+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. július 6. hétfő, 20:30
Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Ismeretlen forrásból származó lehallgatott telefonbeszélgetések kavarták fel Észak-Macedónia választási kampányát, amik főleg a jelenlegi miniszterelnöknek, Zoran Zaevnek lehetnek kínosak – írja a Balkan Insight.

 

Például július 4-én Youtube-ra töltöttek fel egy frissen nyitott csatornára két részletet: az elsőn azt hallani, hogy valószínűleg Zaev elmondja valakinek, hogy mostanra ő finanszírozza a a teljes szociáldemokrata pártot (SDSM), miközben a pártelnökként dolgozó korábbi miniszterelnök, Branko Crvenkovszki teljesen elvesztette befolyását a pártban.

 

A beszélgetés második része érdekesebb, ott valamire azt mondja Zaev, ő többet ér 8 millió eurónál.

 

Ezek a felvételek sem az elsők már, hiszen 2017-ben konkrétan több százezer lehallgatott beszélgetés került nyilvánosságra, azok hitelességét el is ismerte Zaev: egy 2017 közepén készült felvételen azt magyarázza, hogy minden támogatót maga mellé akar gyűjteni az azóta már Magyarországon menekültködő Nikola Gruveszki ellen, és „meg fogja baszni az anyját”, erről úgy nyilatkozott, hogy a helytelen nyelvezet annak volt köszönhető, hogy pár órát a kocsmában töltött előtte.

 

Zoran Zaev most bejelentette, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, de nem a beszélgetések tartalma miatt, hanem mert beszélgetéseket lehallgatni illegális.

 

A koronavírus miatt április helyett Észak-Macedónia július 15-én tart előrehozott választásokat, mivel a jobboldali Gruevszkit váltó Zaev idén januárban lemondott a miniszterelnöki pozícióról, amiért nem tudta megtartani legfőbb ígéretét, az ország felgyorsított európai integrációját. Többek közt emiatt változtatta meg az ország nevét Macedóniáról Észak-Macedóniára (így a névvitában érintett görögök már nem vétóznak), viszont az EU így is elhalasztotta a csatlakozási tárgyalások megkezdését, a politikus indoklása szerint pedig egy ilyen érvágás után el kell döntenie az embereknek, milyen irányt képzelnek el.

 

Igaz, azóta az EU már megszavazta a csatlakozási tárgyalások elindítását, így ez javíthatja az SDSM-vezette baloldali koalíció esélyeit a választásokon.

 

Zaev elődje 2016-ig az a Nikola Gruevszki volt, aki jelenleg menekültként egészen balhés körülmények között került Magyarországra, ahol jelenleg is idejét tölti. A távollétében különféle korrupciós ügyekért jogerősen elítélt Gruevszki VMRO-DPMNE jobboldali pártja a szociáldemokratákkal szemben kevésbé volt elkötelezett Európa felé, elbukott választásán az itthon is ismert Soros György-mantrát használták sokszor.

 

Zoran Zaev a Gruevszki-ügyről 2018 telén az Azonnalinak is adott rövid interjút, íme!

 

 

FOTÓ: Zoran Zaev / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás