+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. július 12. vasárnap, 11:49
A koronavírus-járvány felfutása elleni intézkedéseket jelentett be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Itthon egyelőre nem indokoltak a korlátozások, de a külföldről hazatérőknek szerdától szigorítások lesznek, karanténkötelezettséget, illetve kötelező tesztet írnak elő a magyaroknak többek közt a Nagy-Britanniából, Szerbiából, Romániából, Ukrajnából való belépés esetén is. Utóbbiból külföldiek be se léphetnek.

Csütörtökön az M1-en Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő már arról beszélt, hogy összeült az operatív törzs, és elképzelhető, hogy ismét bizonyos szigorításokra kell majd számítani.

 

Aztán pénteken Orbán Viktor a Kossuth Rádióban már belengette, hogy napokon belül újra korlátozások jöhetnek a nagyobb számú koronavírus-fertőzések elkerülése érdekében. Bár Magyarországon a hivatalos adatok szerint hetek óta csak néhány új esetet regisztrálnak (az aktív esetek száma jelenleg 603), a környező országok közül Horvátországban, Romániában és Szerbiában is ismét jelentősen növekedett a koronavírusos betegek száma.

 

Ugyanaznap erősített rá a miniszterelnök szavaira Kásler Miklós EMMI-miniszter, aki a minisztérium Facebook-oldalán megosztott videóban beszélt arról, hogy meglátása szerint

 

„a környezetünkben elindult a második hullám, vagy ha úgy tetszik, az első hullám második fázisa erősödött fel. Ez a helyzet az én megítélésem szerint nagyon hasonlít a márciusi eleji helyzethez”.

 

Ezek után szombaton arról érkezett hír, hogy vasárnap Gulyás Gergely konkrét, a koronavírus terjedését akadályozó intézkedéseket jelent be.

 

Ez most meg is történt, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az alábbi döntéseket ismertette:

 

+ hazai korlátozások bevezetése nem indokolt, mert a fertőzések száma itthon csökken;

 

+ három kategóriába sorolják a külföldi országokat: zöld (alacsony fertőzöttségű), sárga (kevésbé súlyos) és piros (súlyos);

 

+ magyar és nem magyar állampolgárokra eltérő szabályok vonatkoznak;

 

+ sárga vagy piros jelzésű országból érkezve (átutazás esetén is) a magyarokat egészségügyi ellenőrzés alá vetik, ha fertőzésgyanúsak, 14 napos karanténba vonulnak. Ha nem gyanúsak, akkor is karanténba kell menniük, hacsak az elmúlt öt napból 48 óra különbséggel nem tudnak felmutatni két negatív koronavírustesztet;

 

+ külföldiek esetén sárga országból megegyeznek a feltételek, piros jelzésű országból viszont nincs lehetőség belépni Magyarország területére;

 

+ az áruforgalom és a tranzitforgalom, illetve a hivatalos utak nem esnek a szabályozás alá, de ezekben az esetekben is sor kerülhet vizsgálatra. Ahogy a zöld országokból történő beutazás esetén is bármikor előfordulhat szúrópróbaszerű ellenőrzés;

 

+ különös esetekben az országos rendőrfőkapitány adhat felmentést a karanténkötelezettség alól;

 

+ a kormány rendszeresen felülvizsgálja majd az országok listáját, sürgős esetben azonnal változtat egy-egy ország besorolásán;

 

+ a jelenleg

 

sárga jelzést kapó országok az EU-ból Bulgária, Portugália, Románia és Svédország,

 

az unión kívüliek közül pedig Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az Egyesült Államok;

 

+ piros jelzésűek Európában: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Ukrajna, Montenegró és Moldova;

 

+ az ázsiai, afrikai és dél-amerikai országok gyakorlatilag mind pirosak, Ausztráliával és Óceániával együtt;

 

+ egyelőre Horvátország az emelkedő fertőzésszámok ellenére is a zöld kategóriában marad;

 

Augusztus elsejéig vállalja a kormány a teszteléssel kapcsolatos költségeket, ezután azonban mindenkinek magának kell állnia a tesztelés költségeit, ha el akarja kerülni a karanténba vonulást. Gulyás ezt azzal indokolta: egyéni felelősség a külföldre utazás.

 

Azt is elmondta: július közepén dönt a kormány arról, megtartják-e az augusztus 20-i ünnepségeket.

 

Szerdán 0 órától élnek majd a most bejelentett új szabályok.

 

CÍMLAPKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nyithassanak meg korlátozottan a múzeumok, állatkertek, vendéglátó helyek, szállodák, színházak, mozik – Ujhelyi István ezt kéri a kormánytól.

Nem teljes kapacitással ugyan, de október óta végre újra üzemelhetnek. Ha a járványhelyzet is engedi, akkor második félévtől kinyitnak az iskolák is az országban.

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás