+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. július 5. vasárnap, 12:34
Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti magán Oroszország urát.

Noha alapvetően Szerbiára, illetve a bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaságra (Republika Srpska) jellemző, hogy a szuvenírárusok a mindenféle hűtőmágnesek, különböző méretű szerb zászlók és ajándéktárgyak mellett Vlagyimir Putyin orosz elnököt erős, tiszteletteljes személyiségként ábrázoló ruhadarabokat áruljanak, ez a kulturális hatás nem állt meg a déli határkerítésnél.

 

Szerbiában régi hagyomány az Oroszországgal ápolt szoros kapcsolat: a közös cirillbetűs írásmód és az ortodox vallás mellett ehhez hozzájárul Putyinnak a szerbek körében meglévő óriási népszerűsége is – nem véletlenül lehetett azzal eladni lapokat a június 21-i szerbiai választás előtt pár nappal, hogy Putyin személyesen ellátogat ősszel Belgrádba, hogy megnézze minden idők legnagyobb szerb katonai parádéját. Csakhogy az orosz elnök a utóbbi években a legnépszerűbb külföldi vezetővé avanzsált Magyarországon is: egy 2018 tavaszi itthoni közvélemény-kutatásból  Angela Merkel német kancellár, Donald Trump amerikai elnök, Emmanuel Macron francia elnökkel versenyezve Putyin került ki győztesen.

 

Így is meglepő volt a koronavírus-járvány után újra kinyitott pécsi vásárban megpillantani a székely, a kávéfoltos horvát és magyar zászlók mellé slágertermékként kihelyezett putyinos pólókat. Volt magabiztos-napszemüveges Mr. President feliratú, és persze a cirillbetűs Oroszország feliratos Putyin sem hiányzott.

 

 

Mint azt az eladótól megtudtam, lényegében mindenféle méretben meg lehet vásárolni őket, a standra XL-eseket helyezett ki.

 

Darabjuk 1900 forint, és rengetegen viszik őket. Szerbek, magyarok? – kérdeztem. Mindenféle népek, tényleg sokan, igaz, a járvány előtt ezekből is több fogyott a mostanihoz képest, válaszolta.

 

A pécsi vásári pólós standon azért volt Putyinnál is erősebb darab, és mint azt az árus állította, ilyen csak náluk van. Mutatom!

 

 

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A kutyák ártalmatlannak tűnő területjelölése miatt kiszáradhatnak a fiatal fák a fővárosi főkertész szerint.

A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát sem biztos, hogy meg lehet-e menteni.

Nem volt már hova beszállítaniuk, az éttermek bezártak a lockdown miatt.

Budapestről már csak Szkopjéba és Podgoricába lehet repülni.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás