+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. július 3. péntek, 11:03
A Kovászna megyei Nagybaconban a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg. Fenyegetések, korrupció, feljelentések – így néz ki a kampány a közel kétezer fős székelyföldi településen.

Felforrósodott a polgármesteri székért folyó kampány a székelyföldi Kovászna megyei Nagybaconban. Ahogy arról a Transindex beszámol, a regnáló RMDSZ-es Simon Andrásnak akadt egy kihívója a független Veres Zsolt személyében, ami miatt egy finoman szólva sem túl szokványos kampány indult el a polgármesteri pozícióért.

 

Korrupciós ügyek és verbális fenyegetések

 

Veres Zsolt ugyanis több eset kapcsán is korrupcióval vádolja az RMDSZ színeiben induló, második mandátumát töltő Simon Andrást:

 

Veres szerint ugyanis az önkormányzat túlfizetve tette a polgármester egyik fiát az önkéntes tűzoltóság vezetőjévé, emellett pedig többek között azzal vádolja Simont, hogy az önkormányzat erőforrásait felhasználva dolgoztat közalkalmazottakat a saját tanyáján.

 

Az események azonban ezek után kezdtek el igazán eszkalálódni: a függetlenként induló Verest ugyanis a polgármester másik fia, Botond – aki a faluban Texas Bobyként (!) ismert –, többször felhívta telefonon, és válogatott obszcén szavakkal szólította fel a jelöltet, hogy lépjen vissza és hagyja abba az apja és a családja lejáratását.

 

Veres két telefonbeszélgetést is nyilvánosságra hozott, amik közül az egyikben Simon fia azt mondja, elvágja a nyakát, mivel „az apját bemocskolta” és lejáratókampányt indított ellene, illetve követeli, hogy kérjen bocsánatot a polgármestertől, különben „hogy egálban legyenek, ő is baszogatja majd a független jelölt apját”. A telefonhívásban Veres megkérdezi Botondtól, hogy most akkor fenyegeti-e, amire Botond azt mondja, hogy  „dehogy fenyegetlek, csak megbaszom a picsád!”

 

Ezenkívül Simon fia többször is megfenyegette Verest a telefonhívásokban, hogy megveri, ha nem kér bocsánatot apjától és hagyja abba a „mocskolódást”.

 

Veres ezért már feljelentést is tett a Kovászna megyei ügyészségen, mivel elmondása szerint egyszer már személyesen is inzultálta őt egy boltban a polgármester fia.

 

Simon Botond a Hírmondónak elismerte, hogy valóban beszélt Veressel telefonon, azonban szerinte nem fenyegette meg, csak megelégelte a lejáratókampányt, amit szerinte Veres folytat egy jó ideje. És frusztráltsága miatt illette csúnya szavakkal a jelöltet.

 

A polgármester szerint valójában őt fenyegetik

 

A Transindex elérte a regnáló Simon Andrást is, aki szerint valójában őt és családját fenyegette meg Veres egy Facebook-bejegyzésben. Simon szerint ugyanis Veres arra bújtatja a nagybaconiakat, hogy bántalmazzák a polgármester fiát. Simon szerint Veres az egészet előre megtervezte és mivel vannak olyanok, akik nem szeretik a polgármestert, ezért igazat is adnak a független jelölt szavának. „Azt kéri, menjenek a házához. Egyértelmű, hogy nem kaláccsal akarnak jönni” – mondta Simon, aki emiatt szintén feljelentést tett.

 

A kampány egyik legnagyobb botránya: megvertek egy embert

 

A kampány egyik legérdekesebb és ellentmondásosabb története azonban nem a két polgármesterjelölthöz köthető, hanem a regnáló Simon András egyik fiához, az önkéntes tűzoltóságot vezető ifj. Simon Andráshoz:  megvertek egy férfit, amiért az a polgármester fia tulajdonában lévő autót a forgalmas Templom utcán hagyta – amit elmondása szerint a helyiek ezért megrongáltak, amikor a polgármester családjához tartozó birtokról a férfi elment inni. Simon szerint amikor fia mindezt számon akarta kérni a férfitől, hogy miért tett így, az kést rántott és a polgármester fia csak önvédelemből verte össze a férfit. Simon András fia a Hírmondónak hasonlóan számolt be a történtekről, szerinte a juhász, akit megvert, az apjának dolgozik és az apja engedélye nélkül vitte el az autót és hagyta az út szélén.

 

Azonban a kihívó Veres másképpen számol be a történtekről: nemrég közölt egy videót az említett autóról, amin látszik, hogy eléggé megviselt állapotban van, azonban szerinte nem a helyiek tették tönkre, hanem eleve egy rozsdás, alapból rossz állapotban lévő darabról beszélünk. A videón látszik, hogy például az alvázat fával próbálták megjavítani, hogy az ne essen le, illetve a karosszsérián több helyen is lyuk van. Hogy a rozsdától vagy a megrongálástól, az vita tárgyát képezi. 

 

Veres szerint a megvert férfi nem rántott elő kést, a polgármester nagyobbik fia, az önkéntes tűzoltóságot vezető ifj. Simon András pedig azért verte össze fényes nappal, mert amikor a polgármester fia felszólította, hogy álljon arrébb az autóval, akkor a megvert férfi visszakérdezett, hogy ő amúgy kicsoda.

 

Már a nagypolitika is témába került

 

A felvételek és a történtek után a független jelölt mellett kiálltak az egyik romániai liberális párt, a Dacian Cioloș vezette PLUS Hargita és Kovászna megyei szervezetei, akik az RMDSZ-t arra kérték, hogy határolódjon el a Verest ért agressziótól és tegyen meg minden intézkedést, hogy a jövőben ilyen ne történhessen meg. A Transindex megkereste a Kovászna Megyei Tanács elnökét, az RMDSZ-es Tamás Sándort, hogy mit szól az eseményekhez. Tamás erre azt mondta, hogy ugyan olvasta a PLUS párt felszólítását, de konkrétan nem nevezte meg a párt, hogy mitől kéne elhatárolódnia, ezért egyelőre nem kíván véleményt formálni az esetről.

 

Ennek ellenére nem tűnik úgy, hogy helyi szinten nyugodna a helyzet: Veres elmondása szerint több dokumentummal is rendelkezik, ami Simon Andrásnak a korábbi rendszerben betöltött szerepéről ad tanúbizonyságot, amiket a kampány hajrájában fog majd nyilvánosságra hozni.

 

Emellett elmondása szerint van egy olyan felvétele is, ahol maga a polgármester, Simon András fenyegette meg őt, hogy kezét-lábát eltöri.

 

Azonban nem csak Simon személyével szemben zajlik kampány: Texas Boby egy Facebook-bejegyzésben azzal vádolta meg Verest, hogy Soros György, a „libsik” és Gyurcsány Ferenc pénzeli Veres jelöltségét és Veres ezen emberek céljait akarja végrehajtani, ami szembemegy a magyar öntudattal. A bejegyzés szerint erre az a bizonyítéka, hogy „Veres Soros Zsolt úr” már két éve nem dolgozik, így nem tudni, miből tartja fent a „luxus, háromautós, terepjárós életét”.

 

Veres Zsolt az esetek kapcsán a Hírmondónak úgy nyilatkozott, nem érzi magát biztonságban a településen és gondolkodik azon, hogy végül visszalép a jelöltségtől, mivel szerinte „szekus módszerekkel” akarják őt félretenni.

 

Romániában május végén, illetve június elején lettek volna az önkormányzati választások, azonban azt a koronavírus-járvány miatt végül szeptember 27-én tartják majd meg.

 

NYITÓKÉP: Székelykapu és kettőskereszt a nagybaconi Művelődési ház mellett. Fotó: Nagybacon / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német szélsőjobboldali párt tavasz óta nem találja a megfelelő stratégiát a koronavírus kapcsán. Ez a népszerűségén is meglátszik.

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

Felesleges, hasznavehetetlen, messzi földön gyártott ajándéktárgyak helyett kultúrértékkel bíró, elvitathatatlan funkcionalitású és finom dolgot a fa alá!

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás