+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. július 2. csütörtök, 15:00
A magyar delegáltak többsége úgy tűnik, viszont megúszta az európai parlamenti lopássorozatot, a jobbikos, momentumos, RMDSZ-es és DK-s képviselőket sem érte kár. Persze többen is panaszkodnak: a biztonsági személyzettel vannak problémák.

Ahogyan az Azonnalin csütörtök reggel beszámoltunk, a koronavírus-járvány alatti home office közben valakik több európai parlamenti képviselő irodájából is elloptak értékes tárgyakat.

 

A lopás akár száz EP-képviselőt is érinthetett, az elmúlt hat hétben a lezárt irodákból asztali számítógépek, laptopok és készpénz is eltűntek.

 

A számítástechnikai eszközök ellopása pedig különösen kellemetlen, mert azok tartalmazhatták a képviselők, pártjaik és akár a választók személyes információit is. Az EP egyik szóvivője szerint az első esetet még áprilisban jelentették, azt viszont nem tudni, hogy azóta miért nem derült még ki semmi az ügyről. Annyit azért tudunk, hogy az ajtózárakon nem találtak külsérelmi nyomokat, így valószínű, hogy belsősök, takarítók vagy a technikai személyzet tagjai pakolhatták ki az irodákat.

 

Ujhelyiék egy korábbi incidensből okultak

 

De érintettek voltak-e a magyar képviselők a lopáshullámban? Az Azonnali az összes magyarországi EP-képviselő mellett megkereste az RMDSZ-es delegáltakat is az ügyről!

 

A magyarok közül pórul csak az MSZP egyetlen képviselője, Ujhelyi István járt, igaz, ő is viszonylag olcsón megúszta. A szocialista politikus kabinetfőnöke, Szalay Tamás Lajos az Azonnali kérdésére úgy fogalmazott, hogy

 

az ő irodáikban jártak illetéktelenek, akik átkutatták a szekrényeik tartalmát, de laptopot és egyéb értéket nem találtak náluk,

 

mert azokat már jó ideje még bezárt állapotban sem hagyják az irodáikban. Ujhelyiék így a behatolás ellenére szerencsére kár nélkül megúszták az incidenst. De a szocialista képviselő nem volt mindig ilyen szerencsés: ahogyan Szalay az Azonnalinak elmondta: három éve a nyári szünet alatt elvitték az irodai széfjüket némi készpénzzel és pár, később pótolt személyes irattal együtt.

 

A Demokratikus Koalíció kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, hogy a párt EP-delegációját nem érintette a lopássorozat, képviselőik irodájából nem tűnt el semmi, a Momentum szintén megúszta a behatolást. Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-kéviselője sem érintett az ügyben, ez talán annak is tudható be, hogy mint az Azonnalinak elmondta, ő a karantén ideje alatt Brüsszelben tartózkodott és elég sűrűn járt be az irodájába.

 

Több képviselő szerint a parlamenti személyzet a ludas

 

Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője elmondta, hogy tőlük sem loptak el semmit sem most, sem korábban, de az elmúlt években sajnos történt több hasonló eset is,

 

a mostani esetek pedig szerinte világosan bizonyítják, hogy nem a vendégek, hanem a karbantartó személyzet körében kellene intézkedni.

 

 

Hasonlóan vélekedett Ujhelyi kabinetfőnöke is: Szalay szerint amikor a három éve, a nyári szünetben történt lopás után teljes kivizsgálást kértek, semmire nem jutott a Európai Parlament biztonsági szolgálata, pedig minden folyosó be van kamerázva és az irodaépületekbe belépőket egyesével regisztrálják.

 

Ujhelyiék régóta szorgalmazzák, hogy a régimódi kulcsos megoldás helyett biztonsági okokból álljanak inkább át a belépőkártyás ajtónyitásra az irodáknál is, de eddig nem valósították meg ötletüket.

 

„Egy ilyen rendszernek a kiépítése természetesen költségekkel jár, a mostani lopássorozat azonban ismét bizonyította, hogy az átalakítás és szigorítás nem tűr halasztást”

 

– írta Szalay.

 

Kerestük a Fidesz-KDNP képviselőit is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk felvilágosítást az ügyben. Amennyiben választ kapnánk tőlük, a cikkünket frissítjük.

 

NYITÓKÉP: Európai Parlament (2017)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Csak öten tartózkodhatunk a helyiségben, és már megvagyunk – többek között ilyen és ehhez hasonló mondatokkal találkoztak a független megfigyelők a belarusz elnökválasztáson.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás