+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. július 3. péntek, 09:07
Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért úgy döntöttek, többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.
„Hamarosan úgyis visszatérnek”

 

kommentálta Mark Zuckerberg a Facebook munkatársainak azokat a híreket, miszerint több száz hirdető döntött úgy, hogy felfüggesztik a hirdetésieket a legnagyobb közösségi oldalon és a Facebookhoz tartozó többi felületen.

 

Szerdán 530 cég csatlakozott a hirdetési bojkotthoz a Stop Hate for Profit elnevezésű oldalon. A vállalatok szerint a Facebook nem tett semmit, hogy az afroamerikaiak egyenlőségéért tüntetők elleni uszító tartalmakat visszafogja a feleületein, emellett hiteles hírforrásnak fogadja el a Breitbart News és a The Daily Callert, holott azok a petíció aláíró szerint „ismertek arról, hogy fehér nacionalistákkal” dolgoznak. Továbbá azt is kifogásolják, hogy a Facebook szemet hunyt „választók kirívó elhallgatása” felett.

 

„Megvédhette és támogathatta volna a fekete felhasználókat a Facebook? Gyűlölködésnek bélyegezhette volna a holokausztot? Buzdíthatott volna szavazásra? Teljes mértékben. De folyamatosan ennek ellenkezői mellett dönt” – olvasható a Stop Hate for Profiton.

 

Hozzáteszik, hogy a Facebook 70 milliárd dolláros bevételeinek 99 százaléka a reklámoknak köszönhető, ezért

 

„erőteljes üzenetet” küldenek a cégnek, miszerint a „a nyereségért soha nem éri meg gyűlöletet, bigottságot, rasszizmust, antiszemitizmust és erőszakot népszerűsíteni”.

 

A bojkotthoz csatlakozó cégek listáján olyan nagyvállalatok szerepelnek, mint az Adidas, a Boeing, a Ford, a Honda, a Levi’s, a Pfizer vagy az Unilever. Ezeken kívül pedig a Starbucks és a Target is jelezte, hogy legalább egy hónapig nem költ hirdetésekre a Facebookon.

 

Mark Zuckerberg azonban a The Information tudomása szerint nem aggódik. Munkatársainak kijelentette, hogy a cégek részéről nem gazdasági megfontolásokról, sokkal inkább „hírnévről és a partnereikről” van szó, utalva ezzel arra, hogy a vállalatok szerinte leginkább csak meglovagolják a mostani közhangulatot. Akciójukat egyébként maguk a cégek is inkább „szünetnek” nevezik, mint bojkottnak.

 

A Facebook szóvivője a Guardian tudósítása szerint megerősítette, hogy a közösségi oldal alapítója valóban így gondolkozik. „Nagyon komolyan vesszük ezeket a problémákat, és tiszteletben tartjuk a partnereink visszajelzéseit. Valós eredményeink vannak a gyűlöletbeszéd elleni küzdelmünkben és nem húzunk hasznot annak jelenlétéből a felületeinken. De ahogy korábban is elmondtuk, mindenen csak az elveink szerint változtatunk, nem pedig gazdasági nyomásra” – fogalmazott a szóvivő. 

 

A Facebook alelnöke, Nick Clegg is igyekezett nyugtatni a kedélyeket. Szerinte a közösségi oldal a szavazásra buzdító kampányával bizonyította elkötelezettségét a vállalatok által is követelt értékek mellett, illetve dollármilliárdokat költött és tízezreket alkalmaz a felületén megjelenő tartalmak moderálására.

 

Az indulása óta még sosem kellett átélnie hasonló bojkottot a Facebooknak. És bár nyugodtnak tűnik, a Guardian beszámolója szerint Mark Zuckerberg nem hagyja figyelmen kívül a tiltakozást. Várhatóan jövő héten találkozik a Stop Hate for Profit képviselőivel.

 

NYITÓKÉP: Mark Zuckerberg / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

Az iskolák nagy részében meg bevezetik a távoktatást.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás