+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. július 6. hétfő, 19:32
Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.
„Németország akar elnököt választani Lengyelországban? Ez gyalázat!”

 

– így fakadt ki pár napja Andrzej Duda lengyel elnök az alsó-sziléziai Bolesławiecben tartott kampányrendezvényén, mert ennyire nem tetszett neki, amit a legnagyobb lengyel bulvárlap Fakt írt róla egyik cikkében.

 

Véleményes pedofilügy

 

Talán ez az eset is mutatja, mennyire eldurvult a lengyel elnökválasztás kampánya: történt ugyanis, hogy az egyik legjelentősebb lengyel lap Rzeczpospolita múlt hétfőn egy olyan sztorit robbantott (majd az ügyet továbbvitte a fent is említett Fakt bulvárlap), miszerint Andrzej Duda elnök még márciusban elnöki kegyelemben részesített egy pedofília miatt elítélt férfit. A kereszténységgel, vaskos LMBT-ellenességgel és erkölcsökkel kampányoló elnök képébe viszont valahogyan nem igazán illett bele egy pedofilnak adott elnöki kegyelem, nem véletlen, hogy a már ezelőtt is heves hangvételű kampányt még tovább formálta az ügy.

 

Azonban valójában nem teljes mértékben igaz, hogy Duda kegyelmet nyújtott volna egy pedofilnak,

 

legalábbis Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter és legfőbb ügyész szerint. Az érintett férfi ugyanis már öt éve letöltötte teljes börtönbüntetését, Ziobro elmondása szerint pedig Duda csak – az azóta már felnőtt áldozat és családja kérésére – a távoltartási végzést szüntette meg az elnöki kegyelemmel. Tehát az állítás valóban erősen kérdőjeles, de tény, hogy a Fakt múlt pénteki száma címlapsztorit csinált az ügyből, és ezt bizony Andrzej Duda – aki ezen a héten szeretné még öt évre újraválaszttatni magát – nagyon rossz néven vette, a bulvárlap cikkéért pedig Németországot kiáltotta ki felelősnek.

 

Ha német a tulajdonosod, te is német leszel?

 

„Itt az ellenem irányuló német támadás újabb részlete” – panaszolta híveinek kampányrendezvényén a Wirtualna Polska tudósítása szerint, és azt talán nem is kell részletezni, hogy milyen kicsengése van a „német támadás” szókapcsolatnak Lengyelországban. Csakhogy a német támadás ezúttal Lengyelország legnagyobb példányszámban eladott bulvárlapjától jött, amely történetesen a német Axel Springer kiadóvállalat kezében van.

 

„Ez a lejárató támadás gyalázatos. A mocskos kampány legrosszabb fajtája. Vagy az Axel Springer ezzel szeretné befolyásolni az elnökválasztást Lengyelországban? Németország akar elnököt választani Lengyelországban? Ez gyalázatos!” – szólt a kifakadás második része.

 

A sztori leggyönyörűbb része azonban nem is ez, hanem Duda kijelentésének utóélete, ami tökéletesen is megmutatja, hogy a lengyel kormánypárt hogyan viszonyul a nem általa irányított médiához. Adam Bielan, a Duda-kampány szóvivője ugyanis

 

nem máshoz, mint Németország varsói nagykövetéhez fordul, azt követelve, hogy ő beszéljen a Fakt tulajdonosaival az ügyben.

 

„Nem akarunk ilyesmi külföldi beavatkozást a választási folyamatba. Lengyelország sem avatkozik be a választásokba Németországban” – mondta a közrádiónak nyilatkozva. Nem ez az első hasonló eset: áprilisban például az amerikai nagykövetnek kellett a védelmébe vennie az amerikai Discovery kezében lévő, szintén ellenzéki beállítottságú hírcsatornát, a TVN24-et, miután tulajdonosi háttere miatt támadta meg az ellenben a kormánypárt befolyása alatt álló köztévé. A közmédia egyébként még nemrég azzal gyanúsította az ellenzéki jelölt Rafal Trzaskowskit, hogy a lengyel családok pénzét a zsidóknak adná.

 

Elnöki támadás alatt a lengyel média?

 

A Fakt főszerkesztője mindenesetre hétfő reggel nyílt levélben reagált az elnöktől jövő támadásra: Katarzyna Kozłowska szerint Duda „szükségtelenül félrevezeti az embereket”,

 

„óriási gyűlöletgépezetet indított a lengyel újságírók ellen” és „messze sodródott a mesterétől és példaképétől, Lech Kaczyński néhai elnöktől”.

 

A nyílt levélben válaszoló főszerkesztő neve nem lehet ismeretlen az Azonnali olvasói előtt: mikor a magyar kormánymédia egy olyan kamuhírt közölt, amiben Donald Tuskot, az Európai Néppárt elnökét gyanúsította azzal, hogy a nagyapja wehrmachtos volt, Kozłowska a Fakt címlapján magyarul követelt bocsánatkérést a magyar kormánylapoktól. Igaz, mint azt az Azonnalinak is elmondta, választ már senkitől nem kapott.

 

A vasárnap esedékes elnökválasztás második körében Andrzej Duda az ellenzéki Rafal Trzaskowskival mérkőzik majd meg. A meccs kettejük között nagyon kiélezett, a végeredmény tizedszázalékokon dőlhet el.

 

BORÍTÓKÉP: Andrzej Duda / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

Normális, többségi kormánya az országnak már 593 napja nincsen. És nem úgy látszik, hogy ez a közeljövőben változna.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás