+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. július 7. kedd, 18:12
A járvány súlyosságát tagadó brazil elnök már napok óta tüneteket mutatott.

A brazil elnök, Jair Bolsonaro egy keddi interjújában bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje, tudósít róla a Deutsche Welle. Bolsonaro mindezt maszkban jelentette be, ami amiatt meglepő, mert hiába kötelezte a maszk viselésére egy brazil bíróság, ő ennek korábban nem tett eleget.

 

A brazil elnököt többször is letesztelték, mert kedden már egyre több tünetet mutatott, köztük magas láza is volt. Bolsonaro az interjúban azt mondta, hogy teljesen jól érzi magát, „legszívesebben sétálgatna, de orvosi ajánlás miatt ezt nem teheti meg”. A tüdejét meg is röntgenezték, de jelenleg semmilyen elváltozást nem találtak nála. 

 

Bolsonaro a koronavírus kapcsán leginkább azzal került a hírekbe, hogy a betegség és a járvány súlyosságát folyamatosan tagadta.

 

Bolsonaro a járvány közeledtével kampányüzemmódba kapcsolt, és sokáig gyűléseket is tartott, ahol a mellette tüntető tömegeknek szónokolt, semmibe véve a járványügyi javaslatokat.  A brazil elnök koronavírust korábban sokáig „kis influenzának” nevezte, és a járványügyi javaslatokat egyáltalán nem fogadta meg, aki pedig kritizálta, azt pedig lemondásra kényszerült:

 

így járt áprilisban az amúgy népszerű Luiz Mandetta egészségügyi miniszter, aki kritizálta Bolsonaro hozzáállását a koronavírushoz. Azután a helyére kinevezett Nelson Teich is lemondott májusban.

 

Teich helyét ideiglenes jelleggel Eduardo Pazuello vette át, aki május 15 óta tölti be ezt a pozíciót. A Pazuello vezette minisztérium azzal vált híressé, hogy az ő vezetése alatt június 6-án egyszer már lekapcsolták a hivatalos állami oldalt, ami adatokat közölt a koronavírus-járvány terjedésével kapcsolatosan. Bolsonaro akkor kiállt amellett, hogy jobb úgy, ha kevesebb adatot közölnek a nyilvánossággal, viszont a Legfelsőbb Bíróság döntése miatt végül június 9-én ismételten visszaállították az oldalt.

 

Brazília mára gócponttá vált

 

A központi intézkedések hiánya miatt a dél-amerikai ország gócponttá vált: a július 7-i adatok szerint már 1 643 539-en kapták el a koronavírust, tehát itt van világon a második legtöbb fertőzött az Egyesült Államok után. A betegségből ugyan több mint egymillióan már felépültek, de a 66 ezret így is meghaladja azok száma, akik a betegség miatt vesztették életüket.

 

A vírus jelenleg exponenciálisan nő: már május vége óta naponta átlagosan több mint 20 ezer megbetegedést azonosítanak a hatóságok – július 6-ról július 7-re 17 468 új megbetegedésről és 537 új halálesetről számoltak be –, amik a legtöbb esetben ugyan enyhe lefolyásúak, de a megbetegedések 6 százaléka halálos kimenetelű.

 

A viszonylag magas halálozási arány részben annak köszönhető, hogy a járvány átterjedt a sűrűbben lakott szegényebb területekre is és emiatt túlterheltek a kórházak. Az Amazonas állambeli Manauson például az összes nagyobb kórház megtelt, és vagy nincs elegendő lélegeztetőgép, vagy az azokat kezelő személyzet száma kevés, hogy minden beteget ellássanak.

 

Arról, hogy Jair Bolsonaro miért próbálhatta elbagatellizálni a koronavírus-járványt és mi várhat Brazíliára a járvány után, korábban már a Helyzetben elemeztük a Corvinus Egyetem docensével, Nagy Sándor Gyulával.

 

FOTÓ: Jair Bolsonaro / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

Normális, többségi kormánya az országnak már 593 napja nincsen. És nem úgy látszik, hogy ez a közeljövőben változna.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás