+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. július 5. vasárnap, 12:34
Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti magán Oroszország urát.

Noha alapvetően Szerbiára, illetve a bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaságra (Republika Srpska) jellemző, hogy a szuvenírárusok a mindenféle hűtőmágnesek, különböző méretű szerb zászlók és ajándéktárgyak mellett Vlagyimir Putyin orosz elnököt erős, tiszteletteljes személyiségként ábrázoló ruhadarabokat áruljanak, ez a kulturális hatás nem állt meg a déli határkerítésnél.

 

Szerbiában régi hagyomány az Oroszországgal ápolt szoros kapcsolat: a közös cirillbetűs írásmód és az ortodox vallás mellett ehhez hozzájárul Putyinnak a szerbek körében meglévő óriási népszerűsége is – nem véletlenül lehetett azzal eladni lapokat a június 21-i szerbiai választás előtt pár nappal, hogy Putyin személyesen ellátogat ősszel Belgrádba, hogy megnézze minden idők legnagyobb szerb katonai parádéját. Csakhogy az orosz elnök a utóbbi években a legnépszerűbb külföldi vezetővé avanzsált Magyarországon is: egy 2018 tavaszi itthoni közvélemény-kutatásból  Angela Merkel német kancellár, Donald Trump amerikai elnök, Emmanuel Macron francia elnökkel versenyezve Putyin került ki győztesen.

 

Így is meglepő volt a koronavírus-járvány után újra kinyitott pécsi vásárban megpillantani a székely, a kávéfoltos horvát és magyar zászlók mellé slágertermékként kihelyezett putyinos pólókat. Volt magabiztos-napszemüveges Mr. President feliratú, és persze a cirillbetűs Oroszország feliratos Putyin sem hiányzott.

 

 

Mint azt az eladótól megtudtam, lényegében mindenféle méretben meg lehet vásárolni őket, a standra XL-eseket helyezett ki.

 

Darabjuk 1900 forint, és rengetegen viszik őket. Szerbek, magyarok? – kérdeztem. Mindenféle népek, tényleg sokan, igaz, a járvány előtt ezekből is több fogyott a mostanihoz képest, válaszolta.

 

A pécsi vásári pólós standon azért volt Putyinnál is erősebb darab, és mint azt az árus állította, ilyen csak náluk van. Mutatom!

 

 

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás