Most, hogy vége a járványnak, megkérdezzük: kire szavaznál?

2020.07.08. 09:00

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt olvasóink körében!

Most, hogy vége a járványnak, megkérdezzük: kire szavaznál?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Január 1-jén még rendkívül optimistán láttuk 2020-at szerkesztőségileg, olyanokat gondoltunk róla, mint hogy az ország kipiheni majd az elmúlt évek választási kampányait, Európa-bajnokságot rendezünk Budapesten, utazgatunk mindenhova. Ehhez képest – Kínának, az összedolgozásra képtelen európai vezetőknek és egy kicsit a globalizációnak köszönhetően – az elmúlt hónapokat kijárási korlátozások között éltük le, minden érdemi rendezvény elmaradt és le lett fújva előre, utazni és nyaralást tervezni pedig a különböző második hullámok és az ezekre különbözően reagáló kormányok miatt sokkal bonyolultabb lett, mint eddig.

A koronavírus-járvány minden kormányból és európai vezetőből azt hozta ki, mi lényege:

Orbán Viktor valódi nemzeti egység helyett inkább az ellenzék további fúrásán dolgozott, legjobb barátja, Aleksandar Vučić szerb elnök konkrétan még a számokat is meghamisíttatta a hatóságokkal, Sebastian Kurz osztrák kancellár simán bemondta az osztrák parlamentben, hogy mindenki az ő válságkezelésüket irigyli, miközben a kontinens jórésze nekik köszönhette a koronavírust, Igor Matovič szlovák kormányfő teljesen lekapcsolta volna komplett Szlovákiát hetekig, a lengyel kormánypárt pedig feláldozta volna az állami postavállalat dolgozóit is, csak hogy valahogy megszavazza újra a nép a bábjukat elnöknek. (Vasárnap dől majd el ez a küzdelem.)

A legtöbb helyen persze így is működött az ún. koronabónusz, vagyis az, hogy a lakosság az éppen regnáló, válságkezelő párthoz húz: ezt látni Németországban, ahol gyakorlatilag CDU-s belvita lett abból, legyenek-e lazítások és ha igen, milyenek, Ausztriában, Horvátországban, Máltán, és itt fel lehetne sorolni még vagy húsz országot, köztük akár Magyarországot is.

De mondd el inkább te: az elmúlt hónapok teljesítménye alapján melyik magyarországi pártra szavaznál, ha most vasárnap kellene?

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek