+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. július 5. vasárnap, 22:15
Andrej Plenković horvát jobbközép kormánypártja, a HDZ nagyot nyert a vasárnapi horvát választáson. Az abszolút többséghez a kisebbségekre és egy-két kisebb párt képviselőjére is szüksége lesz.

Az exit poll eredmények a főbb tendenciákat megmutatták, de azért van változás 22 óra körül, most, hogy elindult az adatok feldolgozása. Andrej Plenković HDZ-je egyre közelebb van a hetven mandátum megszerzéséhez, ami azt jelenti:

 

a jelenlegi jobbközép kormányfő akár a kisebbségek szavazataival is már abszolút többséget szerezhet – így nem szorulna rá Miroslav Škoro szélsőjobboldali mozgalmára.

 

Szintén Plenkovićnak kedvez, hogy a jelenlegi adatok alapján Muraköz megmentette az egyik koalíciós partnerét: a liberális Néppártnak (HNS) minden bizonnyal lesz egy mandátuma onnan. A szintén jobboldali liberális Reformistáknak pedig kettő is, ők szintén potenciális koalíciós partnerek lehetnek Plenković számára. Így állnak 22:20-kor a mandátumarányok:

 

+ HDZ (jobbközép): 70 mandátum

+ Restart (szocdem-balközép): 42 mandátum

+ Haza Mozgalom (szélsőjobb): 15 mandátum

+ Baloldali-Zöld Koalíció (újbaloldal): 6 mandátum

+ Most (neoliberális): 6 mandátum

+ Pametno (balliberális) és szövetségesei: 2 mandátum

+ Reformisták (jobboldali liberális): 2 mandátum

+ Horvát Néppárt (jobboldali liberális): 1 mandátum

+ kisebbségi jelöltek: 10 mandátum

+ külhoni horvátok: 3 mandátum

 

Az exit pollban az újbaloldalnak egyenesen nyolc mandátumot is jósoltak, ez később már visszaesett: a Baloldali-Zöld Koalíció valószínűleg Zágrábban nem szerzi meg végül az első helyet, azaz „csak“ három mandátumot kap onnan, valamint egy-egy mandátumot nyer a fiumei és a karlovaci (károlyvárosi) körzetben, valamint Zágráb megyében. A többi régióban nem tudott a jelenlegi adatok alapján mandátumot szerezni.

 

Az újbalos koalíció főleg az északi Adria-parton, Zágrábban és az ország nyugati, középső részén erős,

 

a jövőbeni pártépítésnek Szlavóniára és Dalmáciára kell fókuszálnia. Miközben Zágrábban 16 százalékot is kaptak, a szlavóniai megyékben a két százalékot, a dalmát megyékben pedig a három százalékot se érték el. Hogy az újbalosok hogyan erősödnének meg keleten, azt egyébként az Azonnalinak el is mondták már a választás előtt.

 

Fordított regionális helyzetben van a szélsőjobboldal, amely azonban a várakozások alatt teljesített, vélhetően azért, mert hiába erős Szlavóniában és Dalmáciában, megközelítőleg se tudta megszorongatni a HDZ-t.

 

Hiába szlavóniai maga Škoro is, pártja a szlavóniai megyékben kevesebb, mint a felét érte el annak, amit a HDZ kapott.

 

A HDZ előnye Dalmáciában még egyértelműbb.

 

Bent van a parlamentben továbbra is a neoliberális-klerikális Most, valamint – noha az exit poll három mandátumot is mutatott neki – végül egy zágrábi és egy közép-horvátországi mandátummal a horvát Momentum, a Pametno-Start is.

 

Nézzük egyes városok eredményeit!

 

+ Eszék: HDZ 40 százalék; Restart 22 százalék; Škoro-párt 15 százalék; Most 6 százalék.

+ Vukovár: HDZ 40 százalék; Škoro-párt 35 százalék; Restart 16 százalék

+ Zágráb: HDZ 30 százalék; Restart 23 százalék; újbal 17 százalék; Škoro-párt 9 százalék; Most 8 százalék; Pametno-Start 6 százalék

+ Varasd: Restart 33 százalék; HDZ 25 százalék; Reformerek 8 százalék; Škoro-párt 6 százalék; újbal 6 százalék; Pametno-Start 6 százalék; HNS 5 százalék

+ Fiume: Restart 37 százalék; HDZ 25 százalék; újbal 11 százalék; Most 6 százalék

+ Póla: Restart 51 százalék; HDZ 15 százalék; újbal 13 százalék

+ Zára: HDZ 42 százalék; Restart 24 százalék; Škoro-párt 9 százalék; Most 8 százalék; Pametno-Start 5 százalék

+ Split: HDZ 30 százalék; Restart 24 százalék; Most 10 százalék; Škoro-párt 10 százalék; Pametno-Start 8 százalék; újbal 6 százalék

+ Dubrovnik: HDZ 61 százalék; Restart 11 százalék; Škoro-párt 9 százalék; Most 8 százalék

 

FRISSÍTÉS (JÚLIUS 6. 9.00)

 

99 százalék feletti feldolgozottságnál kijelenthető, hogy a jobbközép HDZ-nek a kisebbségekkel, és két, eddig is őket támogató kis párt (a parlamentbe végül mégis bejutó liberális HNS és a belőlük kivált Reformisták) egy-egy képviselőjével, valamint a kisebbségi képviselőkkel éppen hogy, de meglesz az abszolút többsége. Íme, a mandátumarányok:

 

+ HDZ (jobbközép): 66 mandátum (úgy, hogy a diaszpórában élők a HDZ-nek juttatták mind a három, nekik fenntartott mandátumot)

+ Restart (balközép): 41 mandátum

+ Haza Mozgalom (nacionalista): 16 mandátum

+ Most (neoliberális): 8 mandátum

+ Možemo! (újbaloldal): 7 mandátum

+ Pametno és szövetségesei (balliberális): 3 mandátum

+ HNS (liberális): 1 mandátum

+ Reformisták (liberális): 1 mandátum

+ Kisebbségek képviselői: 8 mandátum

 

Az abszolút többséghez 76 mandátum kell a 151 fős száborban.

 

A részvétel egyébként nagyon alacsony, 46,9 százalékos volt. (Összehasonlításként érdemes megemlíteni, hogy a két héttel ezelőtti szerbiai választáson úgy volt 47 százalékos a részvétel, hogy az ellenzék nagyobb része bojkottra szólított fel.)

 

NYITÓKÉP: HDZ-plakát / Bakó Bea, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Belaruszban az eddig Lukasenka mögött kitartó állami média hétfőtől lelőné az adását, nem véletlen, hogy Lukasenka két emberét is odaküldte rendet tenni. A dolgozók új választásokat, és a cenzúra megszüntetését követelik.

Drasztikusan megnőtt a darázsfészkek száma Franciaországban, azért is, mert a karantén alatt az emberek nem pusztították el a fészkeiket.

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal?

Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült: jogi doktori dolgozatának jelentős része plágium. Azóta egy brit egyetemen doktorit szerzett megint.

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás