+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. július 6. hétfő, 16:55
Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Sajnálja az Európai Bizottság,

 

hogy annak elnöke úgy tűnik, akaratán kívül belecsöppent a horvát belpolitikába:

 

Horvátországban ugyanis vasárnap választottak új parlamentet, a választásokat pedig fölényesen nyerte meg Andrej Plenković regnáló kormányfő jobboldali HDZ-je a „Sigurna Hrvatska”, vagyis a „Biztonságos Horvátország” szlogenjével kampányolva.

 

A HDZ az európai ügyek iránt érdeklődő szavazóknál úgy próbált ugyanis plusz pontokat bezsebelni, hogy közvetlenül a választás előtt, múlt pénteken közzétettek hivatalos csatornáikon egy videót, melyben Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök mellett egy sor jobbközép néppárti politikus ismétli a párt választási szlogenjét.

 

A Sigurna Hrvatska szlogenből „sziherne” Hrvatskát gyártó Von der Leyen mellett a videóban többek között megszólal Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár, Donald Tusk EPP-elnök, Janez Janša szlovén, Arturs Krišjānis Kariņš lett, Kiriakosz Micotakisz görög és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, de ott van Manfred Weber néppárti EP-frakcióvezető, és Dubravka Šuica demokráciáért és demográfiáért felelős horvát EU-biztos is. (Minimum szembetűnő, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök hiányzott a névsorból.)

 

 

Persze felmerülhet a kérdés, hogy

 

na és?

 

Kampányvideók mindig is voltak, nagytiszteletű külföldi politikusokkal kampányolni sem épp újkeletű, ugyanakkor az már problémásabb, mikor egy ilyen ügybe az Európai Bizottság két tagja is belekeveredik.

 

Ugyanis a Bizottság elnöke és tagjai (papíron) legalábbis nem képviselhetnek pártpolitikai és tagállami ügyeket, a biztosok legalapvetőbb kötelessége, hogy tevékenységük során csakis az Európai Bizottság érdekeit, és ne az őket jelölő tagállamét vegyék figyelembe. Vagyis egy Ursula von der Leyen, de akár a horvát biztos Dubravka Šuica részéről is problémás, ha beállnak a HDZ-nek kampányolni.

 

És bár a videóban megszólalók mind az Európai Néppárt politikusai, von der Leyen neve mellett nem az szerepelt, hogy a német CDU tagja és volt honvédelmi miniszter, hanem egy uniós zászló mellett az, hogy ő bizony az Európai Bizottság elnöke. Vagyis könnyen lehetett úgy értelmezni, hogy a bizottsági elnök hivatalból kampányol a horvát jobboldal mellett.

 

 

Emiatt kényszerült a Bizottság sajtószóvivője magyarázkodásra vasárnap: ő azt írta, von der Leyen úgy gondolta, hogy

 

„személyes minőségében” segít be a HDZ-nek, de „sajnos ezt a videó végső formájában nem tették egyértelművé”.

 

Nem valószínű persze, hogy az Európai Bizottság választást döntött volna Horvátországban, de tény, hogy a HDZ végül a közvélemény-kutatásokhoz képest óriásit nyert a vasárnapi választásokon. A 151 fős Saborban 66 szék lett a párté, ilyen nagyot a HDZ 2007 óta nem nyert, pedig idén a centrum felé tolódó pártra jobbról indult rá Miroslav Škoro szlavóniai énekes-borász újonnan szervezett mozgalma. Végül a HDZ 37 százalékot szerzett, nagy ellenfelük, a baloldali Restart koalíció 25 százalékot. Škoro szélsőjobbja csak 11 százalékra volt jó, de benn lesz még a parlamentben 7,5 százalékkal a konzervatív Most és az 7 százalékkal újbaloldali Možemo! is, utóbbi vezetőjével itt olvashatjátok az Azonnali interjúját.

 

 

BORÍTÓKÉP: Andrej Plenković horvát kormányfő és Ursula von der Leyen Bizottság-elnök / Európai Bizottság (2020)

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás