+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. július 2. csütörtök, 15:00
A magyar delegáltak többsége úgy tűnik, viszont megúszta az európai parlamenti lopássorozatot, a jobbikos, momentumos, RMDSZ-es és DK-s képviselőket sem érte kár. Persze többen is panaszkodnak: a biztonsági személyzettel vannak problémák.

Ahogyan az Azonnalin csütörtök reggel beszámoltunk, a koronavírus-járvány alatti home office közben valakik több európai parlamenti képviselő irodájából is elloptak értékes tárgyakat.

 

A lopás akár száz EP-képviselőt is érinthetett, az elmúlt hat hétben a lezárt irodákból asztali számítógépek, laptopok és készpénz is eltűntek.

 

A számítástechnikai eszközök ellopása pedig különösen kellemetlen, mert azok tartalmazhatták a képviselők, pártjaik és akár a választók személyes információit is. Az EP egyik szóvivője szerint az első esetet még áprilisban jelentették, azt viszont nem tudni, hogy azóta miért nem derült még ki semmi az ügyről. Annyit azért tudunk, hogy az ajtózárakon nem találtak külsérelmi nyomokat, így valószínű, hogy belsősök, takarítók vagy a technikai személyzet tagjai pakolhatták ki az irodákat.

 

Ujhelyiék egy korábbi incidensből okultak

 

De érintettek voltak-e a magyar képviselők a lopáshullámban? Az Azonnali az összes magyarországi EP-képviselő mellett megkereste az RMDSZ-es delegáltakat is az ügyről!

 

A magyarok közül pórul csak az MSZP egyetlen képviselője, Ujhelyi István járt, igaz, ő is viszonylag olcsón megúszta. A szocialista politikus kabinetfőnöke, Szalay Tamás Lajos az Azonnali kérdésére úgy fogalmazott, hogy

 

az ő irodáikban jártak illetéktelenek, akik átkutatták a szekrényeik tartalmát, de laptopot és egyéb értéket nem találtak náluk,

 

mert azokat már jó ideje még bezárt állapotban sem hagyják az irodáikban. Ujhelyiék így a behatolás ellenére szerencsére kár nélkül megúszták az incidenst. De a szocialista képviselő nem volt mindig ilyen szerencsés: ahogyan Szalay az Azonnalinak elmondta: három éve a nyári szünet alatt elvitték az irodai széfjüket némi készpénzzel és pár, később pótolt személyes irattal együtt.

 

A Demokratikus Koalíció kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, hogy a párt EP-delegációját nem érintette a lopássorozat, képviselőik irodájából nem tűnt el semmi, a Momentum szintén megúszta a behatolást. Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-kéviselője sem érintett az ügyben, ez talán annak is tudható be, hogy mint az Azonnalinak elmondta, ő a karantén ideje alatt Brüsszelben tartózkodott és elég sűrűn járt be az irodájába.

 

Több képviselő szerint a parlamenti személyzet a ludas

 

Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője elmondta, hogy tőlük sem loptak el semmit sem most, sem korábban, de az elmúlt években sajnos történt több hasonló eset is,

 

a mostani esetek pedig szerinte világosan bizonyítják, hogy nem a vendégek, hanem a karbantartó személyzet körében kellene intézkedni.

 

 

Hasonlóan vélekedett Ujhelyi kabinetfőnöke is: Szalay szerint amikor a három éve, a nyári szünetben történt lopás után teljes kivizsgálást kértek, semmire nem jutott a Európai Parlament biztonsági szolgálata, pedig minden folyosó be van kamerázva és az irodaépületekbe belépőket egyesével regisztrálják.

 

Ujhelyiék régóta szorgalmazzák, hogy a régimódi kulcsos megoldás helyett biztonsági okokból álljanak inkább át a belépőkártyás ajtónyitásra az irodáknál is, de eddig nem valósították meg ötletüket.

 

„Egy ilyen rendszernek a kiépítése természetesen költségekkel jár, a mostani lopássorozat azonban ismét bizonyította, hogy az átalakítás és szigorítás nem tűr halasztást”

 

– írta Szalay.

 

Kerestük a Fidesz-KDNP képviselőit is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk felvilágosítást az ügyben. Amennyiben választ kapnánk tőlük, a cikkünket frissítjük.

 

NYITÓKÉP: Európai Parlament (2017)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás