+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. július 12. vasárnap, 11:49
A koronavírus-járvány felfutása elleni intézkedéseket jelentett be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Itthon egyelőre nem indokoltak a korlátozások, de a külföldről hazatérőknek szerdától szigorítások lesznek, karanténkötelezettséget, illetve kötelező tesztet írnak elő a magyaroknak többek közt a Nagy-Britanniából, Szerbiából, Romániából, Ukrajnából való belépés esetén is. Utóbbiból külföldiek be se léphetnek.

Csütörtökön az M1-en Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő már arról beszélt, hogy összeült az operatív törzs, és elképzelhető, hogy ismét bizonyos szigorításokra kell majd számítani.

 

Aztán pénteken Orbán Viktor a Kossuth Rádióban már belengette, hogy napokon belül újra korlátozások jöhetnek a nagyobb számú koronavírus-fertőzések elkerülése érdekében. Bár Magyarországon a hivatalos adatok szerint hetek óta csak néhány új esetet regisztrálnak (az aktív esetek száma jelenleg 603), a környező országok közül Horvátországban, Romániában és Szerbiában is ismét jelentősen növekedett a koronavírusos betegek száma.

 

Ugyanaznap erősített rá a miniszterelnök szavaira Kásler Miklós EMMI-miniszter, aki a minisztérium Facebook-oldalán megosztott videóban beszélt arról, hogy meglátása szerint

 

„a környezetünkben elindult a második hullám, vagy ha úgy tetszik, az első hullám második fázisa erősödött fel. Ez a helyzet az én megítélésem szerint nagyon hasonlít a márciusi eleji helyzethez”.

 

Ezek után szombaton arról érkezett hír, hogy vasárnap Gulyás Gergely konkrét, a koronavírus terjedését akadályozó intézkedéseket jelent be.

 

Ez most meg is történt, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az alábbi döntéseket ismertette:

 

+ hazai korlátozások bevezetése nem indokolt, mert a fertőzések száma itthon csökken;

 

+ három kategóriába sorolják a külföldi országokat: zöld (alacsony fertőzöttségű), sárga (kevésbé súlyos) és piros (súlyos);

 

+ magyar és nem magyar állampolgárokra eltérő szabályok vonatkoznak;

 

+ sárga vagy piros jelzésű országból érkezve (átutazás esetén is) a magyarokat egészségügyi ellenőrzés alá vetik, ha fertőzésgyanúsak, 14 napos karanténba vonulnak. Ha nem gyanúsak, akkor is karanténba kell menniük, hacsak az elmúlt öt napból 48 óra különbséggel nem tudnak felmutatni két negatív koronavírustesztet;

 

+ külföldiek esetén sárga országból megegyeznek a feltételek, piros jelzésű országból viszont nincs lehetőség belépni Magyarország területére;

 

+ az áruforgalom és a tranzitforgalom, illetve a hivatalos utak nem esnek a szabályozás alá, de ezekben az esetekben is sor kerülhet vizsgálatra. Ahogy a zöld országokból történő beutazás esetén is bármikor előfordulhat szúrópróbaszerű ellenőrzés;

 

+ különös esetekben az országos rendőrfőkapitány adhat felmentést a karanténkötelezettség alól;

 

+ a kormány rendszeresen felülvizsgálja majd az országok listáját, sürgős esetben azonnal változtat egy-egy ország besorolásán;

 

+ a jelenleg

 

sárga jelzést kapó országok az EU-ból Bulgária, Portugália, Románia és Svédország,

 

az unión kívüliek közül pedig Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az Egyesült Államok;

 

+ piros jelzésűek Európában: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Ukrajna, Montenegró és Moldova;

 

+ az ázsiai, afrikai és dél-amerikai országok gyakorlatilag mind pirosak, Ausztráliával és Óceániával együtt;

 

+ egyelőre Horvátország az emelkedő fertőzésszámok ellenére is a zöld kategóriában marad;

 

Augusztus elsejéig vállalja a kormány a teszteléssel kapcsolatos költségeket, ezután azonban mindenkinek magának kell állnia a tesztelés költségeit, ha el akarja kerülni a karanténba vonulást. Gulyás ezt azzal indokolta: egyéni felelősség a külföldre utazás.

 

Azt is elmondta: július közepén dönt a kormány arról, megtartják-e az augusztus 20-i ünnepségeket.

 

Szerdán 0 órától élnek majd a most bejelentett új szabályok.

 

CÍMLAPKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Drasztikusan megnőtt a darázsfészkek száma Franciaországban, azért is, mert a karantén alatt az emberek nem pusztították el a fészkeiket.

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal?

Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült: jogi doktori dolgozatának jelentős része plágium. Azóta egy brit egyetemen doktorit szerzett megint.

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás