+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. július 5. vasárnap, 08:00
A horvát jobboldal a koronavírus-járvány sikeres kezelését és a hazafias érzelmeket domborítja ki, a baloldal Horvátország legsötétebb korszakával riogat, a királycsináló szélsőjobboldal pedig Miroslav Škoro leghíresebb számával plakátolja tele az országot. Választás előtti plakátkörkép!

ZÁGRÁB BELVÁROSÁBAN EZ AZ UTCAZENÉSZ NEM IS VÁLASZTHATOTT VOLNA JOBB KÍSÉRETET ANDREJ PLENKOVIĆ KORMÁNYFŐ PLAKÁTJÁNÁL. A JOBBKÖZÉP KORMÁNYPÁRT, A HDZ MÉRSÉKELT VONALÁHOZ TARTOZÓ POLITIKUS ÜZENETE: CSÖKKENTIK AZ ADÓKAT, NÖVELIK A BÉREKET ÉS NYUGDÍJAKAT. MAJD A SZLOGEN: BIZTONSÁGOS HORVÁTORSZÁG.

 

A HDZ-KAMPÁNY FŐ ÜZENETE EGYÉBKÉNT MAGA PLENKOVIĆ, ÉS AHOGY A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNYT KEZELTE. A SZLOGEN: VÁLSÁGBAN MUTATKOZIK MEG A VEZETŐ.

 

EZT A VONALAT VISZI TOVÁBB VIDÉKEN IS A KORMÁNYPÁRT: ESZÉK DRÁVA-PÁRTI SÉTÁNYÁN AZ EGYIK HELYI EMBERÜK ERŐS ÉS BIZTONSÁGOS SZLAVÓNIÁT ÉS BARANYÁT ÍGÉR.

 

AZ ORSZÁG BELSEJÉBEN, KÁROLYVÁROS KÖRNYÉKÉN MÁR EGYENESEN A TUDJMANI MÚLTAT EMLEGETI A HDZ: MODERN HORVÁTORSZÁGOT ÍGÉRNEK A HONVÉDŐ HÁBORÚ ALAPJAIN. A HORVÁT NACIONALISTA MITOLÓGIÁBAN EZ A NEVE A JUGOSZLÁV POLGÁRHÁBORÚNAK.

 

A HDZ EGYETLEN ÉRDEMI KIHÍVÓJA A SZOCIÁLDEMOKRATA SDP KÖRÜLI KOALÍCIÓ, AMIBEN LIBERÁLIS, ZÖLD ÉS REGIONÁLIS PÁRTOK IS VANNAK. ŐK ITT ÉPP FIUMÉBEN PLAKÁTOLTÁK KI, HOGY HA KORMÁNYRA KERÜLNEK, KORRUPCIÓMENTESSÉ TESZIK AZ ORSZÁGOT.

 

AZ SDP KÖRÜLI RESTART-KOALÍCIÓ RENGETEG KREATÍV KAMPÁNYESZKÖZT BEVETETT, EZ AZ AUTÓ PÉLDÁUL A ZÁGRÁBI BRITANSKI TRGEN SZÓRTA AZ IGÉT A KÁVÉHÁZAK NÉPEINEK.

 

A HORVÁT FŐVÁROST KERESZTÜLSZELŐ ILICÁN PEDIG LÁNYOKAT MASÍROZTATVA HIRDETTÉK FŐ SZLOGENJÜKET A BALOLDALIAK: GYERE KI, ÉS VÁLTOZZ!

 

„EGYSZERŰ A VÁLASZTÁS: VAGY A KORRUPCIÓ, A LOPÁS ÉS A FASIZMUS, MINT HORVÁTORSZÁG LEGSÖTÉTEBB IDŐSZAKÁBAN. VAGY A RESTART-KOALÍCIÓ EGY ÚJ KEZDETÉRT, KORRUPCIÓ, IGAZSÁGTALANSÁG ÉS DISZKRIMINÁCIÓ NÉLKÜL. DÖNTS BÖLCSEN!”

 

A ZÁGRÁBBÓL AKÁR 2-3 KÉPVISELŐI HELYET IS SZEREZNI TUDÓ, HELYBEN A VÁROSI KÖZGYŰLÉSBEN VÉGZETT TEVÉKENYSÉGE MIATT NÉPSZERŰ, ORSZÁGOSAN IS ÉPÍTKEZNI AKARÓ ÚJBALOS ÉS ZÖLD PÁRTOKAT ÖSSZEFOGÓ MOŽEMO-LISTA A CITYLIGHTJAIN ELŐSZÖR AZT HIRDETI, HOGY NE MOŽEMO, AZAZ: NEM LEHET MEGCSINÁLNI.

 

AZTÁN PERSZE ELŐBUKKAN A LISTAVEZETŐ, AKIVEL MÁR MEG LEHET CSINÁLNI.

 

ZÁGRÁBBAN PERSZE KIHAGYHATATLAN JELENSÉG A VÁROS DEMSZKY GÁBORBA OLTOTT TARLÓS ISTVÁNJAKÉNT JELLEMEZHETŐ, MINDEN HÁJJAL MEGKENT FŐPOLGÁRMESTER, MILAN BANDIC ÉS SAJÁT PÁRTJA. A JELLEMZŐEN ÚJZÁGRÁBI NYUGDÍJASOK ÁLTAL KÖRÜLRAJONGOTT POLITIKUS 400 KUNÁVAL (18 EZER FORINTTAL) MAGASABB NYUGDÍJAT ÍGÉR. KÖZLI: NEM VAGY EGYEDÜL, EGY FÉLELEM NÉLKÜLI HORVÁTORSZÁGOT.

 

AMÍG A TÖBBIEK VESZEKEDNEK, MI MODERNIZÁLJUK AZ OKTATÁST, ÜZENI A HDZ-VEL EGYÜTT KORMÁNYZÓ, ÁM KÜLÖN INDULÓ HNS NEVŰ LIBERÁLIS PÁRT FIUMÉBEN, AMI AZ EGYÉBKÉNT NEM IS PÁRTTAG OKTATÁSI MINISZTERT, CIVILBEN MATEMATIKUST TETTE EGYIK PLAKÁTJÁRA. MELLETTÜK PEDIG EGY HELYI PÁRT, A KVARNER UNIÓ KAMPÁNYOL AZZAL, HOGY AKI A KVARNER-ÖBÖLBEN SZÜLETETT ÉS ÉL, ANNAK BIZONY RÁJUK KELL SZAVAZNIA.

 

A KLERIKÁLIS-NEOLIBERÁLIS MOST MINDENHOL A PÁRT HELYBEN ISMERTEBB ARCAIT RAKTA FEL A PLAKÁTRA AZZAL AZ ÜZENETTEL, HOGY HORVÁTORSZÁGNAK ÉBREDNIE KELLENE.

 

AZ EGYIK FIUMEI POLITIKUSUK EMOJIKBAN IS MEGFOGALMAZTA ÉRZELMEIT.

 

FIUMÉBEN A HORVÁT MOMENTUM, A PAMETNO KOMPLETT INFORMÁCIÓS BÓDÉT FELHÚZOTT, HOGY AKINEK KÉRDÉSE VAN A PROGRAMJUK KAPCSÁN, FELTEHESSE AZT.

 

JANKOVICS RÓBERT A HATÁRMENTI KISVÁROS, PÉLMONOSTOR KONZUMJA ELÉ RAKTA KI A PLAKÁTJÁT. MIVEL A HMDK KISEBBSÉGI LISTÁN INDUL, MAGYAR ELLENJELÖLT NINCS, ÍGY AKÁR 1 VOKSSAL IS BENT LEHET A SZÁBORBAN A MAGYAR POLITIKUS. SZÁMÁRA ÍGY ALAPVETŐEN AZ A FONTOS, HOGY MINÉL TÖBB ITTENI MAGYAR VÁLASSZA A CSUPÁN EGY JELÖLTET TARTALMAZÓ MAGYAR SZAVAZÓLAPOT A SOKKAL SZÍNESEBB HORVÁT HELYETT.

 

UGYANEZ A HELYZET AZ OLASZ KISEBBSÉG KÉPVISELŐJÉVEL IS.

 

MIVEL MINDENKI ÚGY SZÁMOL, HOGY FEJ-FEJ MELLETT VÉGEZ MAJD A HDZ ÉS AZ SDP-S KOALÍCIÓ, EZÉRT A KIRÁLCSINÁLÓ A SZÉLSŐJOBBOLDAL LEHET. LISTÁJUKAT MIROSLAV ŠKORO ÉNEKES-ÜZLETEMBER VEZETI, AKI SAJÁT SZÁMAINAK SZÖVEGEIVEL, ÍGY JELEN ESETBEN A SUDE MI CÍMŰ ALTERNATÍV HORVÁT HIMNUSZ REFRÉNJÉVEL KAMPÁNYOL.

 

PLAKÁTJAIKRA RÁFÉRNEK PERSZE A HELYI JELÖLTEK IS.

 

AKTIVISTÁIK PEDIG ATTÓL SEM RIADNAK VISSZA, HOGY A TŰZŐ NAPON KAMPÁNYOLJANAK ÉS OSSZANAK ŠKOROS TOLLAKAT A ZÁGRÁBI JELAČIĆ-TÉREN.

 

FOTÓK: Bakó Bea, Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

Normális, többségi kormánya az országnak már 593 napja nincsen. És nem úgy látszik, hogy ez a közeljövőben változna.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás