+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. július 3. péntek, 09:07
Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért úgy döntöttek, többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.
„Hamarosan úgyis visszatérnek”

 

kommentálta Mark Zuckerberg a Facebook munkatársainak azokat a híreket, miszerint több száz hirdető döntött úgy, hogy felfüggesztik a hirdetésieket a legnagyobb közösségi oldalon és a Facebookhoz tartozó többi felületen.

 

Szerdán 530 cég csatlakozott a hirdetési bojkotthoz a Stop Hate for Profit elnevezésű oldalon. A vállalatok szerint a Facebook nem tett semmit, hogy az afroamerikaiak egyenlőségéért tüntetők elleni uszító tartalmakat visszafogja a feleületein, emellett hiteles hírforrásnak fogadja el a Breitbart News és a The Daily Callert, holott azok a petíció aláíró szerint „ismertek arról, hogy fehér nacionalistákkal” dolgoznak. Továbbá azt is kifogásolják, hogy a Facebook szemet hunyt „választók kirívó elhallgatása” felett.

 

„Megvédhette és támogathatta volna a fekete felhasználókat a Facebook? Gyűlölködésnek bélyegezhette volna a holokausztot? Buzdíthatott volna szavazásra? Teljes mértékben. De folyamatosan ennek ellenkezői mellett dönt” – olvasható a Stop Hate for Profiton.

 

Hozzáteszik, hogy a Facebook 70 milliárd dolláros bevételeinek 99 százaléka a reklámoknak köszönhető, ezért

 

„erőteljes üzenetet” küldenek a cégnek, miszerint a „a nyereségért soha nem éri meg gyűlöletet, bigottságot, rasszizmust, antiszemitizmust és erőszakot népszerűsíteni”.

 

A bojkotthoz csatlakozó cégek listáján olyan nagyvállalatok szerepelnek, mint az Adidas, a Boeing, a Ford, a Honda, a Levi’s, a Pfizer vagy az Unilever. Ezeken kívül pedig a Starbucks és a Target is jelezte, hogy legalább egy hónapig nem költ hirdetésekre a Facebookon.

 

Mark Zuckerberg azonban a The Information tudomása szerint nem aggódik. Munkatársainak kijelentette, hogy a cégek részéről nem gazdasági megfontolásokról, sokkal inkább „hírnévről és a partnereikről” van szó, utalva ezzel arra, hogy a vállalatok szerinte leginkább csak meglovagolják a mostani közhangulatot. Akciójukat egyébként maguk a cégek is inkább „szünetnek” nevezik, mint bojkottnak.

 

A Facebook szóvivője a Guardian tudósítása szerint megerősítette, hogy a közösségi oldal alapítója valóban így gondolkozik. „Nagyon komolyan vesszük ezeket a problémákat, és tiszteletben tartjuk a partnereink visszajelzéseit. Valós eredményeink vannak a gyűlöletbeszéd elleni küzdelmünkben és nem húzunk hasznot annak jelenlétéből a felületeinken. De ahogy korábban is elmondtuk, mindenen csak az elveink szerint változtatunk, nem pedig gazdasági nyomásra” – fogalmazott a szóvivő. 

 

A Facebook alelnöke, Nick Clegg is igyekezett nyugtatni a kedélyeket. Szerinte a közösségi oldal a szavazásra buzdító kampányával bizonyította elkötelezettségét a vállalatok által is követelt értékek mellett, illetve dollármilliárdokat költött és tízezreket alkalmaz a felületén megjelenő tartalmak moderálására.

 

Az indulása óta még sosem kellett átélnie hasonló bojkottot a Facebooknak. És bár nyugodtnak tűnik, a Guardian beszámolója szerint Mark Zuckerberg nem hagyja figyelmen kívül a tiltakozást. Várhatóan jövő héten találkozik a Stop Hate for Profit képviselőivel.

 

NYITÓKÉP: Mark Zuckerberg / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás