+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. július 14. kedd, 15:17
Viktar Babarika és Valerij Capkala mind a belarusz establishmentből kiugorva indult Lukasenka ellen elnökjelöltként, de a hatóságok ott gáncsolják őket, ahol tudják. Lukasenka jelöltségében természetesen semmi hibát nem találtak.

Annak ellenére sem regisztrálta elnökjelöltként Viktar Babarikát és Valerij Capkalát a belarusz választási bizottság, hogy az induláshoz szükséges százezer aláírást mindkét jelölt összegyűjtötte, sőt, annál lényegesen többet is szerzett – erről a Tut.by belarusz hírportál számolt be kedden.

 

Babarika összesen 367 179 aláírást gyűjtött, ebből még a választási bizottság is érvényesnek ismert el 165 744 darabot, így itt a Belgazprombank korábbi vezérigazgatójának jelölése nem csúszhatott el. Így végül a választási bizottság feje a vagyonnyilatkozata miatt kaszálta el az ellenzéki körökben esélyesnek tartott Babarika jelöltségét. A vagyonnyilatkozattal hivatalosan az volt a baj, hogy abban állítólag Babarika 283 rubel 43 kopejka pénzvisszatérítést és 1263 dollár, valamint 5 eurocent banki betétből származó bevételt sem tüntetett fel.

 

Emellett a választási szervek kritizálták, hogy Babarika kampányában az orosz tulajdonú Belgazprombank több volt dolgozója is részt vett,

 

ez pedig szerintük egy külföldi szervezet kampánytevékenységének minősül, ami szintén kizárja a jelöltséget.

 

Ligyija Jermosina, a választási szerv vezetője indoklásképp még az Állami Ellenőrzőbizottság levelét is felolvasta, amely azt állította, hogy Babarika egy pénzmosással foglalkozó „bűnözői csoportot vezetett”.

 

De tényleg pénzt mosott-e Babarika?

 

Ezt nem lehet megmondani, mert Belaruszban nincsen független igazságszolgáltatás, amely ezt hitelesen megmondhatná. De tény, hogy Babarika húsz éven át vezette a részben állami tulajdonú orosz Gazprom gázvállalat bankbizniszének belarusz szárnyát, a Belgazprombankot. Az is tény, hogy jelöltsége bejelentésekor posztjáról lemondott, és amikor már több százezer aláírás gyűjt össze Babarikáért, a hatóságok vegzálni kezdték a Belgazprombankot:

 

először annak több, Babarikához közel álló alkalmazottját vitték el, majd magát Babarikát és fiát is letartóztatták pénzmosás vádjával,

 

és a KGB börtönébe vitték.

 

Börtönből pedig igen nehéz kampányolni, de eddig még úgy tűnt, hogy a hatósági nyomás sem tudja megakadályozni, hogy Babarikából elnökjelölt legyen. Tehát ha volt is létező pénzmosási ügy, azt nyilvánvaló, hogy a rezsim politikai fegyverként használta fel az egyre népszerűbbé váló, demokratikus reformokat, függetlenséget és piaci liberalizációt hirdető bankár jelölttel szemben.

 

Babarika kampánycsapata már jelezte: fellebbeznek a döntés ellen, a hallottakat pedig „nagyon furcsának” nevezték, hiszen semmilyen azt alátámasztó bizonyítékot nem láthattak.

 

„Látták, micsoda ocsmányság folyik ott. A hatalom annyira gyenge, hogy még azt a Babarikát sem engedték indulni, aki rácsok mögött van”

 

– mondta a kampánycsapat.

 

Meglepetés: Lukasenka jelöltségében nem volt hiba

 

A másik jelölt, akit a választási bizottság visszautasított, Valerij Capkala volt: ő szintén az establishmentből ugrott ki és indult rá Aljakszandr Lukasenkára, hiszen több évig ő vezette a belarusz Szilícium-völgyként is nevezett high tech-parkot, de a Lukasenka-éra alatt volt már amerikai nagykövet is. Capkalát hivatalosan azért utasították el, mert nem volt százezer érvényes aláírása. Capkala 160 ezer, a csapata által direkt sokszorosan ellenőrzött szignót adott le,

 

de ez sem volt elég ahhoz, hogy a választási bizottság ne gáncsolja el az üzletember jelöltségét – szerintük ebből alig több, mint 75 ezer szignó volt érvényes.

 

Emellett a bizottság azt is állította, hogy Capkala nem vallotta be vagyonnyilatkozatában, hogy részvényei vannak a Priorbank nevű pénzintézetnél.

 

A választási bizottság viszont gond nélkül regisztrálta a regnáló elnök Aljakszandr Lukasenkát, aki 1 958 800 aláírást adott le, ebből végül 1 939 572 bizonyult érvényesnek.

 

Kegyet gyakoroltak

 

A többi, Capkalánál és Babarikánál jóval esélytelenebb ellenzéki jelöltet is regisztrálták a hatóságok, így Anna Kanapackaja volt parlamenti képviselő, Szjarhej Cseracseny, a belarusz szociáldemokraták elnöke, valamint Andrej Dmitrijev, a „Mondd az Igazat” nevű ellenzéki társadalmi szervezet társelnöke is szabadon indulhat.

 

A minimálisan esélyes jelöltek közül még Szvjatlana Tihanovszkaját is engedik indulni a hatóságok: ő Szjarhej Tihanovszkij ellenzéki vlogger felesége. Tihanovszkij állt az élére az úgynevezett „papucsos tüntetésekkel”, ahol a belaruszok sokszor házipapucsokkal jelentek meg a demonstrációkon – azokkal a papucsokkal kéne lecsapni szerintük a csótányként ábrázolt Lukasenkát. Ám mikor Tihanovszkij szerette volna regisztráltatni magát jelöltként, egy tavalyi ellenzéki tüntetésen való részvételért őt is letartóztatták,

 

így a felesége indult helyette, aki saját kampánycsapatának vezetőjévé a férjét tette meg.

 

És bár a választási szervek Tihanovszkajával is kekeckedtek – állították, hogy a vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel, hogy a férjének van egy háza a gomeli régióban – végül kegyet gyakoroltak, mondván: nem szeretnék tovább csökkenteni a jelöltek számát, mivel Tihanoszkaját is több, mint százezren támogatták.

 

BORÍTÓKÉP: Viktar Babarika (kép: Facebook), Aljakszandr Lukasenka (kép: Kreml) és Valerij Capkala (kép: Facebook)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

Normális, többségi kormánya az országnak már 593 napja nincsen. És nem úgy látszik, hogy ez a közeljövőben változna.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás