+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 2. csütörtök, 20:04
Pár napja az LMP, a DK, a Jobbik és a Fidesz képviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

Újabb felvonásához érkezett a gödi önkormányzaton belüli háború:

 

ezúttal Balogh Csaba momentumos polgármester vonta meg az LMP-s és DK-s alpolgármesterek extra jogosítványait, így már csak olyan jogkörökkel rendelkeznek, mint bármely másik önkormányzati képviselő – tudta meg az Azonnali.

 

Mint beszámoltunk róla, hónapok óta komoly feszültség van Gödön: ugyan közösen nyerte meg az önkormányzati választást a Momentum,  a Párbeszéd, az LMP, a DK és a Jobbik, utóbbi három párt képviselői szerint az általuk a kampányban még támogatott Balogh alkalmatlan polgármesternek. Balogh szerint viszont pont, hogy LMP-s és DK-s alpolgármesterei – név szerint Fülöp Zoltán és Lőrincz László – végeznek rossz munkát, ezért szerette volna őket hétfőn leváltani.

 

Ehhez képest napirendre se került a végül maratoninak bizonyuló, kedd hajnalig elhúzódó testületi ülésen a leváltásuk kérdése, ehelyett a polgármester jogköreit redukálta a testület, aminek érdekében a DK, az LMP és a Jobbik közösen szavazott a fideszesekkel. Ám Balogh több más döntéssel együtt ebbe sem hajlandó belenyugodni, miután azokat jogellenesnek tartja, miután ez ellentétes az önkormányzati törvénnyel,

 

így a hétfői ülésen hozott döntések egy részének újratárgyalását kéri a képviselő-testülettől, erre legkésőbb 15 napon belül sort kell keríteniük.

 

Vagyis addig, amíg nem dönt róla újra a testület, Balogh jogkörei sem csorbulnak. A polgármester ezen felül például nem szeretné azt sem, ha megszűnne az önkormányzat szerződése a jelenlegi közbeszerzési tanácsadó céggel, a Lucsik Jánoshoz köthető IGLU LTP-vel, amit az LMP-Jobbik-DK kritizált, mondván Lucsiknak a bebukott Sólyom Airways-projekthez is köze volt. 

 

Mit szólnak mindehhez a felek?

 

Kérdésünkre Fülöp Zoltán LMP-s alpolgármester megerősítette jogkörei elvonását az Azonnalinak. Ám mint mondta, ez nem nagy újdonság, mert a polgármester eddig is igyekezett kevés feladatot bízni rá. Például eddig hivatalosan Fülöp volt a kapcsolattartó az önkormányzat nevében a civilikkel környezetvédelmi ügyekben, ezután már nem lesz az. Hogy így most hogyan fog tovább dolgozni, arra a kérdésre azt mondta: saját kezdeményezések nyomán, tennivalója meg lesz bőven,

 

ugyanis rosszul állnak, sok olyan feladat van, amit a polgármester dolga lett volna előkészíteni, ám ez még nem történt meg, itt például útfelújításokra, útépítésekre vagy éppen a költségvetés végrehajtására kell szerinte gondolni.

 

Balogh Csaba arról beszélt: miután az „árulókoalíció” (vagyis az LMP-DK-Jobbik mellett a Fidesz is) meg akarta tartani a két alpolgármestert, akik megítélése szerint több esetben jogellenesen végezték a munkájukat, így úgy döntött, minden jogkörüket és feladatukat elvonja. Persze felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha a képvisleő-testület ismét megszavazza a hétfőn is elfogadott határozatokat. Balogh erre azt mondta: akkor a kormányhivatalhoz fordul, amely jogosult az önkormányzati határozatok törvényességét felülvizsgálni.

 

Addig is pedig, amíg nincsenek érvényben a határozatok, igyekszik a legfontosabb feladatokkal haladni, például a városi strand műszaki állapotának rendezésével vagy az utak felújításához szükséges közbeszerzések elindításával. 

 

Arra a kérdésre, hogy miért ragaszkodik Lucsik János cégéhez közbeszerzési tanácsadóként, úgy válaszolt:

 

„dolgozom annyi ideje már Lucsik úrral, hogy meggyőződtem arról, becsülettel dolgozik és szakmaisága megkérdőjelezhetetlen. Nincs okom arra, hogy aggályaim legyenek.”

 

Hogy a Sólyom Airways ügye – vagyis az, hogy Lucsikék egy magyar légitársaságot akartak elindítani, ám ez az előtt becsődölt, hogy akár csak egyetlen gép is felszállt volna – nem zavarja-e, arra pedig azt mondta: elolvasta róla a cikkeket, de volt a médiában egy olyan felhang, ami nem tisztázta a valós körülményeket. Megjegyezte: megvonták akkor valóban Lucsik cégvezetési jogát, de tudomása szerint a Kúria azóta kimondta, hogy ez jogellenes volt. Ráadásul a polgármester nehezményezi azt is, hogy Lucsikék helyett nem a közbeszerzői tanácsadói pályázaton második helyre befutó céget választotta a testület, hanem a „legrosszabbat”, amelynek közbeszerzési eljárásait már volt, hogy sikeresen megtámadták, ráadásul nincs megfelelő tapasztalatuk sem.

 

Balogh Csaba kérdésünkre elmondta azt is, továbbra is élvezi a Momentum támogatását, és arra kérte a pártot, hogy szerezzenek be egy olyan nyilatkozatot az LMP-s, jobbikos és DK-s pártközpontoktól, amelyekben ők elhatárolódnak képviselőik cselekedetétől.

 

FOTÓ: Balogh Csaba / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás