+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. július 2. csütörtök, 15:00
A magyar delegáltak többsége úgy tűnik, viszont megúszta az európai parlamenti lopássorozatot, a jobbikos, momentumos, RMDSZ-es és DK-s képviselőket sem érte kár. Persze többen is panaszkodnak: a biztonsági személyzettel vannak problémák.

Ahogyan az Azonnalin csütörtök reggel beszámoltunk, a koronavírus-járvány alatti home office közben valakik több európai parlamenti képviselő irodájából is elloptak értékes tárgyakat.

 

A lopás akár száz EP-képviselőt is érinthetett, az elmúlt hat hétben a lezárt irodákból asztali számítógépek, laptopok és készpénz is eltűntek.

 

A számítástechnikai eszközök ellopása pedig különösen kellemetlen, mert azok tartalmazhatták a képviselők, pártjaik és akár a választók személyes információit is. Az EP egyik szóvivője szerint az első esetet még áprilisban jelentették, azt viszont nem tudni, hogy azóta miért nem derült még ki semmi az ügyről. Annyit azért tudunk, hogy az ajtózárakon nem találtak külsérelmi nyomokat, így valószínű, hogy belsősök, takarítók vagy a technikai személyzet tagjai pakolhatták ki az irodákat.

 

Ujhelyiék egy korábbi incidensből okultak

 

De érintettek voltak-e a magyar képviselők a lopáshullámban? Az Azonnali az összes magyarországi EP-képviselő mellett megkereste az RMDSZ-es delegáltakat is az ügyről!

 

A magyarok közül pórul csak az MSZP egyetlen képviselője, Ujhelyi István járt, igaz, ő is viszonylag olcsón megúszta. A szocialista politikus kabinetfőnöke, Szalay Tamás Lajos az Azonnali kérdésére úgy fogalmazott, hogy

 

az ő irodáikban jártak illetéktelenek, akik átkutatták a szekrényeik tartalmát, de laptopot és egyéb értéket nem találtak náluk,

 

mert azokat már jó ideje még bezárt állapotban sem hagyják az irodáikban. Ujhelyiék így a behatolás ellenére szerencsére kár nélkül megúszták az incidenst. De a szocialista képviselő nem volt mindig ilyen szerencsés: ahogyan Szalay az Azonnalinak elmondta: három éve a nyári szünet alatt elvitték az irodai széfjüket némi készpénzzel és pár, később pótolt személyes irattal együtt.

 

A Demokratikus Koalíció kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, hogy a párt EP-delegációját nem érintette a lopássorozat, képviselőik irodájából nem tűnt el semmi, a Momentum szintén megúszta a behatolást. Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-kéviselője sem érintett az ügyben, ez talán annak is tudható be, hogy mint az Azonnalinak elmondta, ő a karantén ideje alatt Brüsszelben tartózkodott és elég sűrűn járt be az irodájába.

 

Több képviselő szerint a parlamenti személyzet a ludas

 

Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője elmondta, hogy tőlük sem loptak el semmit sem most, sem korábban, de az elmúlt években sajnos történt több hasonló eset is,

 

a mostani esetek pedig szerinte világosan bizonyítják, hogy nem a vendégek, hanem a karbantartó személyzet körében kellene intézkedni.

 

 

Hasonlóan vélekedett Ujhelyi kabinetfőnöke is: Szalay szerint amikor a három éve, a nyári szünetben történt lopás után teljes kivizsgálást kértek, semmire nem jutott a Európai Parlament biztonsági szolgálata, pedig minden folyosó be van kamerázva és az irodaépületekbe belépőket egyesével regisztrálják.

 

Ujhelyiék régóta szorgalmazzák, hogy a régimódi kulcsos megoldás helyett biztonsági okokból álljanak inkább át a belépőkártyás ajtónyitásra az irodáknál is, de eddig nem valósították meg ötletüket.

 

„Egy ilyen rendszernek a kiépítése természetesen költségekkel jár, a mostani lopássorozat azonban ismét bizonyította, hogy az átalakítás és szigorítás nem tűr halasztást”

 

– írta Szalay.

 

Kerestük a Fidesz-KDNP képviselőit is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk felvilágosítást az ügyben. Amennyiben választ kapnánk tőlük, a cikkünket frissítjük.

 

NYITÓKÉP: Európai Parlament (2017)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt azért megtudhattuk a kormányinfón, hogy jövőhét szerdáig nem várhatóak további járványügyi szigorítások.

November végén már véget is ért volna a határzár, de a magyar kormány másképp döntött, így idén biztosan nem utazhatunk rendesen külföldre.

Az elzászi nagyváros idegenforgalma keményen megszenvedi emiatt a koronavírus-válságot, érvel a francia kormány. Az EP vezetését mindez irritálja.

Igazi ritkaságot kaptak lencsevégre Délnyugat-Románia egyik erdejében. A szakemberek is csak ámulnak, és azt gyanítják, hogy az állat tőlünk szökhetett át Romániába.

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás