyen messzire még nem jutottak, mint most.

 

KIEMELT KÉP: PixelAnarchy / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás