+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2020. július 9. csütörtök, 12:24
Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írta egy cseh és egy finn néppárti EP-képviselő.

Az Európai Unió törvényhozásában már egy ideje napirenden van egy javaslat, mely szerint felfüggeszthetők lennének az EU-s támogatások olyan tagállamoknak, ahol olyan, „rendszerszintű jogállamiságsértések” történnek, amelyek „az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik” – sok minden tartozhat ide, az olyan esetek bizonyosan, amikor az EU-s pénzekkel való visszaélésekkel kapcsolatban a nagy nehezen indult nyomozásokat is  megszüntetik egy tagállamban.

 

Liberális és zöld EP-képviselők az utóbbi időben rendszeresen követelik, hogy Magyarországnak ne fizessenek EU-s pénzeket, mondván, azok úgyis csak Orbán és körei zsebében landolnak. Most azonban a néppártiak is határozottan kezdték követelni ugyanezt, még ha Magyarországot konkrétan nem is nevesítették.

 

Mindez azért említésre méltó, mert ugyan a Fidesz már több, mint egy éve fel van függesztve a jobbközép pártcsaládban, de mégiscsak ennek a pártcsaládnak a tagja még mindig. 

 

A cseh Tomáš Zdechovský és a finn Petri Sarvamaa néppárti EP-képviselők szerint kiadott közlemény szerint minden tagállamnak, amely EU-s pénzeket akar kapni, ragaszkodnia kell a demokrácia és a jogállamiság alapvető elveihez, ennek feltételnek kell lennie.

 

Az EU nem bankautomata azon tagállamok számára, akik nem tartják be az alapvető szabályokat

 

írták. Zdechovský azt is egyértelművé tette, hogy nem csak az EU-s pénzek szabálytalan felhasználására vonatkoztatják ezt, hanem arra is, ha egy tagállamban aláássák a bíróságok vagy a média függetlenségét.

 

A fent említett, a kifizetések felfüggesztését lehetővé tévő EU-s jogszabály-javaslatról egyébként csütörtök délután is vitázik az Európai Parlament plenáris ülése. Az Európai Néppárt frakciója a következő többéves pénzügyi keret lényegi részének tartja ezt.

 

Sarvamaa, aki a javaslatot az Európai Parlament részéről tárgyalja, sérelmezte, hogy a tagállami minisztereket alkotó Tanács (amely intézménnyel közösen tudja a jogalkotási javaslatokat az EP elfogadni) tavaly óta nem lép semmit az ügyben. Utalt arra is, hogy a tagállami állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsc elnöke, Charles Michel enyhítene a javaslaton, hiszen felemelné a Tanácsban szükséges többséget a pénzügyi szankciók alkalmazásához.

 

Ezzel kapcsolatban Sarvamaa azt üzente a tagállamoknak: ne várják a tagállamok az Európai Parlamenttől, hogy rányomja a pecsétet arra, amit kész tényekként az orra alá tesznek. 

 

FOTÓ: Baloldalt Sarvamaa, jobboldalt Zdechovský / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás