+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2020. július 9. csütörtök, 12:24
Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írta egy cseh és egy finn néppárti EP-képviselő.

Az Európai Unió törvényhozásában már egy ideje napirenden van egy javaslat, mely szerint felfüggeszthetők lennének az EU-s támogatások olyan tagállamoknak, ahol olyan, „rendszerszintű jogállamiságsértések” történnek, amelyek „az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik” – sok minden tartozhat ide, az olyan esetek bizonyosan, amikor az EU-s pénzekkel való visszaélésekkel kapcsolatban a nagy nehezen indult nyomozásokat is  megszüntetik egy tagállamban.

 

Liberális és zöld EP-képviselők az utóbbi időben rendszeresen követelik, hogy Magyarországnak ne fizessenek EU-s pénzeket, mondván, azok úgyis csak Orbán és körei zsebében landolnak. Most azonban a néppártiak is határozottan kezdték követelni ugyanezt, még ha Magyarországot konkrétan nem is nevesítették.

 

Mindez azért említésre méltó, mert ugyan a Fidesz már több, mint egy éve fel van függesztve a jobbközép pártcsaládban, de mégiscsak ennek a pártcsaládnak a tagja még mindig. 

 

A cseh Tomáš Zdechovský és a finn Petri Sarvamaa néppárti EP-képviselők szerint kiadott közlemény szerint minden tagállamnak, amely EU-s pénzeket akar kapni, ragaszkodnia kell a demokrácia és a jogállamiság alapvető elveihez, ennek feltételnek kell lennie.

 

Az EU nem bankautomata azon tagállamok számára, akik nem tartják be az alapvető szabályokat

 

írták. Zdechovský azt is egyértelművé tette, hogy nem csak az EU-s pénzek szabálytalan felhasználására vonatkoztatják ezt, hanem arra is, ha egy tagállamban aláássák a bíróságok vagy a média függetlenségét.

 

A fent említett, a kifizetések felfüggesztését lehetővé tévő EU-s jogszabály-javaslatról egyébként csütörtök délután is vitázik az Európai Parlament plenáris ülése. Az Európai Néppárt frakciója a következő többéves pénzügyi keret lényegi részének tartja ezt.

 

Sarvamaa, aki a javaslatot az Európai Parlament részéről tárgyalja, sérelmezte, hogy a tagállami minisztereket alkotó Tanács (amely intézménnyel közösen tudja a jogalkotási javaslatokat az EP elfogadni) tavaly óta nem lép semmit az ügyben. Utalt arra is, hogy a tagállami állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsc elnöke, Charles Michel enyhítene a javaslaton, hiszen felemelné a Tanácsban szükséges többséget a pénzügyi szankciók alkalmazásához.

 

Ezzel kapcsolatban Sarvamaa azt üzente a tagállamoknak: ne várják a tagállamok az Európai Parlamenttől, hogy rányomja a pecsétet arra, amit kész tényekként az orra alá tesznek. 

 

FOTÓ: Baloldalt Sarvamaa, jobboldalt Zdechovský / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az eheti Helyzet!

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

Az iskolák nagy részében meg bevezetik a távoktatást.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás