Orbán, Vučić és Janša megbeszélték fáradt arccal, hogy nagyon hiányzik nekik a tisztelet

Szerző: Techet Péter
2020.07.08. 12:00

A Fidesz-közeli Polgári Magyarországért Alapítvány online konferenciát rendezett az európai politika előtt álló kihívásokról. Orbán Viktor mellett Aleksandar Vučić szerb elnököt és Janez Janša szlovén miniszterelnököt kérték fel rövid referátumokra. Az élő kapcsolás a szovjet blokkba tartozó országvezetők találkozói utáni nyilatkozatokat idézte. Meglepő gondolatra, de nagyon gondolatra se számítson senki. Fontosabb témák voltak: tisztelet, migráció, we don't need big money, kulturális marxizmus, és ismét tisztelet.

Orbán, Vučić és Janša megbeszélték fáradt arccal, hogy nagyon hiányzik nekik a tisztelet

A Polgári Magyarországért Alapítvány konferenciáját François-Xavier Bellamy, a francia jobboldali Republikánusok európai parlamenti képviselője vezette fel, aki a beszélgetés végére se tanulta meg, hogyan kell a szlovén kormányfő nevét kiejteni.

A filozófus végzettségű politikus, akinek vezetésével tavaly májusban a francia jobbközép történelme legrosszabb választási eredményét érte el, a progresszió gondolatát kritizálta. A haladás eszméje vezetett szerinte oda, hogy ma „nincs szükség vezetőkre, csak szakértőkre, nincs társadalom, csak fogyasztók”. Majd felsorolt még sok pár hasonló kultúrpesszimista közhelyet. Bellamy ezután

felszólított „a nominalista forradalom ellen”, bár nem biztos, hogy minden néző pontosan értette, mire utal a filozófus-politikus.

Bellamy azt hangsúlyozta, hogy „a jelenlegi válság döntést igényel”. Kiállt amellett, hogy az európai gazdasági térből geopolitikai aktor legyen, amely „a környezetvédelem ügyét” is jobban szolgálja. Szerinte Europát nem csak az érdekek, hanem a közös kultúra, a közös „zsidó-keresztény hagyomány” tartja össze. Egyben azt hangsúlyozta, hogy nincs ellentmondás a hagyomány és az egyéni szabadsag között.

Orbán Viktor több Facebook-követője is ekkor már fordítást kért. Mások pedig szerbül buzizták vagy magyarul kőhalmizoltánozták az első hozzászólót, a végtelenül szomorú arccal beszélő Aleksandar Vučić szerb államfőt.

Nem kell a big money

Vučić kiállt Orbán mellett, akit szerinte sokan támadnak, de ő megígérte: nem fogja.

Vučić felpanaszolta, hogy nem kap elég tiszteletet ő sem, mert – ahogy Orbánt idézte – „mi nem vagyunk tagjai a klubnak”.

De a szerb elnök igenis elvárja, hogy a különbségek is legyenek elfogadva. Vučić dicsérte Szerbia és Magyarország gazdasági teljesítményét. Azt hangsúlyozta, hogy nem kérik „a nagy pénzt”, csak együttműködést és (újra) tiszteletet várnak el. Vučić is elmondta, hogy jelenleg vezetőkre van szükség, nem bürokratákra, majd még hosszan ecsetelte megint, hogy tisztelni kell egymást, Szerbia ugyanis tiszteli Magyarországot, és Magyarország is tiszteli Szerbiát.

A SZERB ELNÖK

Szlovéniában realizmust akarnak

Ezután Bellamy többszöri nekifutásra kimondta (noha helytelenül) Janez Janša nevét, így ő jelentkezett be másodiknak Laibachból (Ljubljanából). A börtönviselt szlovén miniszterelnök gratulált Vučićnak a győzelméhez, és köszönetet mondott Orbánnak a konferenciáért.

Az egy EU-ról szóló tankönyvet az asztalára helyező Janša felidézte, hogy véget értek az aranyévek Európában, majd ő is a migráció és tisztelet kérdéseire tért rá monomániásan. Janša szerint nincs most itt az ideje annak, hogy Európa megújulásáról beszéljenek, mert szerinte nem új víziókra, hanem stabilitásra, realista, pragmatikus lépésekre van szükség.

Janša kitért „a kulturális marxizmusra” is,

mert a kommunisták Marx óta a vallásra, a családra és a magántulajdonra veszélyt jelentenek. A „kulturális marxizmust” veszi észre számos nemzetközi intézményben. Szerinte „minél kevesebb szavazatot kap valaki, annál inkább beszél demokráciáról” – bár az nem derült ki, ebben mi lenne a rossz. Janša „egységes frontot” szorgalmazott ezen tendenciákkal szemben. Azt hangsúlyozta, hogy „a család a társadalom alapja”, és ezért családbarát politikára van szükség. Eleve arra szólított fel, hogy „harcoljunk a szabadságunkért, az életmódunkért”. Majd ő is hosszan beszélt arról, hogy nem tisztelik eléggé, de elvárná, hogy tiszteljék.

A SZLOVÉN MINISZTERELNÖK

Mr. Freedomfighter

Bellamy ezután Orbánt szólította, aki a francia politikus szerint „egyike a szabadságharcosoknak”.

Orbán biztosította az eddig végig tiszteletért könyörgő Janšát és Vučićot, hogy Magyarországon nagy tiszteletnek örvendenek.

Orbán szerint Janšát a magyarok „a kommunizmus elleni legnagyobb harcosként” ismerik. Azt elfelejtette mondani, hogy Janša valójában az ifjúkommunista Mladina hetilap újságírójaként kezdte pályafutását az 1980-as években. Vučićot pedig Orbán szerint azért tisztelik a magyarok, mert „feltette Szerbiát a térképre”. Orbán szerint ebbe a díszes társaságba csak Angela Merkel lenne még való, mert egyetlen másik nyugat-európai politikusnak sincs annyi „szabadságharcos tapasztalata”, mint neki és két balkáni kollégájának.

Orbán szerint Európában új korszak jött el, a jóléti (welfare) államot a munkaalapú (workfare) társadalomnak kell felváltania.

A magyar miniszterelnök szerint két alternatíva áll ma Európa előtt. Az egyiket progresszivista, balliberális, Budapestről nézve „félig marxista” koncepciónak tartja, amely szerinte tagadja a nemzet és a család fontosságát. Ezzel szemben állna az a koncepció, amely a keresztény hagyományon alapszik, ez szerinte a nemzetet és a családot támogatja, és alapvetően antikommunista. Orbán szerint a két koncepció élesen szemben áll egymással.

Szerinte a megoldás az, hogy – nem fogjátok kitalálni – „tisztelni kell egymást”.

Azaz szerinte a nyugatiak ne mondják meg a keletieknek, hogyan éljenek.

Orbán szólt az Európai Bizottság azon tervéről is röviden, hogy hitelt felvéve azt direkt támogatásként osztaná el a koronavírus alatt bajba jutott országok között. Orbán szerint ez nem elfogadható, ő a pénzt hitelként osztaná vissza a tagállamok között, szerinte eleve a a gazdasági teljesítmény és a versenyképesség erősítése a fontos.

A MAGYAR KORMÁNYFŐ

Bellamy azzal zárta „a vitát” (noha semmiféle vita, de még párbeszéd se zajlott a politikusok között), hogy „folytassuk ezt a beszélgetést”, és azt kívánja, ebben „más aktorok is” vegyenek részt. Ő már nem tért ki a tisztelet kérdésére.

Olvasd el a témában Illés Gergő véleménycikkét is!

FOTÓK: Orbán Viktor Facebook-oldala

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek