Már néppárti politikusok is azt követelik: ne kapjon több EU-s pénzt az a tagállam, ahol leépítik a jogállamot

Szerző: Bakó Bea
2020.07.09. 12:24

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írta egy cseh és egy finn néppárti EP-képviselő.

Már néppárti politikusok is azt követelik: ne kapjon több EU-s pénzt az a tagállam, ahol leépítik a jogállamot

Az Európai Unió törvényhozásában már egy ideje napirenden van egy javaslat, mely szerint felfüggeszthetők lennének az EU-s támogatások olyan tagállamoknak, ahol olyan, „rendszerszintű jogállamiságsértések” történnek, amelyek „az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik” – sok minden tartozhat ide, az olyan esetek bizonyosan, amikor az EU-s pénzekkel való visszaélésekkel kapcsolatban a nagy nehezen indult nyomozásokat is  megszüntetik egy tagállamban.

Liberális és zöld EP-képviselők az utóbbi időben rendszeresen követelik, hogy Magyarországnak ne fizessenek EU-s pénzeket, mondván, azok úgyis csak Orbán és körei zsebében landolnak. Most azonban a néppártiak is határozottan kezdték követelni ugyanezt, még ha Magyarországot konkrétan nem is nevesítették.

Mindez azért említésre méltó, mert ugyan a Fidesz már több, mint egy éve fel van függesztve a jobbközép pártcsaládban, de mégiscsak ennek a pártcsaládnak a tagja még mindig. 

A cseh Tomáš Zdechovský és a finn Petri Sarvamaa néppárti EP-képviselők szerint kiadott közlemény szerint minden tagállamnak, amely EU-s pénzeket akar kapni, ragaszkodnia kell a demokrácia és a jogállamiság alapvető elveihez, ennek feltételnek kell lennie.

Az EU nem bankautomata azon tagállamok számára, akik nem tartják be az alapvető szabályokat

írták. Zdechovský azt is egyértelművé tette, hogy nem csak az EU-s pénzek szabálytalan felhasználására vonatkoztatják ezt, hanem arra is, ha egy tagállamban aláássák a bíróságok vagy a média függetlenségét.

A fent említett, a kifizetések felfüggesztését lehetővé tévő EU-s jogszabály-javaslatról egyébként csütörtök délután is vitázik az Európai Parlament plenáris ülése. Az Európai Néppárt frakciója a következő többéves pénzügyi keret lényegi részének tartja ezt.

Sarvamaa, aki a javaslatot az Európai Parlament részéről tárgyalja, sérelmezte, hogy a tagállami minisztereket alkotó Tanács (amely intézménnyel közösen tudja a jogalkotási javaslatokat az EP elfogadni) tavaly óta nem lép semmit az ügyben. Utalt arra is, hogy a tagállami állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsc elnöke, Charles Michel enyhítene a javaslaton, hiszen felemelné a Tanácsban szükséges többséget a pénzügyi szankciók alkalmazásához.

Ezzel kapcsolatban Sarvamaa azt üzente a tagállamoknak: ne várják a tagállamok az Európai Parlamenttől, hogy rányomja a pecsétet arra, amit kész tényekként az orra alá tesznek. 

FOTÓ: Baloldalt Sarvamaa, jobboldalt Zdechovský / Európai Parlament

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek