Kétszer többen halhattak meg májusban koronavírusban Oroszországban, mint amit akkor beismertek

Szerző: Illés Gergő
2020.07.11. 09:24

A statisztikai hivatal legalábbis már teljesen más adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében, mint amit az egészségügyi hatóságok állítottak.

Kétszer többen halhattak meg májusban koronavírusban Oroszországban, mint amit akkor beismertek

Jóval több oroszországi áldozata lehet a koronavírusnak, mint amennyit a hatóságok előzetesen bevallottak – erre enged legalábbis következtetni az orosz állami statisztikai hivatal pénteki jelentése, amely többek között közölte, hogy csak májusban 7444 ember halt meg a koronavírus miatt, írja az RBC.

Ez több, mint a kétszerese annak a 3633 főnek, amiről az akkori híradások még szóltak.

Az utóbbi adatot az egészségügyi hatóságok jelentették májusban, a statisztikai hivatal Roszsztat viszont ehhez képest két hónnappal később ugyan, de szintén elkészítette a saját adatbázisát a májusi demográfiai adatokról. A Roszsztat jelentése szerint 5644 embernél a koronavírus volt a halál elsődleges okozója, de a statisztikai hivatal úgy számol, volt még 1800 halott, ahol szintén a vírust okolják a halálozásért, habár azt az analízis nem erősítette meg.

Így jön ki a 7444 fős becslés, amely bárhonnan nézve is jóval több az eredetileg közölteknél.

További 5008 halálozás esetében az áldozatok szervezetében szintén jelen volt a vírus, de ők más betegségek miatt haltak meg, 1530 fő esetében pedig katalizátorként rosszabbíthatta a helyzetet a COVID-19. Volt még további 3478 fő, akik bár megfertőződtek, de a halálukban a koronavírus jelenléte nem játszott szerepet.

Oroszországot sok kritika érte a kiugróan alacsony halálozási rátáiért – áprilisban ez még az 1 százalékot sem érte el, de még most is csupán 1,54 százalékos. Eközben a hasonlóan fertőzött országokban ránézésre sokkal rosszabb a mortalitási ráta, az Egyesült Államokban 4,15, Spanyolországban 9,44, az Egyesült Királyságban pedig 15,5 százalékos.

Így sokan úgy vélték, Oroszország hamisítja a statisztikákat, valójában viszont arról van szó, hogy egyszerűen másképp számolták azokat: a koronavírus áldozataiként csak azokat számolták el, akiknél egyértelműen a vírus volt a halál okozója, de ahol a vírus jelen volt, és hozzájárulhatott a halálhoz – de az orvosok szerint nem az volt a halál esődleges oka – azt már más kategóriákba tették. Így egy kis statisztikai trükközés is kellett a kiugróan alacsony adatokhoz.

De még a Roszsztat adataival számolva is legfeljebb 4,1 százalékos mortalitást kapunk,

ezt Tatjana Golikova miniszterelnök-helyettes úgy kommentálta, hogy ha csak azokat az eseteket nézzük, ahol a COVID volt a halál fő oka, úgy már csak 2,5 százalékos az arányszám.

A hosszú karantén után viszont úgy néz ki, a március 27-i nemzetközi repülőjáratok letiltása óta először hamarosan Oroszország is újranyit, Golikova szerint július 15-ével újraindulhat a nemzetközi utazás. Az oroszok azon államok polgárait engednék viszont csak be, ahol a koronavírus-esetek száma nem haladja meg a negyvenet százezer főre vetítve, ahol az esetszámok növekedése az elmúlt két hétben nem ment egy százalék fölé, és ahol a vírus reprodukciós rátája is egy alatt marad. Még így is kell viszont egy 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt, hogy a hatóságok beengedjék a külföldieket Oroszországba.

BORÍTÓKÉP: Kreml.ru

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek