Miért estek neki a rendőrök a Koszovót kiáltozó tüntetőknek Belgrádban?

Szerző: Techet Péter
2020.07.08. 10:22

A Belgrádban kedd este kezdődött parlament előtti kormányellenes tüntetések hajnalig nyúltak, a rendőrség késő este brutálisan kezdte el a köveket dobáló tömeget feloszlatni. Mindkét oldalon tucatnyi sérült van. De mi vezetett ide?

Miért estek neki a rendőrök a Koszovót kiáltozó tüntetőknek Belgrádban?

Szerbiában a megnövekedett koronavírus-esetek miatt a kormánynak ismét szigorú korlátozásokat kellett bevezetnie:

múlt péntektől ötnél több ember nem gyülekezhet Belgrád utcáin.

Ez alkalmat adott az Aleksandar Vučić elnök rendszerével szembenállóknak, hogy – amint 2018 őszén és telén már tették – ismét utcára vonuljanak. Kedd este a szerb parlament, illetve a köztelevízió székháza előtt gyülekezett párezer ellenzéki tüntető, a helyzet éjfél után fajult el, amikor több tüntető is kövekkel kezdte el dobálni a rendőröket.

A tüntetőknek már este 10 körül sikerült behatolniuk a szerb parlament épületébe is.

Éjfél után a rendőrség erősítést kapott, és gumibottal, könnygázzal elkezdte visszaszorítani a tömeget – valamint a sajtót, ugyanis nem akarták, hogy a tüntetőkkel szembeni eljárásról felvételek készüljenek.

Amint azonban arról az egyetlen ellenzéki napilap, a Danas beszámol: az N1 hírtelevíziónak sikerült felvételeket készítenie, amint rendőrök verték a tüntetőket – az egyiknek ugyanúgy ráléptek a fejére, ahogy az USA-ban George Floyddal tette a rendőrség. A Danas beszámolója szerint hét-nyolc rendőrteherautó is felállt, ezekben szállítottak el több tüntetőt is.

FÖLDÖN FEKVŐ TÜNTETŐ FEJÉRE LÉPNEK A RENDŐRÖK. FOTÓ: DEMISTIFIKATOR / TWITTER

A hajnalig tartó összecsapásoknak – rendőrök és tüntetők között egyaránt – több, mint húsz súlyos sebesültje van.

Szerb fasiszták állhatnak a rendszerellenes tüntetés mögött

A tüntetéseket nem támogatta hivatalosan egyetlen ellenzéki párt se, de vélhetően azon bojkottpárti ellenzéki szavazók jelentek meg, akik Vučićot diktatúrával és hazafiatlansággal vádolják. (Az, hogy a szerb ellenzék számos tekintetben nacionalistább, mint maga a rezsim, az ellenzéki, klerikálnacionalista Dveri-párt vezetőivel készült interjúnkból is kiderül.)

A tüntetők azt skandálták, hogy „áruló, áruló”, „tolvaj, tolvaj”, „Koszovó, Koszovó”,

ami egyértelműen mutatja: noha hivatalosan csak a járványügyi szigorítások ellen vonultak utcára, gondjuk részben Vučić szerintük túlságosan engedékeny Koszovó-politikájával van. A Danas napilap a tüntetők között megszólított egy orosz nőt is, aki szerint Vučić diktatúrát épít, és „még Oroszországban se volt ilyen”.

FOTÓ: LOKALNI FRONT / TWITTER

Emlékezetes: a 2018-as őszi és téli tüntetések se csak ellenzéki politikusok feltételezett meggyilkolása, de a vučići Európa-barátabb külpolitika ellen is irányult.

A Danas beszámolója szerint a tegnapi tüntetések egyik helyi irányitója Srđan Nogo, a Dveri mára a pártból kizárt politikusa volt, igaz, a tüntetés elején a tüntetők egy része haza akarta küldeni. Nogo a belgrádi szélsőjobboldali világ egyik ismert arca, többször szervezett tüntetést a háborús bűnök miatt elítélt Radovan Karadžić és Ratko Mladić mellett. Nogo a 2018-as tüntetések szervezésében is részt vett, de miután

az egyik megmozduláson azt mondta, hogy Ana Brnabić szerb miniszterelnököt a menekültpárti politikája miatt fel kéne akasztani,

kizárta a Dveri a soraiból. Nogo szervezte amúgy a június 22-i szerbiai – a Dveri által is bojkottált – parlamenti választások előestéjén a Vučić-ellenes tüntetéseket Belgrád belvárosában.

ÚTON A BELVÁROSTÓL A PARLAMENT FELÉ

De nemcsak Belgrádban demonstráltak a szerb kormány ellen, Újvidéken is békés tüntetés volt. Dragan Đilas volt belgrádi főpolgármester, a bojkottpárti ellenzék egyik vezére éjjel üdvözölte a tüntetéseket, és közölte, ott volt ő is, és arra számít, hogy azok folytatódni fognak. Pártja szerda estére a belgrádi filozófiai intézet előtti térre hívta össze a tömeget, Újvidéken pedig szintén bejelentették már, hogy este ismét demonstrálnak.

NYITÓKÉP: Tüntetés a belgrádi parlament előtt / Srđan Nogo, Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek