+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. július 8. szerda, 09:00
Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt olvasóink körében!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Január 1-jén még rendkívül optimistán láttuk 2020-at szerkesztőségileg, olyanokat gondoltunk róla, mint hogy az ország kipiheni majd az elmúlt évek választási kampányait, Európa-bajnokságot rendezünk Budapesten, utazgatunk mindenhova. Ehhez képest – Kínának, az összedolgozásra képtelen európai vezetőknek és egy kicsit a globalizációnak köszönhetően – az elmúlt hónapokat kijárási korlátozások között éltük le, minden érdemi rendezvény elmaradt és le lett fújva előre, utazni és nyaralást tervezni pedig a különböző második hullámok és az ezekre különbözően reagáló kormányok miatt sokkal bonyolultabb lett, mint eddig.

 

A koronavírus-járvány minden kormányból és európai vezetőből azt hozta ki, mi lényege:

 

Orbán Viktor valódi nemzeti egység helyett inkább az ellenzék további fúrásán dolgozott, legjobb barátja, Aleksandar Vučić szerb elnök konkrétan még a számokat is meghamisíttatta a hatóságokkal, Sebastian Kurz osztrák kancellár simán bemondta az osztrák parlamentben, hogy mindenki az ő válságkezelésüket irigyli, miközben a kontinens jórésze nekik köszönhette a koronavírust, Igor Matovič szlovák kormányfő teljesen lekapcsolta volna komplett Szlovákiát hetekig, a lengyel kormánypárt pedig feláldozta volna az állami postavállalat dolgozóit is, csak hogy valahogy megszavazza újra a nép a bábjukat elnöknek. (Vasárnap dől majd el ez a küzdelem.)

 

A legtöbb helyen persze így is működött az ún. koronabónusz, vagyis az, hogy a lakosság az éppen regnáló, válságkezelő párthoz húz: ezt látni Németországban, ahol gyakorlatilag CDU-s belvita lett abból, legyenek-e lazítások és ha igen, milyenek, Ausztriában, Horvátországban, Máltán, és itt fel lehetne sorolni még vagy húsz országot, köztük akár Magyarországot is.

 

De mondd el inkább te: az elmúlt hónapok teljesítménye alapján melyik magyarországi pártra szavaznál, ha most vasárnap kellene?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás