+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. július 3. péntek, 11:03
A Kovászna megyei Nagybaconban a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg. Fenyegetések, korrupció, feljelentések – így néz ki a kampány a közel kétezer fős székelyföldi településen.

Felforrósodott a polgármesteri székért folyó kampány a székelyföldi Kovászna megyei Nagybaconban. Ahogy arról a Transindex beszámol, a regnáló RMDSZ-es Simon Andrásnak akadt egy kihívója a független Veres Zsolt személyében, ami miatt egy finoman szólva sem túl szokványos kampány indult el a polgármesteri pozícióért.

 

Korrupciós ügyek és verbális fenyegetések

 

Veres Zsolt ugyanis több eset kapcsán is korrupcióval vádolja az RMDSZ színeiben induló, második mandátumát töltő Simon Andrást:

 

Veres szerint ugyanis az önkormányzat túlfizetve tette a polgármester egyik fiát az önkéntes tűzoltóság vezetőjévé, emellett pedig többek között azzal vádolja Simont, hogy az önkormányzat erőforrásait felhasználva dolgoztat közalkalmazottakat a saját tanyáján.

 

Az események azonban ezek után kezdtek el igazán eszkalálódni: a függetlenként induló Verest ugyanis a polgármester másik fia, Botond – aki a faluban Texas Bobyként (!) ismert –, többször felhívta telefonon, és válogatott obszcén szavakkal szólította fel a jelöltet, hogy lépjen vissza és hagyja abba az apja és a családja lejáratását.

 

Veres két telefonbeszélgetést is nyilvánosságra hozott, amik közül az egyikben Simon fia azt mondja, elvágja a nyakát, mivel „az apját bemocskolta” és lejáratókampányt indított ellene, illetve követeli, hogy kérjen bocsánatot a polgármestertől, különben „hogy egálban legyenek, ő is baszogatja majd a független jelölt apját”. A telefonhívásban Veres megkérdezi Botondtól, hogy most akkor fenyegeti-e, amire Botond azt mondja, hogy  „dehogy fenyegetlek, csak megbaszom a picsád!”

 

Ezenkívül Simon fia többször is megfenyegette Verest a telefonhívásokban, hogy megveri, ha nem kér bocsánatot apjától és hagyja abba a „mocskolódást”.

 

Veres ezért már feljelentést is tett a Kovászna megyei ügyészségen, mivel elmondása szerint egyszer már személyesen is inzultálta őt egy boltban a polgármester fia.

 

Simon Botond a Hírmondónak elismerte, hogy valóban beszélt Veressel telefonon, azonban szerinte nem fenyegette meg, csak megelégelte a lejáratókampányt, amit szerinte Veres folytat egy jó ideje. És frusztráltsága miatt illette csúnya szavakkal a jelöltet.

 

A polgármester szerint valójában őt fenyegetik

 

A Transindex elérte a regnáló Simon Andrást is, aki szerint valójában őt és családját fenyegette meg Veres egy Facebook-bejegyzésben. Simon szerint ugyanis Veres arra bújtatja a nagybaconiakat, hogy bántalmazzák a polgármester fiát. Simon szerint Veres az egészet előre megtervezte és mivel vannak olyanok, akik nem szeretik a polgármestert, ezért igazat is adnak a független jelölt szavának. „Azt kéri, menjenek a házához. Egyértelmű, hogy nem kaláccsal akarnak jönni” – mondta Simon, aki emiatt szintén feljelentést tett.

 

A kampány egyik legnagyobb botránya: megvertek egy embert

 

A kampány egyik legérdekesebb és ellentmondásosabb története azonban nem a két polgármesterjelölthöz köthető, hanem a regnáló Simon András egyik fiához, az önkéntes tűzoltóságot vezető ifj. Simon Andráshoz:  megvertek egy férfit, amiért az a polgármester fia tulajdonában lévő autót a forgalmas Templom utcán hagyta – amit elmondása szerint a helyiek ezért megrongáltak, amikor a polgármester családjához tartozó birtokról a férfi elment inni. Simon szerint amikor fia mindezt számon akarta kérni a férfitől, hogy miért tett így, az kést rántott és a polgármester fia csak önvédelemből verte össze a férfit. Simon András fia a Hírmondónak hasonlóan számolt be a történtekről, szerinte a juhász, akit megvert, az apjának dolgozik és az apja engedélye nélkül vitte el az autót és hagyta az út szélén.

 

Azonban a kihívó Veres másképpen számol be a történtekről: nemrég közölt egy videót az említett autóról, amin látszik, hogy eléggé megviselt állapotban van, azonban szerinte nem a helyiek tették tönkre, hanem eleve egy rozsdás, alapból rossz állapotban lévő darabról beszélünk. A videón látszik, hogy például az alvázat fával próbálták megjavítani, hogy az ne essen le, illetve a karosszsérián több helyen is lyuk van. Hogy a rozsdától vagy a megrongálástól, az vita tárgyát képezi. 

 

Veres szerint a megvert férfi nem rántott elő kést, a polgármester nagyobbik fia, az önkéntes tűzoltóságot vezető ifj. Simon András pedig azért verte össze fényes nappal, mert amikor a polgármester fia felszólította, hogy álljon arrébb az autóval, akkor a megvert férfi visszakérdezett, hogy ő amúgy kicsoda.

 

Már a nagypolitika is témába került

 

A felvételek és a történtek után a független jelölt mellett kiálltak az egyik romániai liberális párt, a Dacian Cioloș vezette PLUS Hargita és Kovászna megyei szervezetei, akik az RMDSZ-t arra kérték, hogy határolódjon el a Verest ért agressziótól és tegyen meg minden intézkedést, hogy a jövőben ilyen ne történhessen meg. A Transindex megkereste a Kovászna Megyei Tanács elnökét, az RMDSZ-es Tamás Sándort, hogy mit szól az eseményekhez. Tamás erre azt mondta, hogy ugyan olvasta a PLUS párt felszólítását, de konkrétan nem nevezte meg a párt, hogy mitől kéne elhatárolódnia, ezért egyelőre nem kíván véleményt formálni az esetről.

 

Ennek ellenére nem tűnik úgy, hogy helyi szinten nyugodna a helyzet: Veres elmondása szerint több dokumentummal is rendelkezik, ami Simon Andrásnak a korábbi rendszerben betöltött szerepéről ad tanúbizonyságot, amiket a kampány hajrájában fog majd nyilvánosságra hozni.

 

Emellett elmondása szerint van egy olyan felvétele is, ahol maga a polgármester, Simon András fenyegette meg őt, hogy kezét-lábát eltöri.

 

Azonban nem csak Simon személyével szemben zajlik kampány: Texas Boby egy Facebook-bejegyzésben azzal vádolta meg Verest, hogy Soros György, a „libsik” és Gyurcsány Ferenc pénzeli Veres jelöltségét és Veres ezen emberek céljait akarja végrehajtani, ami szembemegy a magyar öntudattal. A bejegyzés szerint erre az a bizonyítéka, hogy „Veres Soros Zsolt úr” már két éve nem dolgozik, így nem tudni, miből tartja fent a „luxus, háromautós, terepjárós életét”.

 

Veres Zsolt az esetek kapcsán a Hírmondónak úgy nyilatkozott, nem érzi magát biztonságban a településen és gondolkodik azon, hogy végül visszalép a jelöltségtől, mivel szerinte „szekus módszerekkel” akarják őt félretenni.

 

Romániában május végén, illetve június elején lettek volna az önkormányzati választások, azonban azt a koronavírus-járvány miatt végül szeptember 27-én tartják majd meg.

 

NYITÓKÉP: Székelykapu és kettőskereszt a nagybaconi Művelődési ház mellett. Fotó: Nagybacon / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás