Ha a magyarországi politika minősége miatt aggódsz, nem láttad még a nagybaconi kampányt

2020.07.03. 11:03

A Kovászna megyei Nagybaconban a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg. Fenyegetések, korrupció, feljelentések – így néz ki a kampány a közel kétezer fős székelyföldi településen.

Ha a magyarországi politika minősége miatt aggódsz, nem láttad még a nagybaconi kampányt

Felforrósodott a polgármesteri székért folyó kampány a székelyföldi Kovászna megyei Nagybaconban. Ahogy arról a Transindex beszámol, a regnáló RMDSZ-es Simon Andrásnak akadt egy kihívója a független Veres Zsolt személyében, ami miatt egy finoman szólva sem túl szokványos kampány indult el a polgármesteri pozícióért.

Korrupciós ügyek és verbális fenyegetések

Veres Zsolt ugyanis több eset kapcsán is korrupcióval vádolja az RMDSZ színeiben induló, második mandátumát töltő Simon Andrást:

Veres szerint ugyanis az önkormányzat túlfizetve tette a polgármester egyik fiát az önkéntes tűzoltóság vezetőjévé, emellett pedig többek között azzal vádolja Simont, hogy az önkormányzat erőforrásait felhasználva dolgoztat közalkalmazottakat a saját tanyáján.

Az események azonban ezek után kezdtek el igazán eszkalálódni: a függetlenként induló Verest ugyanis a polgármester másik fia, Botond – aki a faluban Texas Bobyként (!) ismert –, többször felhívta telefonon, és válogatott obszcén szavakkal szólította fel a jelöltet, hogy lépjen vissza és hagyja abba az apja és a családja lejáratását.

Veres két telefonbeszélgetést is nyilvánosságra hozott, amik közül az egyikben Simon fia azt mondja, elvágja a nyakát, mivel „az apját bemocskolta” és lejáratókampányt indított ellene, illetve követeli, hogy kérjen bocsánatot a polgármestertől, különben „hogy egálban legyenek, ő is baszogatja majd a független jelölt apját”. A telefonhívásban Veres megkérdezi Botondtól, hogy most akkor fenyegeti-e, amire Botond azt mondja, hogy  „dehogy fenyegetlek, csak megbaszom a picsád!”

Ezenkívül Simon fia többször is megfenyegette Verest a telefonhívásokban, hogy megveri, ha nem kér bocsánatot apjától és hagyja abba a „mocskolódást”.

Veres ezért már feljelentést is tett a Kovászna megyei ügyészségen, mivel elmondása szerint egyszer már személyesen is inzultálta őt egy boltban a polgármester fia.

Simon Botond a Hírmondónak elismerte, hogy valóban beszélt Veressel telefonon, azonban szerinte nem fenyegette meg, csak megelégelte a lejáratókampányt, amit szerinte Veres folytat egy jó ideje. És frusztráltsága miatt illette csúnya szavakkal a jelöltet.

A polgármester szerint valójában őt fenyegetik

A Transindex elérte a regnáló Simon Andrást is, aki szerint valójában őt és családját fenyegette meg Veres egy Facebook-bejegyzésben. Simon szerint ugyanis Veres arra bújtatja a nagybaconiakat, hogy bántalmazzák a polgármester fiát. Simon szerint Veres az egészet előre megtervezte és mivel vannak olyanok, akik nem szeretik a polgármestert, ezért igazat is adnak a független jelölt szavának. „Azt kéri, menjenek a házához. Egyértelmű, hogy nem kaláccsal akarnak jönni” – mondta Simon, aki emiatt szintén feljelentést tett.

A kampány egyik legnagyobb botránya: megvertek egy embert

A kampány egyik legérdekesebb és ellentmondásosabb története azonban nem a két polgármesterjelölthöz köthető, hanem a regnáló Simon András egyik fiához, az önkéntes tűzoltóságot vezető ifj. Simon Andráshoz:  megvertek egy férfit, amiért az a polgármester fia tulajdonában lévő autót a forgalmas Templom utcán hagyta – amit elmondása szerint a helyiek ezért megrongáltak, amikor a polgármester családjához tartozó birtokról a férfi elment inni. Simon szerint amikor fia mindezt számon akarta kérni a férfitől, hogy miért tett így, az kést rántott és a polgármester fia csak önvédelemből verte össze a férfit. Simon András fia a Hírmondónak hasonlóan számolt be a történtekről, szerinte a juhász, akit megvert, az apjának dolgozik és az apja engedélye nélkül vitte el az autót és hagyta az út szélén.

Azonban a kihívó Veres másképpen számol be a történtekről: nemrég közölt egy videót az említett autóról, amin látszik, hogy eléggé megviselt állapotban van, azonban szerinte nem a helyiek tették tönkre, hanem eleve egy rozsdás, alapból rossz állapotban lévő darabról beszélünk. A videón látszik, hogy például az alvázat fával próbálták megjavítani, hogy az ne essen le, illetve a karosszsérián több helyen is lyuk van. Hogy a rozsdától vagy a megrongálástól, az vita tárgyát képezi. 

Veres szerint a megvert férfi nem rántott elő kést, a polgármester nagyobbik fia, az önkéntes tűzoltóságot vezető ifj. Simon András pedig azért verte össze fényes nappal, mert amikor a polgármester fia felszólította, hogy álljon arrébb az autóval, akkor a megvert férfi visszakérdezett, hogy ő amúgy kicsoda.

Már a nagypolitika is témába került

A felvételek és a történtek után a független jelölt mellett kiálltak az egyik romániai liberális párt, a Dacian Cioloș vezette PLUS Hargita és Kovászna megyei szervezetei, akik az RMDSZ-t arra kérték, hogy határolódjon el a Verest ért agressziótól és tegyen meg minden intézkedést, hogy a jövőben ilyen ne történhessen meg. A Transindex megkereste a Kovászna Megyei Tanács elnökét, az RMDSZ-es Tamás Sándort, hogy mit szól az eseményekhez. Tamás erre azt mondta, hogy ugyan olvasta a PLUS párt felszólítását, de konkrétan nem nevezte meg a párt, hogy mitől kéne elhatárolódnia, ezért egyelőre nem kíván véleményt formálni az esetről.

Ennek ellenére nem tűnik úgy, hogy helyi szinten nyugodna a helyzet: Veres elmondása szerint több dokumentummal is rendelkezik, ami Simon Andrásnak a korábbi rendszerben betöltött szerepéről ad tanúbizonyságot, amiket a kampány hajrájában fog majd nyilvánosságra hozni.

Emellett elmondása szerint van egy olyan felvétele is, ahol maga a polgármester, Simon András fenyegette meg őt, hogy kezét-lábát eltöri.

Azonban nem csak Simon személyével szemben zajlik kampány: Texas Boby egy Facebook-bejegyzésben azzal vádolta meg Verest, hogy Soros György, a „libsik” és Gyurcsány Ferenc pénzeli Veres jelöltségét és Veres ezen emberek céljait akarja végrehajtani, ami szembemegy a magyar öntudattal. A bejegyzés szerint erre az a bizonyítéka, hogy „Veres Soros Zsolt úr” már két éve nem dolgozik, így nem tudni, miből tartja fent a „luxus, háromautós, terepjárós életét”.

Veres Zsolt az esetek kapcsán a Hírmondónak úgy nyilatkozott, nem érzi magát biztonságban a településen és gondolkodik azon, hogy végül visszalép a jelöltségtől, mivel szerinte „szekus módszerekkel” akarják őt félretenni.

Romániában május végén, illetve június elején lettek volna az önkormányzati választások, azonban azt a koronavírus-járvány miatt végül szeptember 27-én tartják majd meg.

NYITÓKÉP: Székelykapu és kettőskereszt a nagybaconi Művelődési ház mellett. Fotó: Nagybacon / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek