+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. július 6. hétfő, 16:55
Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Sajnálja az Európai Bizottság,

 

hogy annak elnöke úgy tűnik, akaratán kívül belecsöppent a horvát belpolitikába:

 

Horvátországban ugyanis vasárnap választottak új parlamentet, a választásokat pedig fölényesen nyerte meg Andrej Plenković regnáló kormányfő jobboldali HDZ-je a „Sigurna Hrvatska”, vagyis a „Biztonságos Horvátország” szlogenjével kampányolva.

 

A HDZ az európai ügyek iránt érdeklődő szavazóknál úgy próbált ugyanis plusz pontokat bezsebelni, hogy közvetlenül a választás előtt, múlt pénteken közzétettek hivatalos csatornáikon egy videót, melyben Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök mellett egy sor jobbközép néppárti politikus ismétli a párt választási szlogenjét.

 

A Sigurna Hrvatska szlogenből „sziherne” Hrvatskát gyártó Von der Leyen mellett a videóban többek között megszólal Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár, Donald Tusk EPP-elnök, Janez Janša szlovén, Arturs Krišjānis Kariņš lett, Kiriakosz Micotakisz görög és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, de ott van Manfred Weber néppárti EP-frakcióvezető, és Dubravka Šuica demokráciáért és demográfiáért felelős horvát EU-biztos is. (Minimum szembetűnő, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök hiányzott a névsorból.)

 

 

Persze felmerülhet a kérdés, hogy

 

na és?

 

Kampányvideók mindig is voltak, nagytiszteletű külföldi politikusokkal kampányolni sem épp újkeletű, ugyanakkor az már problémásabb, mikor egy ilyen ügybe az Európai Bizottság két tagja is belekeveredik.

 

Ugyanis a Bizottság elnöke és tagjai (papíron) legalábbis nem képviselhetnek pártpolitikai és tagállami ügyeket, a biztosok legalapvetőbb kötelessége, hogy tevékenységük során csakis az Európai Bizottság érdekeit, és ne az őket jelölő tagállamét vegyék figyelembe. Vagyis egy Ursula von der Leyen, de akár a horvát biztos Dubravka Šuica részéről is problémás, ha beállnak a HDZ-nek kampányolni.

 

És bár a videóban megszólalók mind az Európai Néppárt politikusai, von der Leyen neve mellett nem az szerepelt, hogy a német CDU tagja és volt honvédelmi miniszter, hanem egy uniós zászló mellett az, hogy ő bizony az Európai Bizottság elnöke. Vagyis könnyen lehetett úgy értelmezni, hogy a bizottsági elnök hivatalból kampányol a horvát jobboldal mellett.

 

 

Emiatt kényszerült a Bizottság sajtószóvivője magyarázkodásra vasárnap: ő azt írta, von der Leyen úgy gondolta, hogy

 

„személyes minőségében” segít be a HDZ-nek, de „sajnos ezt a videó végső formájában nem tették egyértelművé”.

 

Nem valószínű persze, hogy az Európai Bizottság választást döntött volna Horvátországban, de tény, hogy a HDZ végül a közvélemény-kutatásokhoz képest óriásit nyert a vasárnapi választásokon. A 151 fős Saborban 66 szék lett a párté, ilyen nagyot a HDZ 2007 óta nem nyert, pedig idén a centrum felé tolódó pártra jobbról indult rá Miroslav Škoro szlavóniai énekes-borász újonnan szervezett mozgalma. Végül a HDZ 37 százalékot szerzett, nagy ellenfelük, a baloldali Restart koalíció 25 százalékot. Škoro szélsőjobbja csak 11 százalékra volt jó, de benn lesz még a parlamentben 7,5 százalékkal a konzervatív Most és az 7 százalékkal újbaloldali Možemo! is, utóbbi vezetőjével itt olvashatjátok az Azonnali interjúját.

 

 

BORÍTÓKÉP: Andrej Plenković horvát kormányfő és Ursula von der Leyen Bizottság-elnök / Európai Bizottság (2020)

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

Normális, többségi kormánya az országnak már 593 napja nincsen. És nem úgy látszik, hogy ez a közeljövőben változna.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás