+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik & Techet Péter
2020. július 12. vasárnap, 21:10
A várakozásoknak megfelelően szoros a verseny a lengyel elnöki székért Andrzej Duda államfő és kihívója, Rafał Trzaskowski között a lengyel elnökválasztás második fordulójában. Az első exit poll szolid Duda-győzelmet mutat, mindkét tábor ünnepelve fogadta a fej-fej melletti számokat.
Duda 50,4. Trzaskowski 49,6. Ezek az első exit poll számai a lengyel elnökválasztás második fordulójában, azaz az lett, amire mindenki várt: fej-fej melletti eredmény, hosszas várakozás a részeredményekre, szóval nem tudni semmit.

 

Duda az exit pollt látván az őt ünneplő tömegnek bejelentette, hogy nyert, kihívója pedig azt mondta az őt éltetőknek, hogy nyerni fog.

 

Itt percről percre követheted az eseményeket az Azonnalin.

 

Két héttel ezelőtt a regnáló nacionalista-konzervatív elnök Andrzej Duda a voksok 43,5 százalékát begyűjtve kapta a legtöbb szavazatot a lengyel elnökválasztás első fordulójában. Kihívója, Rafał Trzaskowski, a Polgári Platformban (PO) politizáló varsói főpolgármester 30,5 százalékos eredménnyel végzett a második helyen.

 

Az eredmény kifejezetten szoros eredményt vetített előre a második fordulóra, ugyanis a harmadik helyen végző, függetlenként induló egykori tévés, Szymon Hołownia, aki az első fordulóban a szavazatok 13,9 százalékát kapta, a második fordulóra beállt az ellenzéki Trzaskowski mögé. Ráadásul – ahogy az a Helyzetben is elhangzott, illetve elemzésben is olvasható volt az Azonnalin – a szélsőjobboldali Konfederacja jelöltjének, a 6,8 százalékot gyűjtő Krzysztof Bosaknak a szavazói sem volt egyértelmű, hogy a jelenlegi elnököt vagy ellenzéki kihívóját támogatják majd a második fordulóban.

 

A napközbeni részvételi adatokból kiderült, hogy rekordrészvétel van a második fordulóban, a lengyel választók 68,9 százaléka adta le a voksát. Továbbá úgy tűnt, hogy több olyan keleti vajdaságban is magasabb a részvétel, amely alapvetően inkább a kormánypártot támogatja. A mostani exit poll azonban éppen a két héttel ezelőtti tapasztalatokból kiindulva nem mond sok mindent: akkor az első exit pollok alapján szorosabb eredmény jött ki a két első jelölt között, majd reggelre, a szavazatok pontosabb összesítése után megugrott Duda előnye.

 

Trzaskowski jobban mozgósított, még a széljobb is mellette van

 

A lengyel exit poll nagyon részletes bontásban hozta az eredményéket. Az, hogy a nyugat-lengyelországi vajdaságokat (régiókat) megnyerte az ellenzéki jelölt, nem meglepetés, az egykori német területek mindig a jobbközép bázisát adják. A danzingi vajdaságban a jobbközép Trzaskowski a szavazatok kétharmadát is megszerezhette – legalábbis az exitpoll értelmében.

 

Kicsit meglepőbb, hogy a Varsó központú vajdaságban Trzaskowski kikapni látszik, holott ő Varsó polgármestere, valamint Varsó eleve ellenzéki fellegvár – igaz, a vajdasághoz nem csak a főváros tartozik. Duda a legjobb eredményét a kelet-lengyelországi, egyik legszegényebb vajdaságban, Kárpátalján hozta (nem összetévesztendő az ukrajnai Kárpátaljával): itt a regnáló államfő 72 százalék felett szerepelt.

 

Az Ipsos exitpollja a generációk szerint is megvizsgálta a két jelölt támogatóit: a legfiatalabb korosztályban Trzaskowski, a legöregebbek között pedig Duda hozta el a szavazatok kétharmadát.

 

Gyakorlatilag Duda csak az ötvén felettiek között tarolt, az annál fiatalabbak között a PiS jelöltje nagyon kikapott ellenzéki kihívójától.

 

A foglalkozások között Duda a munkásság és a parasztság között nyert csak (a parasztok között 80 százalék felett végzett), minden más foglalkozási csoportban Trzaskowskié az elsőség. A jövedelmi viszonyok alapján is az látható:

 

minél jobbmódúbb valaki, annál inkább ellenzéki.

 

Az Ipsos arra is kiváncsi volt az exitpollban, hogy az egyes pártok szavazói hogyan szavaztak. Itt talán az egyetlen kérdéses párt a szélsőjobboldali Konföderáció, elvégre ők hivatalosan ellenzékiek, de ideológiában közelebb állnak Dudához. Ezzel szemben kiderült:

 

a szélsőjobboldal szavazóinak több, mint 60 százaléka Trzaskowskit ikszelte.

 

A választás kimenetele szempontjából fontos az is, hogy a független Szymon Hołownia hívei követik-e jelöltjük felszólítását, és leszavaznak-e Trzaskowskire. 81 százalékuk tényleg követte az exitpoll szerint.

 

Azt lehet tehát mondani, hogy miközben Trzaskowski jól mozgósított, mert gyakorlatilag a PiS-szel szembeni ellenzék – ideológiától függetlenül – mögé állt fel, Duda a PiS alapbázisát (keletlengyel régiók, idősek, parasztok, szegény rétegek) tudta elvinni, de lehet, hogy ez is elég lesz a szoros győzelemhez.

 

FOTÓ: A politikusok Facebook-oldalai.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A figyelemfelkeltés érdekében még egy nemlétező appot is indított egy aktivistacsoport. Na de hogy áll Budapest közvécék tekintetében? Szavazz!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás