+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. július 11. szombat, 09:24
A statisztikai hivatal legalábbis már teljesen más adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében, mint amit az egészségügyi hatóságok állítottak.

Jóval több oroszországi áldozata lehet a koronavírusnak, mint amennyit a hatóságok előzetesen bevallottak – erre enged legalábbis következtetni az orosz állami statisztikai hivatal pénteki jelentése, amely többek között közölte, hogy csak májusban 7444 ember halt meg a koronavírus miatt, írja az RBC.

 

Ez több, mint a kétszerese annak a 3633 főnek, amiről az akkori híradások még szóltak.

 

Az utóbbi adatot az egészségügyi hatóságok jelentették májusban, a statisztikai hivatal Roszsztat viszont ehhez képest két hónnappal később ugyan, de szintén elkészítette a saját adatbázisát a májusi demográfiai adatokról. A Roszsztat jelentése szerint 5644 embernél a koronavírus volt a halál elsődleges okozója, de a statisztikai hivatal úgy számol, volt még 1800 halott, ahol szintén a vírust okolják a halálozásért, habár azt az analízis nem erősítette meg.

 

Így jön ki a 7444 fős becslés, amely bárhonnan nézve is jóval több az eredetileg közölteknél.

 

További 5008 halálozás esetében az áldozatok szervezetében szintén jelen volt a vírus, de ők más betegségek miatt haltak meg, 1530 fő esetében pedig katalizátorként rosszabbíthatta a helyzetet a COVID-19. Volt még további 3478 fő, akik bár megfertőződtek, de a halálukban a koronavírus jelenléte nem játszott szerepet.

 

Oroszországot sok kritika érte a kiugróan alacsony halálozási rátáiért – áprilisban ez még az 1 százalékot sem érte el, de még most is csupán 1,54 százalékos. Eközben a hasonlóan fertőzött országokban ránézésre sokkal rosszabb a mortalitási ráta, az Egyesült Államokban 4,15, Spanyolországban 9,44, az Egyesült Királyságban pedig 15,5 százalékos.

 

Így sokan úgy vélték, Oroszország hamisítja a statisztikákat, valójában viszont arról van szó, hogy egyszerűen másképp számolták azokat: a koronavírus áldozataiként csak azokat számolták el, akiknél egyértelműen a vírus volt a halál okozója, de ahol a vírus jelen volt, és hozzájárulhatott a halálhoz – de az orvosok szerint nem az volt a halál esődleges oka – azt már más kategóriákba tették. Így egy kis statisztikai trükközés is kellett a kiugróan alacsony adatokhoz.

 

De még a Roszsztat adataival számolva is legfeljebb 4,1 százalékos mortalitást kapunk,

 

ezt Tatjana Golikova miniszterelnök-helyettes úgy kommentálta, hogy ha csak azokat az eseteket nézzük, ahol a COVID volt a halál fő oka, úgy már csak 2,5 százalékos az arányszám.

 

A hosszú karantén után viszont úgy néz ki, a március 27-i nemzetközi repülőjáratok letiltása óta először hamarosan Oroszország is újranyit, Golikova szerint július 15-ével újraindulhat a nemzetközi utazás. Az oroszok azon államok polgárait engednék viszont csak be, ahol a koronavírus-esetek száma nem haladja meg a negyvenet százezer főre vetítve, ahol az esetszámok növekedése az elmúlt két hétben nem ment egy százalék fölé, és ahol a vírus reprodukciós rátája is egy alatt marad. Még így is kell viszont egy 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt, hogy a hatóságok beengedjék a külföldieket Oroszországba.

 

BORÍTÓKÉP: Kreml.ru

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás