+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. július 3. péntek, 18:48
A függetlenként politizáló Bencsik János nemet nyomott a kormánypárti kezdeményezésre. De miért? Jó ötlet volt-e szerinte Bajnaiéknak elvenni a 13. havi nyugdíjat? És nem fél attól, hogy a döntése miatt majd a Fidesz betámadja? Megkérdeztük tőle!

Egyedüli parlamenti képviselőként nemmel szavazott a korábban jobbikos, most már függetlenként politizáló Bencsik János a Fidesz-KDNP által előterjesztett, a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítését előirányzó javaslatra – erről a képviselő Facebook-oldalán számolt be péntek délután.

 

Egyéni számlavezetés kéne

 

Bencsik arról írt, hogy szerinte a javaslat a magyar emberek érdekével, így a nyugdíjasokéval is szembemegy, hiszen „csak az aktív keresők adóbefizetéseiből finanszírozhatók” normális összegű nyugdíjak,

 

így a költségvetésnek inkább őket kéne segítenie, hogy nőhessenek az állami bevételek, és így mindenkinek normális nyugdíj járjon.

 

Szerinte a 13. havi nyugdíj nem volna más, mint „könyöradomány”, ami ráadásul bármikor visszavonható, és egy igazságtalan nyugdíjrendszert konzervál, ahol óriásiak a különbségek „a luxusnyugdíjak” és a pár tízezres kisnyugdíjak között. A javaslatot a független képviselő „átlátszó szavazatszerzési kísérletként” írta le, ami kiszolgáltatja az érintetteket az aktuális kormányok kegyeinek és a társadalom jelentős része ellenszenvének.

 

Bencsik úgy gondolja, a parlamenti szavazáson egyedül ő hozott felelős döntést, de ha a 13. havi nyugdíj nem, akkor mi lenne a megoldás a nyugdíjasok problémáira? Megkérdeztük erről!

 

A független képviselő az Azonnalinak elmondta: ő bár nem nyugdíjszakértő, de szerinte ahelyett, hogy a magyar állam a központi költségvetésből osztaná szét a nyugdíjakat,

 

el kéne mozdulni az egyéni számlavezetés felé, kicsit egy olyan rendszer irányába, amilyenek a magánnyugdíjpénztárak is voltak.

 

„Jelenleg senki nem azt a pénzt kapja meg, amit beletesz és ledolgozott, hanem azt, amit végül dob neki a gép, mire eljut abba a korba, hogy egyáltalán nyugdíjat kapjon” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az ő generációja már nem igazán számolhat nyugdíjjal, így marad az előtakarékoskodás.

 

Bajnaiék részéről logikus lépés volt?

 

„Nyilván ennek demográfiai oka is van, ami persze nem egyedi magyar sajátosság, hanem minden fejlett ország ezzel küzd. De minket Kelet-Közép-Európában az agyelszívás és munkaerő-elszívás is egyszerre sújt” – magyarázta Bencsik János, hozzátéve, hogy nagyrészt az aktív korosztály vándorol el. A születéskor várható élettartam viszont nő, ami bár örvendetes, de a csökkenő születésszám és az elvándorlás mellett ez fenntarthatatlanná teszi a rendszert.

 

Bencsik fő problémának az őszinte párbeszéd hiányát nevezte, hiszen

 

minden politikai erő tisztában van azzal, hogy a választást a nyugdíjas korosztály dönti el,

 

miközben a magyar korfa egyre inkább elöregedik.

 

„Azt nagyon destruktívnak látom, hogy a nyugdíjrendszer és az adórendszer egy politikai ígérgetéscunamivá vált a pártok között” – mondta, nehezményezve, hogy senki sem meri kimondani, hogy nem kéne 13. havi nyugdíjat osztogatni, mikor még a 12. havi előteremtése is bizonytalan. Szerinte erről a kérdésről már értelmes szakmai vitát sem lehet folytatni, mert aki ezt az alapállást fel merné vállalni, rögtön megbélyegeznék érte.

 

A volt jobbikos képviselőt arról is kérdeztük: helyesnek tartotta-e, hogy a Bajnai-kormány 2009-ben elvette a 13. havi nyugdíjat? Emiatt a parlamenti baloldal számos támadást kap mind a mai napig, Bencsik szerint viszont a rosszul gazdálkodó, gazdasági válságból politikai válságba sodródó szocialista kormányok részéről „logikus lépésnek tűnt”, hiszen gyorsan kellett pénzt előteremteni, ezt pedig a legkönnyebben úgy lehetett megtenni, hogy levágták a jóléti kiadásokat.

 

„Ezért veszélyes játék ez: egy másik kormány ezt a juttatást ugyanúgy elveheti, mint ahogy odaadták”

 

– fogalmazott.

 

A Fidesz jelöli ki a játékteret

 

Adódik viszont a kérdés, hogy Bencsik nem tart-e attól, hogy majd emiatt támadják a kormánypárti padsorokból.

 

„Nincsenek illúzióim, hogyha indulok 2022-ben, akkor tele fogják szórólapozni a körzetemet ezzel”. Azonban hozzátette: a javaslatot tiszta lelkiismerettel nem tudta volna támogatni, hiszen „ez vezet a lájkvadász politizáláshoz”, és oda, hogy gyakran már ellenzéki pártok sem mernek bizonyos konfliktusokat felvállalni.

 

„Itt lehetett volna bátornak lenni, és vállalni a következményeit annak, hogy ennek az elutasításáért a propagandamédia majd lőni fogja őket”

 

– tette hozzá.

 

„Ha mindig attól félünk, hogy mit mond ránk a Fidesz, akkor a Fidesz jelöli ki a játékteret és az ő szabályaik szerint politizálunk. Ez pedig a törvénytől is elvonatkoztatva nagyon rossz út” – mondta Bencsik, aki szerint az ellenzék ebbe a csapdába nem először sétál már bele.

 

A képviselő hangsúlyozta: az ellenzéknek nem elég diktatúrát kiáltani és kritizálni a kormányt, hanem azt kell megmutatniuk, hogy az Orbán-rendszer utáni világ miben lesz más a mostanitól.

 

BORÍTÓKÉP: Bencsik János / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kifejezés a Szovjetunió által megszállt területek határzárára, és a kelet-nyugati világ között feszülő ideológiai ellentétre egyaránt utalt. De honnan származik ez a név?

A bölcsődéket nyitva hagyják, de lehet, hogy később bezárják. A virágboltok nőnap után zárnak, míg „az élethez nem szükséges” szolgáltatások már hétfőtől.

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás