Kik a parlament legaktívabb képviselői? Íme a lista!

Szerző: Hutter Marianna
2020.07.14. 17:06

Vajon melyik politikus szólalt fel 635-ször is a parlamentben? És ki az, aki csak a tavaszi ciklusban majdnem 13 órát beszélt? Mutatjuk, kik a parlament leglelkesebb szónokai és indítványozói!

Kik a parlament legaktívabb képviselői? Íme a lista!

Arról már beszámolt az Azonnali, kik voltak a parlamenti idei tavaszi ciklusának leghallgatabb politikusai, már ha parlamenti felszólalásokról volt szó. Persze a mennyiség nem feltétlenül párosul minőséggel is, de azért következzenek most azok, akik a legaktívabbak voltak!

A parlament oldalának összesítése szerint a tavaszi ciklus leglelkesebb felszólalója az LMP frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt volt, aki 173 szor szólalt fel, és ez idő alatt majdnem 13 órán át beszélt összesen. Őt a KDNP-s Rétvári Bence követi 172 felszólalással és több mint 9 órányi beszéddel, míg a bronzérem szintén egy KDNP-s politikusé: Nacsa Lőrincé, aki ugyan csak 151-szer szólalt fel, de beszédei összesen több mint 10 órán át tartottak. Fontos, hogy a felszólalások számába nem számítanak benne a képviselők technikai jellegű megszólalásai. Érdekesség, hogy a nyolcadik legaktívabban felszólaló politikus maga Orbán Viktor miniszterelnök volt (ez részben valószínűleg a neki szóló kérdések és interpellációk megválaszolásának is köszönhető), míg a miniszterek közül a legtöbbet Szijjártó Péter külügyminiszter beszélt, aki a lista ötödik helyezettje lett.

A top tízbe egyébként öt kormánypárti és öt ellenzéki politikus fért be. 

Mit kapunk, ha 2018-tól nézzük a politkusok teljesítményét?

Leginkább hasonló neveket, de eltérő sorrendben, mint tavasszal. Itt ugyanis messze a KDNP-s Rétvári Bence bizonyult a legaktívabbnak 635 felszólalással, amelyek összesen több mint 36 órán át tartottak.

A második hely a jobbikos Z. Kárpát Dánielé 412 felszólalással (ami közel 33 órányi beszédet jelentett, míg a harmadik hely a KDNP-s Nacsa Lőrinccé, aki 354-szer szólalt fel (összesen több mint 22 órányi időtartamban). Ezen a top 10-es listán az LMP-s Keresztes László Lóránt már csak az ötödik helyen áll, Orbán Viktor a tizedik helyre csúszott, míg Szijjártó Péter már nem is szerepel. Itt egyébként már hat ellenzéki szerepel a legaktívabbak között, míg négy kormánypárti.

Írásban láthatatlanok a kormánypártok

Nagyon más eredményt kapunk, ha a képviselők írásos aktivitását vizsgáljuk, például azt, hogy hány törvény- vagy határozati javaslatot adtak be, vagy éppen hány írásbeli kérdést tettek fel. Ugyanis ha a képviselők önálló indítványait rangsoroljuk, az alábbi tíz képviselő a legaktívabb a 2018-as ciluskezdés óta:

1. Mesterházy Attila, MSZP, 1919 indítvány

2. Vadai Ágnes, DK, 1142 indítvány

3. Ungár Péter, LMP, 607 indítvány

4. Bangóné Borbély Ildikó, MSZP, 587 indítvány

5. Demeter Márta, LMP, 488 indítvány

6. Oláh Lajos, DK, 470 indítvány

7. Gurmai Zita, MSZP, 415 indítvány

8. Lukács László György, Jobbik, 361 indítvány

9. Tóth Bertalan, MSZP, 344 indítvány

10. Szabó Timea, Párbeszéd, 336 indítvány

Az indítványok tekintetében nemhogy a tíz legaktívabb képviselő között nincs kormánypárti, de a top 50-ben sem.

Legelőször a KDNP-s Nacsa Lőrinc szerepel a listán – még hozzá az 54. helyen 44 darab önálló indítvánnyal, míg utána a következő kormánypárti a fideszes Ágh Péter, akinek 33 önálló indítványa az 56. helyre volt elegendő.

Az ellenzéki politikusok aktivitása leginkább abból fakad, hogy rengeteg írásbeli kérdést intéznek a Fidesz-KDNP-sek felé, már az is igen megdobja az önálló indítványok számát, ha egy-egy témában megyénként külön kérdeznek rá egy-egy adatra. Nyilván az sem mindegy, hogy ha kevesebb indítványt is tesznek a kormánypárti politikusok, azokat a parlament szinte mindig el is fogadja, míg az ellenzéki törvényjavaslatokat általában tárgysorozatba se veszik.

Nektek számít még, mennyire aktívak a politikusok a parlamentben? Szavazzatok!

NYITÓKÉP: Rétvári Bence / Facebook, Z. Kárpát Dániel / Facebook, Nacsa Lőrinc / Facebook, Arató Gergely / Facebook, Keresztes László Lóránt / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek