+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. július 2. csütörtök, 08:40
A választást szerdán egy csomó helyen meg kellett ismételni Szerbiában, így a monarchisták éppen megugorhatták a 3 százalékos küszöböt, nem csoda, hogy most nagyon büszkék magukra.

Királyságpárti tagja is lesz az új szerb parlamentnek, miután szerdán szabálytalanságok miatt 234 helyen ismételték meg az eredetileg június 21-én tartott választásokat, így 203 ezer ember volt jogosult ismét az urnák elé vonulni – írja a Danas szerb napilap. Júniusban a királyságpártiak épp csak elmaradtak a 3 százalékos bejutási küszöbtől, azonban a néhány helyen megismételt szavazásnak köszönhetően most úgy tűnik, mégis megugorják azt.

 

Alkotmányos Szerb Királyságot akarnak

 

A Szerb Királyság Megújhodási Mozgalom (POKS) kis királyságpárti formáció azt állítja: a szavazatok 75 százalékának feldolgozása után végül átugrották a háromszázalékos parlamenti bejutási küszöböt és 3,06 százalékos szavazataránnyal, nyolc képviselői helyet szerezve végül beülhetnek a belgrádi parlamentbe.

 

„Nagy nap a mai. A monarchisták 75 éve először bekerültek a szerb parlamentbe. Csupán három év leforgása alatt a negyedik legnagyobb politikai erővé nőttük ki magunkat Szerbiában, ez pedig nagy siker. (...)

 

A parlament első ülésétől kezdve elkezdődik a harc a szuverén, alkotmányos és parlamentáris Szerb Királyság megújhodásáért”

 

– ünnepelt a pártelnök Žika Gojković szerdán kiadott közleményében.

 

A monarchisták számára nagy ugrás ez élet és halál között: a június 21-i választásokon nem ugrották meg a bejutási küszöböt, és 97,23 százalékos feldolgozottságnál 2,63 százalékot szereztek, ezzel ők voltak a legközelebb az ellenzéki pártok közük a bejutáshoz. Ha pedig hihetünk a párt közleményének, és valóban bekerültek a parlamentbe a királyságpártiak, akkor ezentúl állami támogatásban részesülhetnek.

 

Vučić ismét tarolt

 

Egyébként a megismételt szavazáson is Aleksandar Vučić Szerb Progresszív Pártja (SNS) szerezte a szavazatok abszolút többségét, a választást megismétlő 234 szavazókör közül 221 körzet feldolgozása után a Vučić-párt ügyvezető elnöke bejelentette,

 

a pártja 60,2 százalékot ért el.

 

Darko Glišić szerint 11 százalékot szerzett a baloldali (de az elnök pártjának koalíciós partnereként tevékenykedő) Szerb Szocialista Párt (SPS), a parlamentbe pedig egyedüli tényleges ellenzékiként bejutott Aleksandar Šapić vízilabdás Szerb Hazafias Szövetsége (SPAS) „kicsit kevesebb” szavazatot szerzett, mint a júniusi voksoláskor. Persze ettől a SPAS még marad a parlamentben.

 

Az Azonnali részletesen is beszámolt a nemrég tartott szerb parlamenti választásról, amelyet a tényleges ellenzék nagy része bojkottált az egyenlőtlen médiaviszonyok és Vučić tisztességtelen kampánymódszerei miatt. Hogy miért volt szükség a bojkottra, arról itt beszélt az Azonnalinak a bojkottpárti szövetség vezetője, arról pedig, hogy ki kicsoda a szerb politikában, itt és itt olvashatsz bővebben.

 

Monarchisták, de Vučić rendben van

 

A bojkott végül abban a tekintetben mindenképp hatásos volt, hogy ezzel a választásokon 1999 óta nem csupán a legalacsonyabb részvételt mérték, hanem Vučić progresszívjein és a vele már eddig is koalíciózó szocialistákon, valamint a kisebbségi listákon – akikre a bejutási küszöb nem vonatkozik – csak a már fentebb is említett Šapić-párt jutott be a parlamentbe. Mindezt annak ellenére, hogy Vučić azért, hogy kihúzza a bojkott méregfogát, még a parlamenti bejutási küszöböt is levitte 5-ről 3 százalékra, de azt a három párton kívül senkinek nem sikerült eddig megugrania.

 

A monarchisták bejutásával viszont egy negyedik versenyző is sikerrel járt, igaz, nagy ellenzékiséget tőlük sem kell várni. A Gojković-féle monarchisták ugyanis 2017-ben még a Szerb Megújhodási Mozgalomból kilépve alapítottak új pártot, de

 

akkor Gojković mindenkit megnyugtatott: ettől függetlenül továbbra is támogatja Aleksandar Vučićot.

 

Így a királyságpártiak nyolc képviselőjének bejutása valószínűleg a már bejutott parlamenti pártok mandátumszámait csökkenti – igaz, minimális mértékben. Ennek részletei – és például az, hogy a magyar VMSZ érintett-e – majd akkor derülnek ki, ha a végeredmény hivatalossá válik.

 

BORÍTÓKÉP: POKS / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás