+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. július 15. szerda, 17:59
A szélsőjobboldali AfD is rácsatlakozott a németeknél is beindult emlékezetpolitikai vitára: szemeteszsákokkal csomagolták be az egyik berlini Marx-szobrot.

Beatrix von Storch, az AfD Bundestag-frakciójának abortuszellenességéről ismert helyettes vezetője a szélsőjobboldali párt ifjúsági szervezetével, a Fiatal Alternatívával (JA) közösen kedden fekete szemeteszsákokkal takart le Berlin Friedrichshain negyedében egy ott található Marx-szobrot. (Az akcióról készült rövid videó itt tekinthetö meg.)

 

A Strausberger Platzon lévő Marx-mellszobrot Stroch annak kapcsán csomagolta be és ragasztotta le, hogy szerinte az európai baloldal – az amerikai szobordöntési vitákat követve – „képrombolásba” kezdett.

 

Az AfD politikusa tehát nem Marx ellen, hanem a szobrok újraértékelése, eltávolítása ellen akart tüntetni

 

azzal, hogy egy baloldali, de vitatott személy szobrát takarták le. Az AfD politikusa szerint a baloldal a jelenlegi vitákban „csak a saját ikonjait óvja”, holott

 

„Marx rasszista és antiszemita volt”.

 

Hogy az akció tehát nem Marx ellen irányult, bizonyítja az is: von Storch csak 20 percig hagyta fenn a szobron a szemeteszsákot, azt utána maga távolította el.

 

BEATRIX VON STORCH AZ AFD FRAKCIÓJÁNAK HELYETTES VEZETŐJE A BUNDESTAGBAN, A PÁRT NEMZETI KONZERVATÍV SZÁRNYÁHOZ TARTOZÓ ARISZTOKRATA SZÁRMAZÁSÚ POLITIKUS FŐLEG AZ ABORTUSZELLENES VÉLEMÉNYÉVEL ISMERT A KÖZÉLETBEN. FOTÓ: BvS / FB

 

A helyszínre a rendőrség is kiérkezett, az akcióban résztvevőket igazoltatták. A politikusnő és fiatal aktivistái ellen a Berlinben a kínai koronavírus miatt szigorú gyülekezési törvény megsértése ellen kezdeményezhetnek eljárást, az akciót ugyanis nem is jelentették be előzetesen.

 

A német fővárosban Karl Marx nevét több utca és tér is viseli: Kelet-Berlin egyik legfontosabb sugárútja mai napig a Karl-Marx-Allee, annak elején található a Strausberger Platz. De a nyugat-berlini Neuköllnben is van egy Karl-Marx-Straße. Szobra pedig nem csak a Strausberger Platzon van: Berlin belvárosi kerületében, a Mittében például egy egészalakos ülő Marxot és álló Engelst ábrázoló szobor található.

 

Az Azonnalin jelenleg zajlik egy vita a szobordöntésekről, az írásokat itt olvashatod vissza.

 

NYITÓKÉP: Marx szobra a Strausberger Platzon (részlet) / Ferran Cornellà, Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német szélsőjobboldali párt tavasz óta nem találja a megfelelő stratégiát a koronavírus kapcsán. Ez a népszerűségén is meglátszik.

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

Felesleges, hasznavehetetlen, messzi földön gyártott ajándéktárgyak helyett kultúrértékkel bíró, elvitathatatlan funkcionalitású és finom dolgot a fa alá!

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás